Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomiyi canlandırma planı adım adım devreye alındı - İş-Yaşam Haberleri

        1- GAYRİMENKULE DOPİNG

        Konut teslimlerinde metrekaresine göre KDV indirimi uygulandı. Mart ayında biten düzenleme eylül ayına kadar uzatıldı. Son olarak da tapu harçları, hem alıcı hem de satıcı için düşürüldü. Türkiye’de 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık hakkı getirildi. Konut almak için bankada hesap açtıranlara, 15 bin TL’ye kadar devlet katkısı verildi. Konut kredilerinde faizler yüzde 1’in altına çekildi. Konut kredilerinde vadeler 20 yıla kadar çıktı. Damga vergisi oranı sıfırlandı.

        2- KOBİ’LERE CANSUYU

        Kredi Garanti Fonu’na (KGF) Hazine’nin sağlayacağı teminat tutarı artırıldı. Böylece KGF’nin daha fazla krediye kefalet sağlamasının önü açıldı. Bu kapsamda, 250 milyar TL’lik kredi hacmi yaratıldı. KOSGEB öncülüğünde KOBİ’lere 12 ayı ödemesiz, 3 yıl vadeli, 3’er ayda bir taksit ödemeli 50 bin TL’ye kadar kredi veriliyor. KOSGEB’in işletmeler adına 2.5 milyar TL’lik faiz tutarını karşılamasıyla 11 milyarlık kredi hacmi yaratılacak. Krediden 460 bin firma yararlanacak. KOBİ’lere Nefes Kredisi sağlandı. KOBİ’ler, KGF kefaleti ile yüzde 9.90 kredi oranı ve 12 aylık vadeyle kredi kullandı. Yurtdışından elde edilen uzun vadeli kredilerde KDF kaldırıldı. Taşınır Rehni Kanunu ile çiftçi ve işletmelerin, gayri nakdi her türlü varlığını teminat göstererek kredi almasının önü açıldı.

        REKLAM

        3- VERGİ KOLAYLIĞI

        Damga vergisinde istisna getirildi. Vergi, prim ve trafik borçları başta olmak üzere, kamu alacaklarına yeniden yapılandırma hakkı getirildi. Vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim yasalaştı. 2B başvurularında süre eylüle uzatıldı. KOBİ birleşmeleri için 3 yıl kurumlar vergisi istisnası getirildi. Eski ticari aracını yenilemek isteyenlere ÖTV kolaylığı getirildi.

        4- İSTİHDAM HAMLESİ

        Başlatılan seferberlikle yıl sonuna kadar özel sektör işverenlerinin mevcut çalışanlarına ilave alacakları her bir sigortalı için sigorta ve vergi yükleri devlet tarafından ödenecek. İşverenlerin ilave istihdam ettikleri her bir sigortalı için 773 lira tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücret bin 404 TL olarak belirlendi.

        5- DÖVİZ BOZDUR KAMPANYASI

        Döviz bozdur kampanyası ile kurdaki yükselişin frenlenmesi amaçlandı. Başta Borsa İstanbul olmak üzere birçok kamu kurumu tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirdi. TMSF alacakların tahsilatında ve satışlarda yabancı parayı kaldırdı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihaleleri TL cinsinden yapacağını açıkladı. Kampanya ile dövize olan talep düşürüldü.

        REKLAM

        6- TURİZMCİYE KOLAYLIK

        Turizm acentelerine 6 bin dolar uçak yakıtı desteği verildi. Türkiye-Almanya-İngiltere arasında güvenlik mutabakatı yapıldı. Ukrayna ile pasaportsuz seyahat anlaşması imzalandı. Turizme yönelik ruble üzerinden kredi kolaylığı getirildi. 1 Ocak-31 Aralık 2016’da tahsil edilmesi gereken kira ve ecrimisillere 1 yıl erteleme getirildi.

        7- TARIMA TAM DESTEK

        Milli tarım projesi kapsamında havza bazlı üretime destek verildi. Gübre fiyatlarında yüzde 23 indirim yapıldı. Gübre ve mazotta KDV sıfırlandı. 25 ilde mera hayvancılığı yetiştirme bölgeleri oluşturuldu. Ekim ve hasat zamanı yılda iki kez üreticiye destek verilme kararı alındı. Üreticiye mazot desteği verildi. Çiftçilerin banka borçlarına 1 yıl erteleme getirildi.

        8- ÖTV VE KDV’DE İNDİRİM

        Elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyanın yüzde 6.7 olan ÖTV oranı 30 Nisan’a kadar sıfırlandı. Mobilyaların KDV oranı da 30 Nisan’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tekneler için uygulanan ÖTV de herhangi bir süre sınırlaması olmadan sıfırlandı.

        REKLAM

        9- SÜPER TEŞVİKLER

        Bilişim, sağlık teknolojileri, savunma teknolojileri, ilaç, enerji teknolojileri, petrokimya gibi alanlarda asgari 100 milyon dolarlık yatırımlarda süper teşvikler uygulanmaya başlandı. Proje bazlı bu teşvik sisteminde, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 49 yıl bedelsiz yatırım yeri tahsisi, yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz desteği,10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, 10 yıla kadar yüzde 50’lik enerji tüketim desteği, nitelikli personel desteği, kamu alım garantisi ve kilit personel için maaş desteği sağlanacak.

        10- CAZİBE MERKEZLERİ

        Doğu’daki 23 ilde yeni yatırımlar, yarım kalmış ya da Doğu’ya taşınacak yatırımlar ile çağrı merkezi ve veri merkezi projeleri desteklenecek. Yeni yatırımlar için danışmanlık, yatırım yeri, bina, kredi gibi destekler verilecek. Taşınacak tesislere de nakdi taşıma desteği, teşvik ve işletme kredisi desteği verilecek. Faizsiz kredi desteği kapsamında bina yatırımları için 10 milyon TL’ye kadar kredi açılacak. Kredi vadesi, 2 yıl ödemesiz 6 yıl olacak. Faiz indirimli kredi desteğinde vade 4 yıl olacak. Yerli makine alımı için kullanılacak kredide 5 yıl vade uygulanacak. Nakdi taşınma desteği ise 1 milyon TL’ye kadar ödenecek.

        REKLAM

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa