Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Aslı Bingöl Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        Dünya Petrol Piyasalarındaki son görünümü nasıl değerlendirirsiniz?

        Fiyatlarda daha toparlanma aşamasındayız, ama bizim için ideal fiyatlar ve toparlamaya başladık dediğimiz fiyatlar 70'in üzerinde olacak. Şu an için geçen seneye göre daha iyiyiz, çok zıplamalar olmuyor çok stabil gidiyoruz. Daha gidicek çok yolumuz var.

        Tabi tüketici yönünden bakarsak eğer, şu anda Türkiye için fiyatlar gayet makul diyebiliriz.

        Önümüzdeki dönem Jeopolitik Gelişmelerin Fiyatlara nasıl etkisi olur?

        İlginç dönemlerden geçiyoruz gerçekten, mesela eskiden Nijerya'daki bir petrol boru hattında meydana gelen bir kaza petrol fiyatlarını fırlatabiliyordu. Ama şimdi Ortadoğu'da neredeyse her ülkede karışıklık var fakat Petrol fiyatlarını zıplatmıyor. Bunun da sebebi arz-talep dengesinden kaynaklanıyor, bakarsanız Çin'nin büyümesi daralıyor ve Çin dünyada en çok petrol ithal eden ülkelerden biri. Arz olmadığı zamanda, siz istediğiniz kadar üretin alan olmuyor ve fiyatlarda etkilenmiyor.

        Bu yüzden Gelişen Piyasaların ekonomilerinin biraz daha hızlı büyümesinle beraber fiyatlar etkilenebilir duruma gelecektir.

        Trump ve FED'in fiyatlara etkisi nasıl olacak?

        Amerika'da yine sondajların artmasını bekliyoruz, geleneksel olmayan yöntemlerle Petrol çıkarılmasına hız verileceğini düşünüyoruz. Başkan Trump'ın Rusya ve Çin ile ilişkisi, Ortadoğu ile ilişkileri etkili olacak, izlememiz gerekiyor, Suudi Arabistanı da izlememiz gerekiyor. Bizim beklentimiz 2017 sonunda 70 dolarlara çıkan bir Petrol fiyatıydı, şimdi 2-3 ay bekleyeceğiz ABD'nin politikalarını izleyeceğiz ve öyle değerlendireceğiz. Bizim düşüncemiz ABD üretimi artırmadan yana olacaktır.

        Enerji Yatırımları Ertelenmeye devam edecek mi?

        Eskiden şirketler 5 kuyu açıyosa şimdi 1 kuyu açıyorlar, riske girme sayısını azaltıyor. Tabi fiyatlar düşük olduğu için yatırımlar da azalıyor çünkü şirketler daha az kar ediyor. Ama genel olarak sektörde ve yatırımlarda bir daralma mevcut.

        Türkiye hep bir cazibe merkezi oldu yabancı yatırımcılar için.

        Rusya'dan Doğalgaz Bağımlılığı için neler söylersiniz?

        Türk Akımı imzalandı bizde Türk Akımını aktif bir şekilde kullanabilirsek, Rusya'nın Avrupa'ya açılan kapısı olma ihtimalimiz çok güçlü. Rusya ile ilişkilerimiz de iyi tutmamız lazım tabiki.

        Suriye hala çok karışık ama Suriye ileride bize rakip olabilir eğer istikrar sağlanabilirse enerji hat geçişi açısından. Çünkü hem Irak pazarına çok yakın hem de Akdenize daha kolay açılabilir ve tabiki Rusya ile de ilişkileri iyi düzeyde.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa