Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ABD ve İngiltere'nin uyguladığı uçuş yasağı için yeni önlem - İş-Yaşam Haberleri

        Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Habertürk TV ekranlarında yayınlanan özel röportajda Sevilay Yılman ve Hadi Özışık'ın sorularını yanıtladı. İşte ABD ve İngiltere'nin uyguladığı uçuş yasağından, yüksek hızlı tren projelerine kadar bir çok önemli konuda açıklamalarda bulunan Arslan'nın açıklamalarından satırbaşları:

        REFERANDUM'DAN BEKLENTİSİ NELER?

        "Zor bir soru. Cevabı yanlış adamdan bekliyorsunuz. Elbette ki saha önemli. Memnuniyetle görüyoruz ki o günkü tereddütlerin çoğu gitmiş. Ciddi bir kararsız oranı vardı ancak şuan azalıyor. Şubatta bu rakam yüzde 18-20'yi. Eminimki evet hayırdan çok daha yüksek çıkacak. Ama en azından 55 üzerinde olmalı. Saha şuan onu gösteriyor. Ama gönlümden geçen yüzde 60'tır."

        REKLAM

        UÇUŞLARDA UYGULANAN ELEKTRONİK CİHAZ YASAĞI

        "Başından itibaren alacak olursak ABD 8 ülkede 10 uçuş noktası ile ilgili böyle bir yasak aldı. Araksıdan İngiletere bu kararı aldı. Gerekçeleri güvenlik tehtidiydi. Biz böyle bir tehlike varsa dünyanın her yerinde geçerli olduğunu ifade ettik. Ama orada çok takılıp kalmayalım. Diğer ülke havalimanlarından farkımız şu. Atatürk Havalimanı'nda asgari güvenlik tedbirlerinin çok üstünde bir güvenlik donanımı var. Bu yüzden bu yasağın kaldrılmasını talep ettik. En son bugün arkadaşlarımızı İngiliz muhatapları ile görüştürdük. Teknik ekipleriniz gelsin önlemlerimizi yerinde incelesin dedik. Bizim beklentimiz çok daha hızlı bir şekilde İngiltere'deki sınırlamanın ortadan kaldırılacağı şekilde. Sizin vasıtanız ile söyleyelim. Tomografi cihazı diyebileceğimiz cihazlar var. Biz ABD veya İngiltere'ye uçan uçaklarda, yolcu geldi, arınmış sahaya girdi, laptopunu kullandı, tam körükten uçağa geçeceği sırada laptopunu elinden alıyoruz, paketliyoruz, kendisine bir etiket veriyoruz ve bunların hepsini özel bir kaba koyuyoruz, THY personeli nezaretinde uçakta, gideceği yere gidiyor. Orada muhatabına yine elden teslim ediliyor. Böyle bir tedbir aldık. Diyoruz ki buna ilave olarak bu tomografi cihazını boarding noktasının olduğu yere koyalım, yolcu gelsin arınmış sahada laptopunu kullansın, tam uçağa geçeceği zaman, artık körüğün başında bu tomografiden geçsin, bir tehlike olmadığı ıspatlanmış olsun, böylece laptopunu uçakta kullanabilsin. Hem ABD için hem İngiltere için. İki tane tomografi cihazını 28 Nisan'da kuracağız ve hemen onun akabinde iki ay sonra iki tane daha koyacağız. Biz istiyoruz ki misafirlerimiz rahat etsin. ABD ve İngiltere işin dozunu çok kaçırdıkları için fazla tedbir alıyoruz."

        REKLAM

        "YOLCU AYIRMA LÜKSÜMÜZ YOK"

        "Biz teknik olarak gereğini yapıyoruz. Dışişleri Bakanlığımız da teknik olarak yapması gerekeni yapıyor. Biz bu durum yanlış diyoruz. Kalkıp ABD'den gelenlere aynı şeyi yaparsak, aynı hataya düşmüş oluruz. Biz THY'nin büyüklüğüne uymak durumundayız. Derdimiz yolcularımızın bundan madur olmaması. Yılda 180 milyon yolcuya hizmet eden bir ülke haline geldik. Yolcuyu ayırma lüksümüz yok."

        "ATATÜRK HAVALİMANI'NIN YERİNE ÇOK GÜZEL BİR YEŞİLA ALAN YAPILACAK"

        "Atatürk Havalimanı'nda günde 1500 uçağa hizmet veriyoruz. Bir çok yenilik yaptık, buna rağmen yetmiyor. Bugün gezdim. İşleri yerinde denetledim. Bataklıkta, kömür ocağı havzasında bir dünya şaheseri yapıyoruz. Görmekte fayda var. Düşünün ki dünyada bugüne kadar en büyük havalimanı Atlanta, 103 milyon yolcuya hizmet ediyor. Biz burada 200 milyon yolcuya hizmet edeceğiz. Ve yine dünyada bir havalimanı düşünün ki 76,5 milyon metrekarelik bir alanı olsun. Bu da dünyanın en büyük havalimanının 3 buçuk katı. Atlanta'nın 4 katı. Sadece 3 buçuk milyon metre kare birinci terminalinin kapalı alanı var. Bu Monaco'nun, bir ülkenin bir buçuk misli büyüklüğünde bir havalimanı terminali. Bu terminalin yanı sıra 5 tane pist var. Şu anda 22 bin işçi, 3 binin üzerinde ağır makine çalışıyor. Hedefimiz, 2018'in ilk çeyreğinde ilk uçağın inebileceği, kalkabileceği hale getirmek. 150 milyon yolcuya uygun planladık, 200 milyon yolcuya kadar hizmet verebileceğiz. Atatürk Havalimanı bugünkü fonksiyonunu yerine getirmeyecek. Kesinlikle AVM, konut falan olmayacak. Çok güzel bir yeşil alan, bir park alanı yapacağız. Aynı zamanda küçük uçaklara hizmet verecek bir hangar olacak."

        REKLAM

        "AVRUPA'NIN 6, DÜNYANIN 8. YHT İŞLETMECİSİ ÜLKESİYİZ"

        "Bolu Dağı tünelini 17 yılda yapan Türkiye'den, 15 yılda 350 kilometre tünel yapan bir Türkiye haline geldik. Sadece bu sene açacağımız tünel uzunluğu 62 kilometre. Zigana tünelinin temelini attık. O da 14 bin 500 metre. Artık biz 3-5 kilometrelik tünelleri konuşmuyoruz. Otoyolları da 25 bin 350 km bölünmüş yola çıkarmaktayız. Ülkemizin her tarafını bölünmüş yollarla birbirine bağlıyoruz. Ciddi sayıda iş makinası aldık. Çalışan işçi arkadaşlarımızı kadroya aldık. 1280 kişiye ihtiyacımız var. 640 kişiyi yakın zamanda işe alacağız. Bir, bir buçuk ay içerisinde 640 kişinin alım süreçlerini başlatacağız. Şuan bin 200 kilometrenin üzerinde YHT yaptık. Bununla yetinmeyeceğiz ve ülkemizin her yerini YHT ile öreceğiz. Edirne'den Kars'a bir projemiz var. Bu ana omurga olacak. Şuan 3000 km üzerinde YHT inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Bence bu da ülkemiz açısından çok çok önemli. Avrupa'nın 6., dünyanın 8. YHT işletmecisi ülkesiyiz. Ama yetinmiyoruz. Doğu-batı ve kuzey-güney yönünde bir çok inşaatımız devam ediyor. İstanbul'da her iki yakada mevcut banliyö sistemini metro sistemine çevirerek 2018'in sonunda İstanbulluların hizmetine sunacağız. Ankara'dan yada Sivas'tan gelen YHT Pendik'te kalmayacak. Kesintisiz bir şekilde Haydarpaşa'ya kadar gelecek. Halkalı-Kapıkule YHT inşaatına başlıyoruz."

        REKLAM

        MAHMUTBEY TRAFİĞİ NASIL ÇÖZÜLECEK?

        "Mahmutbey gişelerinde çok önemli bir çalışma yaptık, sistemi rahatlattık ancak hala sıkıntı olduğunu biliyoruz. Sıkıntıyı nasıl çözeceğiz? Birincisi D20 otoyolu dediğimiz, 3. Havalimanını yanından da geçen yolu Çatalca'ya bağlayacak olan inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene sonunda bitecek. Bu trafiği rahatlatmak adına çok önemli. Mahmutbey'de yine Edirne tarafından gelip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne gidecek olanlar Mahmutbey'de yolu dönebilmek için tek şeride düşüyorlar. Yazın tatil dönemi olan 2 buçuk, 3 aylık periyotta orayı iki şeride çıkaracağız. Çünkü çok önemli bir kavşak haline geldi."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa