Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Standard & Poor's Türk bankaları hakkındaki raporu yayımladı - İş-Yaşam Haberleri

        Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), TL'deki değer kaybı nedeniyle Türk bankalarının aktif kalitesinde bu yıl bozulma beklediğini, ancak iyi derecede sermayelendirilmiş olmaları nedeniyle ekonomideki oynaklıkları finansal bünyelerine zarar gelmeden atlatabileceklerini belirtti.

        S&P tarafından bugün yayımlanan bankacılık sektörü 2017 görünüm raporunda, "Türk bankalarının bu yıl karşı karşıya

        kalacağı temel riskler fonlama ve aktif kalitesi alanlarında. Bunun ana nedeni de TL'de devam eden değer kaybı ve Türkiye ile çevre ülkelerdeki siyasi belirsizlik" denildi. Bankacılık sistemindeki kredilerin yaklaşık üçte birinin yabancı para cinsi olduğuna dikkat çeken S&P, Ocak sonuna kadarki üç ayda TL'nin dolar karşısında yüzde 18 değer kaybettiğine dikkat çekerek, "Değer kaybı kredi alanların geri ödeme gücü üzerinde baskı yaratabilir... Ayrıca bankacılık sektörünün yurtdışı fonlamaya dayalı çalışması nedeniyle küresel likiditede değişim... ve yatırımcıların Türkiye'deki risk algısı fonlama ve likiditesi üzerinde baskı yaratabilir" dedi.

        REKLAM

        Bankacılık sektöründe 2016 sonunda yüzde 3.2 düzeyinde bulunan takipteki kredi oranının bu yıl yüzde 5'e yaklaşacağı

        tahmininde bulunan S&P, TL'deki değer kaybının artması halinde krediyi kullanan şirketlerin açık döviz pozisyonları nedeniyle bu oranda artış olabileceğini ifade etti.

        Şu ana kadar istikrarlı seyreden aktif kalitesinin TL'deki değer kaybı dışında ekonomik büyümede olası yavaşlama, temel yurtdışı komşu pazarlardaki istikrarsızlık ve yükselen faizlere karşı kırılgan olduğunu kaydeden S&P, bunun dışında "Terörizm, darbe girişimi sonrasında oluşan iç tansiyon, Nisan ayında yapılması öngörülen yeni anayasa referandumu da ek risk kaynaklarıdır" dedi.

        Raporda Türk bankalarının yurtdışından sağladığı döviz cinsi fonlamayı istikrarlı şekilde çevirebildiği belirtildi, ancak bu

        fonlamanın genelde kısa vadeli olması sebebiyle ABD başta olmak üzere küresel faiz oranlarındaki artış ve yatırımcı güvenindeki değişikliklere karşı hassas olduğuna dikkat çekildi. S&P bankaların Türkiye ekonomisinde görünen zayıflama belirtilerine karşı dayanıklı kalmaya devam etmesinin beklendiğini belirterek, "Bankalar görece yüksek riskli bir faaliyet ortamında bulunuyor olsalar da aktif kalitelerinin yeterli düzeyde olması ve iyi sermayelendirilmiş olmaları orta derecede oynaklıklara karşı koruma sağlıyor ve finansal durumlarına zarar gelmesinin önüne geçiyor" dedi.

        S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü Ocak ayı sonunda "negatif" olarak değiştirmesinin ardından bankaların da kredi

        notu görünümünü bu doğrultu indirmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa