Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kayıpların yüzde 75’leri aştığı forekse yatırımcı mağduriyetini önlemek için sert düzenleme geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Kamuoyunda “foreks” (forex) diye bilinen kaldıraçlı alım satım işlemlerine sert sınırlama geldi. Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeler ile bireysel yatırımcıların yüksek kaldıraca dayalı risk almalarını ve düşük tutarlı tasarruflar için yüksek kaldıracın yol açacağı muhtemel mağduriyetleri önlemek amacıyla kaldıraçlı işlemlerde 1’e 100 olarak uygulanan oran 1’e 10 olarak değiştirildi. Ayrıca işlemlere başlayabilmek için asgari 50 bin TL başlangıç teminatı yatırılması zorunluluğu getirildi.

        REKLAM

        Düzenleme çıkmasında, foreksin kur spekülasyonuna neden olduğu yorumlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Düzenlemeyle sektörde işlem hacimlerinin ciddi oranda düşmesi öngörülürken, kaldıraçlı işlemler piyasasında faaliyet gösteren 43 aracı kurumun bu durumdan olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Bu kurumlardan 15’inin ise asıl işi foreks. Sektörde yatırımcıların yüzde 70-75’inin zarar ettiği belirtiliyor. Öte yandan kararın foreks piyasasını yok edeceği ileri sürüyor.

        İŞTEN ÇIKARMA İLK GÜN BAŞLADI

        Düzenlemenin yayımlandığı gün sektörde işten çıkarmalar da başladı. Sadece kaldıraçlı işlem yapan büyük aracı kurumlardan birinin 200 kişiyi işten çıkardığı öğrenildi. 70 kişiyi işe almayı planlayan bir kurum ise alımları durdurdu. Sektörde 3 bin kişi civarında pazarlama elemanının çalıştığını belirten uzmanlar, elemanların yüzde 90’ına yakınının işten çıkarılacağını iddia ediyor.

        ‘İŞLEMLER TEKRAR DIŞARI KAÇAR’

        Foreksin SPK denetimine girmesiyle birlikte daha önceden yurtdışında merdiven altı şirketler aracılığıyla işlem yapan yatırımcıların Türkiye’ye döndüğünü hatırlatan sektör temsilcileri, düzenlemenin çok sert olduğu yorumlarında bulunarak “Bu işlemleri yapmak isteyen yatırımcılar eskiden olduğu gibi tekrar yurtdışında merdiven altı tabir edilen merkezlere kaçacak” diyor.

        REKLAM

        1000 dolarla, 100 kaldıraçla 100 bin dolarlık işlem gerçekleşiyor. Yüzde 1’lik kayıpta 1000 dolarlık anapara kül oluyordu.

        1.1 MİLYAR TL GELİRİN YÜZDE 38’İ FOREKS ARACILIĞINDAN

        Ağustos 2011’den itibaren Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemelerine tabi olmaya başlayan foreks işlemlerinin bilinirliği ve gelişimi bu tarihten sonra hızlı bir şekilde arttı. Öyle ki, 2012 yıl sonu itibarıyla 11 bin 543 olan teminatlı hesap sayısı, Eylül 2016 itibarıyla 121 bin 564’e yükseldi. Aynı dönemde işlem yapan müşteri sayısı ise 7 bin 261’den 37 bin 713’e yükseldi. Yıllık işlem hacmi ise 795.4 milyar dolardan 2.9 trilyon dolara yükseldi. 2015 yıl sonunda 3.5 trilyon dolar olan bu rakamın 2016 sonu itibarıyla daha da arttığı hesaplanıyor. Kararla birlikte aracı kurumlar da önemli bir gelirden olacak. 2016 yılı 9 aylık verilere göre, aracı kurumların toplam aracılık gelirleri 1.1 milyar TL olurken bunun yüzde 45’ini hisse, yüzde 38’ini ise kaldıraçlı işlemler oluşturdu.

        REKLAM

        Gelirlerini hızlı artıran foreks şirketleri büyük kulüplere sponsor olmaya başlamıştı. İntegral bunlardan bir tanesiydi.

        HESAP SAYISI 5 YILDA 11 KAT ARTTI

        *İlgili dönemde kaydedilen en yüksek aylık müşteri sayısıdır. Kaynak: Takasbank, TSPB

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa