Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Akıncı: 20 kat daha hızlıyız! - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul'un, Orta Doğu ve Avrupa'nın "tahkim merkezi" olması amacıyla 2015'in son çeyreğinde açılan ancak faaliyetlerine 2016 itibarıyla başlayan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), 4-5 yıllık mesafeyi ilk yılında aldı.

        19 Kasım 2016'da Resmi Gazetede Başbakanlığın bir genelgesinin yayınlandığını, genelgede kamu kurumlarının ISTAC'ı kullanmalarının tavsiye edildiğini belirten ISTAC'ın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, "Merkezimizin çok büyük bir ilgiyle karşılaştığını gözlemledik. Hem özel sektörün hem de kamu sektörünün taraf olduğu sözleşmelerde artık ISTAC'a çok sık yer verildiğini görüyoruz. Adalet ve Maliye Bakanlıkları merkezimize ciddi destek veriyor ve ilgi gösteriyor. En başta başbakanımız genelgeyi yayınlamıştı. Cumhurbaşkanımız da Istanbul'un tahkim merkezi olması yolundaki dileğini daha önce dile getirmişti." diye konuştu.

        REKLAM

        Maliye Bakanlığı ile kısa süre içerisinde görüşme yapacaklarını dile getiren Akıncı, ticari anlaşmazlıkların çözümünde "uygun fiyat", "uzman hakemler", "doğru ve adil çözüm" istendiğini, ISTAC'ın bütün bu beklentileri karşılayabileceğini söyledi. Akıncı, sözlerine şöyle devam etti:

        İstatistiklere baktığımızda Türkiye'de ticari uyuşmazlıklar ortalama 450 günde çözülüyor. Ancak İstanbul Tahkim Merkezine gelecek nitelikteki ticari uyuşmazlıklar, ilk derece mahkemelerinde en az 2,5-3 yılda çözülüyor, Yargıtay süreci de 1-1,5 sene sürüyor. Kısacası; ticari uyuşmazlıklarda çözüm süresi için 4-5 yıl iyi sayılıyor. Büyük bir ticari uyuşmazlığın çözümü için geçen 5 yıllık süre bin 825 gün ediyor. Biz ise uyuşmazlıkları 90 günde çözmeyi taahhüt ediyoruz. Yani mahkemelere göre 20 kat hızlıyız.

        Uyuşmazlığa konu olan rakam yükseldikçe talep edeceğimiz miktar da oran olarak düşüyor. En düşük rakamlı uyuşmazlıklarda bile normal mahkemelerden daha ucuzuz. Rakam arttıkça ucuzluk oranımız 10 kata kadar yükseliyor.

        REKLAM

        7 DAVA ALDIK 6'SI BİTTİ

        ISTAC'ın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, şu ana kadar geçen süreçte 6'sı uluslararası olmak üzere toplamda 7 dava aldıklarını kaydederek, uluslararası davalarda tarafların birinin yerli olduğunu aktardı.

        Akıncı, "Bizde uluslararası olması durumunda dahi davanın tamamı 6 ayda bitiyor. Biz ilk yıl için 7 davadan bahsediyoruz. Milletlerarası tahkim merkezleri kurulduktan sonra 4-5 seneden önce dava alması beklenmez. Çünkü kurulur, kurallarını 1-1,5 senede yapar. Sonra kendisini tanıtır. 2-3 sene sonra sözleşmelere yazılmaya başlar. Dördüncü, beşinci sene de davalar gelmeye başlar. Yani uluslararası tahkim merkezlerinde 4-5 yılda alınan mesafeyi ilk senede aldık. Bunun 6'sını sonuçlandırdık ve biri de sonuçlanmak üzere." diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa