Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uyumlu mükelleflere indirim imkanı! - İş-Yaşam Haberleri

        "Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, söz konusu teklifin toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren düzenlemeleri içerdiğine dikkat çekti. Ağbal, getirilen yeni uygulamaların, ekonominin canlanmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

        KONUTTA KDV İNDİRİMİ

        Türkiye'den konut veya iş yeri alan yabancılar için getirilen KDV istisnası olduğunu anlatan Ağbal, yabancı kişi veya şirketin, Türkiye'deki bir inşaat firmasından konut veya iş yeri alması durumunda KDV ödemeyeceğini belirtti. Ağbal, "Tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kağıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına da imkan sağlıyoruz." dedi.

        REKLAM

        Bu şekilde, ülkeye hem döviz girişinin sağlanacağını hem de inşaat sektörüne teşviğin olacağını dile getiren Ağbal, ülke ekonomisine katkısının çok fazla olacağını söyledi.

        UYUMLU MÜKELLEFLERE İNDİRİM İMKANI

        Maliye Bakanı Naci Ağbal "Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile teklifle kamuoyunun uzun süredir beklediği uyumlu mükellefe vergi indirimi konusunun da Meclisin gündemine geldiğini bildirdi. Söz konusu teklif ile ticari, zirai veya mesleki kazancı nedeniyle verilen yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'lik kısmının, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilebilmesini öngördüklerini belirten Ağbal, "Bunun bazı şartları var. Çünkü amacımız sadece uyumlu mükelleflere bu hakkı vermek." diye konuştu.

        ESNAFA AHİLİK SANDIĞI

        İş yerini kapatan esnafın oluşacak gelir kayıplarını telafi etmek üzere Esnaf Ahilik Sandığı'nın kurulacağını belirten Ağbal, "Nasıl ki ücretliler için İşsizlik Fonu oluşturduysak, esnafımız için de benzer bir uygulama getiriyoruz. Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasından, ilgili kanun kapsamında 4/B sigortalısı olan yaklaşık 1,9 milyon sigortalı faydalanacak. Bu uygulama, başta esnaflarımız ve tacirlerimiz olmak üzere şirket ortağı olan gerçek kişiler ile noterleri de kapsamaktadır. Öngördüğümüz düzenlemede, esnaf ahilik sandığı sigortalısı olan esnafımız, her ay prime esas kazancı üzerinden yüzde 2 oranında prim ödeyecek ve devlet olarak biz de yüzde 1 oranında prim ödeyerek sandığa destek olacağız" dedi.

        REKLAM

        İflas eden, iş yerini kapatmak zorunda olan ve bu nedenle sigortalılığı sona eren esnafa, sigortalılığının bittiği tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanıyor. Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sandığa; 720 gün prim ödeyen sigortalıya 180 gün, 900 gün prim ödeyen sigortalıya 240 gün, bin 80 gün prim ödeyen sigortalıya ise 300 gün, süreyle veriliyor. Verilecek bu ödenek, sigortalıların son 4 ay ortalama prime esas kazancına göre belirleniyor. Aylık ödenek tutarı, asgari ücretin yüzde 40'ından, yani 711 liradan az, yüzde 80'inden, yani bin 422 liradan fazla olmayacak şekilde düzenleniyor.

        TRT Haber

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa