Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Karayollarına yabancı plaka düzenlemesi! - İş-Yaşam Haberleri

        Resmi Gazete'de yayımlanan "Ücretli Karayollarında Yabancı Plakalı Araçlara Ait Geçiş Ücretleri ve İdari Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Yönetmelik" karayollarında yeni bir dönemi bildiriyor.

        Düzenlenen yönetmeliğe göre; ücretli karayollarını kullanan ve ücret ödemeyen yabancı plakalı araçlar artık ödeme yapmadan ülkeden çıkamayacak.

        Şöyle ki; abonesi olduğu geçiş ücreti toplama sistemi ile ilişkilendirilmiş hesabında bulunan nakit para veya krediyi, ücretli karayollarını kullanan araçlarda usulüne uygun olarak bulundurulması zorunlu olan ve geçiş ücreti toplama sistemleri ile uyumlu aktif veya pasif elektronik cihazı,ücretli karayolunu kullanmanın karşılığı olarak Geçiş Ücretleri Tarifesine göre kullanıcı tarafından ödenmesi gereken ücreti, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve benzeri sistemleri, Karayolları Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının onayı ile tespit edilen geçiş ücretleri tarifesini, kullanıcının geçiş ücretini ödeyebilmek için geçiş ücreti toplama sistemlerinin işletilmesi ile ilgili bankacılık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda araç ruhsat bilgileri ile açtırmış olduğu ve geçiş ücreti toplama sistemleriyle ilişkilendirilmiş hesabı, hali hazırda hizmet vermekte olan herhangi bir ücret toplama sisteminin abonesi olmaksızın veya abonesi olup yeterli bakiyesi olmayan kullanıcının ücretli yol kesiminden yaptığı geçişi kapsıyor.

        CEZAYA 15 GÜNLÜK SÜRE

        Yönetmelik kapsamında uygulanacak ceza; 6001 sayılı Kanunun 30'uncu maddesinin birinci ve yedinci fıkralarına göre KGM tarafından, giriş-çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretine ilave olarak, bu geçiş ücretinin 10 katı tutarında idari para cezası verilecek ve idari yaptırım kararı düzenlendiği tarihte tebliğ edilmiş sayılacak. Fakat, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 (on beş) gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere idari para cezası uygulanmayacak.

        Ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde geçiş ücretinin ödenmemesi nedeniyle idari yaptırım kararı uygulanması üzerine geçiş ücreti ve idari para cezaları vergi dairelerince ve vergi daireleri adına tahsilata yetkili bankalar, PTT A.Ş. aracılığıyla veya muhasebe birimince alınacak.

        Ödeme yapılmadığı takdirde, aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek.

        REKLAM

        Yeni Şafak

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa