Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Binali Yıldırım 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışında konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Binali Yıldırım ODTÜ Teknokent'te bulunan 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış törenini gerçekleştirdi.

        Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan detaylar şöyle:

        Teknoloji, alternatifleri çok geliştiriyor. Bu merkezde de buna benzer işler yapılıyor. Amacımız bir adım öne geçmek. Emsalsiz bir coğrafyamız var. 3 saat uçuşta 1,5 milyar insana ulaşırsınız. ULAK Projesi de 5G Projesidir. Dünyada 5G teknolojisi henüz kesinleşmiş değil. ULAK çalışması da böylece boşa gitmemiş olacak. 1 yıl iyi bir süre. Bu merkez aynı zamanda özel sektör ve kamu içinde labaratuvar görevi görecek. Üretilen yerli yazılımlar, bütün teknolojilerin testleri burada yapılacak. Türkiye 5G'de sadece uygulayıcı değil, aynı zamanda da 5G teknolojisinin üreticisi olacak.

        TRAFİKTE HIZ FELAKET, BİLİŞİMDE HIZ BEREKETTİR

        Bilgiyi kullanmak yetmez, bilgiye sahip olacaksınız. Bilgiyi üreteceksiniz. Öbür türlü Offline ülkeler arasına girmiş oluruz. Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir. Bilişimde gidebildiğiniz kadar hızlı gidin. Şu anda alt yapı neredeyse alarm vermeye başladı. O yüzden ne yapıp edip havadan karadan nereden olursa olsun bizim akım yollarının hacimini arttırmamız lazım. Türkiye'nin birinci derecedeki amacı budur. Alt yapı çok önemli. Bana verilen bilgiye göre alt yapıda iyi bir noktaya gelindi. Geçmişten kaynaklı büyük israflar var. Artık bu işe dur demek lazım. Ayrı ayrı masraf yapmak yerine, müşterek alt yapısı olması, rekabetin üretilen ürünlerin çeşiçtliliği kalitesi ile ölçülmesi gereklidir.

        Bilgi ve iletişim teknoloji alanında neler oldu, neler bitti. 15 yılda gerek yerli üretimin teşviki, gerekse yerli üretimlerle çağı yakaladık. Sadece iletişim alanına 30 milyar lira yatırım yaptık. Genişbant abone sayısı 60 bine ulaştırmış durumdayız. Fiber optik 280 bin kilometreyi buldu. Fiber abone sayısı 1.8 milyon sayısına çıktı. Mobil iletişimde 4,5G uygulaması 2016 Nisan'ın da başladı. 4,5 G'nin abobne sayısı 46 milyona ulaştı. ARGE harcamaları milli gelirin 1,6 seviyelerine çıkmış durumda. Ama bizim bu oranla bu seviyeyle yetinmemiz söz konusu değil. Önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 2 yüzde 3 seviyelerine ulşamamız lazım. ARGE personeli 29 binden 122 bine, tam zamanlı araştırmacı sayısı 23 binden 95 bine yükselmiş. Türkiye gibi bir ülkede bu rakamların 200 binleri 300 binleri bulması gerekiyor.

        2 teknoparktan 64 teknoparka ulaştık. Bu teknoparklarda 4 bin 500e yakın firma, 40 binin üzerinden araştırmacı çalışıyor. Özel nitelikli ARGE firmaları 359. Yeni çıkan ARGE reform paketiyle sayının çok daha hızla artacağını söylemek istiyorum. 2017 yılında yerli patent başvurusu yüzde 17 artmış. 14 yılda tam 16 kat artmış bu bir başarıdır ama bu yeterli değil.Bu yılın hemen başında sıla-i mülkiyet kanunu ile patent artışında çok daha iyi rakamları göreceğiz.

        ARAP BAHARI'NDA TUNUS'TAN BAŞLAYIP...

        Artık bir ülkeyi bilişim alt yapısını bilgi dışı bırakılıyor. Hatta darbe girşimlerinde kullanılıyor. Arap Baharı'nda Tunus'tan başlayıp tüm bölgeyi saran hareketlerin başı bilgi dışı kalınmasıdır. 15 Temmuz'da da aynı şekilde. Milleti korkutmak sindirmek için TRT'yi ele geçirip korsan bildiri okuttular, Türksat'ı bombaladılar, basın yayın kuruluşlarına baskın yaptılar.

        Sayın Cumhurbaşkanımızın televizyon kanallarına görüntülü bağlanmasıyla millet hiç düşünmeden sokağa akın etti. Daima silahlı veya siber saldırının şekli ne olursa olsun tedbirli olmalıyız. Sadece siber saldırılara karşı olmak yetmez, siber caydırıcı gücümüzünde yerinde olması lazım.

        2015 yılında 4G ile hiç zaman kaybetmeyelim dedik ve 5G'ye geçelim kararını vermiştik. Şu anda da 5G'ye hazırlık çalışmalarını bu merkezde başlatmış bulunuyoruz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa