Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Garanti Bankası Genel Müdürü Nafiz Karadere : Kadınlarla büyüyeceğiz - İş-Yaşam Haberleri

        Onlargirişimciliğe destek vermek için yola çıktılar. İşletmecilerin girişimci vizyona ve yönlerini tayin edecek yeteneklere sahip olduklarını biliyorlardı. Onlar işte o girişimcilere hayallerini gerçekleştirmek için gerekli profesyonel iş pazarlaması, pazarlama stratejisi, insan kaynakları yönetimi, verimlilik ve finansal birikim konularında destek verdi. Kimden mi bahsediyorum? KAGİDER ve Garanti Bankası... Yaklaşık 10 yıldır kadınları cesaretlendiriyor, rol model bulmalarını, finansa erişimini sağlıyorlar. Üstelik başarılı girişimcileri kamuoyuna sunuyor ve iyi işlerin kalabalık tarafından alkışlanmasına aracı oluyorlar.

        Türkiye’de kendi işinin sahibi, istihdam yaratan kadın sayısı 105 bin civarında. Yarattıkları bu birliktelikle 32 bin kadına değmeyi başarmışlar. Her yıl seçtikleri ilham veren kadınları da bir yarışmayla ödüllendiriyorlar. Uzun lafın kısası, bu bir “Memlekette güzel şeyler oluyor’’ röportajıdır. Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konukları, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar...

        Neden kadınlar?

        2001’den beri il il Anadolu’yu geziyor, Anadolu sohbetleri yapıyoruz. 72 ilde 105 toplantı gerçekleştirdik. İstanbul-Ankara hariç. Orada bir gözlemimiz oldu, toplantıyı nerede yaparsak yapalım salonun yüzde 90’ı erkek. KOBI’leri erkekler oluşturuyor. Sonra 2005’te ben Amerika’da bir bankacılık konferansına katılmıştım. Orada Sanem Hanım gibi biri, sivil toplum örgütü başkanı konuşmacıydı. Çok ilginç şeyler anlattı. Kadınların sahip olduğu işletmeler bir yere kadar büyüyor, sonra duruyordu. Sebep? Kadın olması... Ev sorumluluğu giriyor, şirketini büyütmüyor, borçlanmak istemiyor, kontrolsüz risk almıyor. Amerika gibi kapitalist sistem de bir araya gelmiş çözüm arıyor.

        ‘33 BİN KADIN BAŞVURDU’

        Ya Türkiye? Aynı şeyi merak ettim ve döner dönmez arkadaşlardan bir rapor istedim. Durum felaketti. Garanti Bankası olarak bir şeyler yapmaya karar verdik. Araştırma sonucu 3 temel ihtiyaç belirlendi. 1- Cesaretleri yok. 2- Finansa erişemiyorlar 3- Bilgi eksikliği, vergi teknoloji vs... Biz bankacıyız, finansa erişimi çözeriz de gerisini nasıl yapacağız? İşte o zaman KAGIDER’e gittik. Kadın girişimci için destek paketi dizayn ettik, kadına pozitif ayrımcılık yapacak bir paket bu. Tek şartımız vardır; kadın hâkim ortak olacak, kocasının şirketine yüzde 5 ortak olan değil hedeflediğimiz kesim.

        Ne kadar kredi verdiniz bugüne kadar?

        3.2 milyar TL’nin üzerinde kredi verdik. Bunların içinde kadının kullandığı konut, oto kredisi yok. Sadece ticari amaçlı kredi. Ortalama büyüklük 40-50 bin civarında ama projenin ucu açık; 1 milyon TL verdiğimiz kadın da var. İşini ne kadar büyüteceğine bağlı. En düşük faizli krediyi her zaman kadına veriyoruz. Bilgi eksikliğini de KAGİDER’le yürüttüğümüz “Anadolu Kadın Girişimci’’ toplantılarıyla başlattık. Kucaklarında bebekleriyle geldiler. Öylesine bir ilgi vardı. “Girişimci El Kitabı” çıkardık. KOSGEB’i işin içine kattık. 31 ilde yaklaşık 7 bin kadın girişimciye dokunduk.

        Ya cesaret tarafı?

        O işin fikir babası da Ekonomist’tir. “Yarışma yapalım” diye geldiler. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı dizayn ettik. 4 kategorimiz var. 1- Türkiye’nin Kadın Girişimcisi, 2- Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi, 3- Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi, 4- Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi. 2006’da başladığımızda 113 başvuru vardı, bugün toplam 33 bin kadınımız başvurdu.

        Ne ödül veriyorsunuz?

        Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ne 35 bin TL ve Bireysel Garanti Emeklilik’ten bir paket veriyoruz, ilk 1 yılını ödüyoruz. Diğer kategorilerde de 25 bin TL veriyoruz. Tabii durmadık bununla. Global Banking Of Alliance diye bir örgüt var; dünyada kadın girişimciler için bir araya gelen bankaların deneyimlerini paylaştığı bir yer. Türkiye’nin ik bankası olarak üye olduk, hepsini burada ağırladık. 2 kez BM’de kadın oturumunda sunum yaptık. STK ile bankanın bir araya gelmiş olması, çok önemliydi.

        Tamam, kadınlara destek önemli ama bir banka bunu niye yapar?

        İki ayrı önemi var. Bir, evet bu bir sosyal sorumluluk projesi; iki, kadın ekonomik açıdan çok önemli. Türkiye nüfusunun yarısı kadın. Ama kadınların girişimcilik tarafına bakın; yüzde 10 bile değiliz. İşgücüne katılımda oldukça gerideyiz. Dolayısıyla bizim kadınımız maalesef üretmiyor. Eğer kadınlar üretmezse ekonominin büyümesi sınırlı kalacak, ekonomik pasta sınırlı kalacak. Batılı ülkelerin seviyesine gelemeyeceğiz. Biz bu vizyonla yola çıktık.

        Şimdi neler var sırada?

        Pazara ulaşmayı hedefliyoruz artık. WWEF, 23-24 Şubat’ta. Ayrıca We Connect’e gidip üye olan tek Türk bankasıyız biz. Satıcıyla kadını bir araya getiriyoruz. Bilgi aktarma işini derinleştirdik. Tüm Anadolu’da Boğaziçi Üniversitesi’yle sürdürülebilir şirket eğitimi verdik. 17 ile gittik, 1 ay boyunca eğitim verildi, sınava girildi ve kadınlarımız Boğaziçi Üniversitesi’nin sertifikalarını aldı. 17 ilde bin 500 kadın mezun oldu. Bu arada bütün bu konuştuğumuz işler devam ediyor; durmuyoruz.

        KAGİDER BAŞKANI SANEM OKTAR:ÇOK YALNIZ BİR YOLCULUK BİR KADIN İÇİN

        Siz de Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’na katılmışsınız?

        Evet, ben dijital pazarlama yapıyordum, hâlâ da aynı işi yapıyorum. 2010 yılında yarışmaya katıldım ve ilk 10’a girdim. Sevgili Gamze Cizreli birinci olmuştu o yarışmada. Bu yarışmanın ödüllerinden biri Ekonomist aboneliği ve KAGİDER üyeliğiydi. Ve ben “Bu kadar kadının içinde ne işim var, ne yapacağım?” diye düşünürken, kendimi başkan buldum. Çünkü bana birtakım kadın rakamlarını gösterdiler, istihdam, vs... Hayatımda bu yarışmanın rolü çok büyüktür.

        Sadece maddi kazanç değil anladığım kadarıyla, başka bir şey katıyor insanın hayatına bu yarışma. Size ne kattı?

        Bu yolculuk, çok yalnız bir yolculuk kadın için. Kimse cesaretlendirmiyor. Benim bile annem, iş yaptığımı ancak araba ve ev aldığımda kabul etti. Kadının iş kurması, çalışması, vergi ödemesi annenizde, komşularınızda bile oturmuyor, olmuyor. Sonra biri diyor ki: “Sen önemli bir iş yapıyorsun ve çok değerlisin!” Yarışmada derece alıyorsunuz, haber oluyorsunuz ve birileri sırtınızı sıvazlıyor. Kurumsal hiyerarşide belki performans değerlendirmeleri var, o var bu var; girişimcilikte o yok maalesef.

        Kurumsal hiyerarşide bile kadının adı yok aslında, kimse sırt sıvazlamıyor.

        Doğru, siz de haklısınız ama diğer tarafta hiç takdir yok. Bu yarışma sizi takdir eden bir şey, bu çok büyük bir doyum; öte yandan iş yaptığınız insanlar sizi bir şekilde başka türlü bilmeye başlıyor; “Ödül aldı’’ diyorlar, görünürlük artıyor. n Bir kadın girişimci olarak hiç çaresizliğe kapıldığınız oldu mu? Türkiye krizleri tabii... 2000 yılının başında dolar öyle bir arttı ki bütün kontratlarım gitti, maaşlarını ödemeye mecbur olduğum koca bir şirket ve elimde gelir yok...

        Peki ne fark ediyor kadın olarak? Yani erkekler de bunu yaşıyor...

        Belki erkek o krizde finansa daha rahat ulaşabiliyor, o network’e sahip; kadının soracağı, ulaşabileceği alan daha dar. Kime soracaksınız, nereye gideceksiniz, hangi vergi vs? Oysa erkek ya bir rakı masasında ya da futbol maçında yanındakiyle konuşmuştur, biliyordur krizi. Nasıl çözebileceğini biliyordur. Kadın-20 Zirvesi’nde (W-20) kadının finansa ulaşımı bölümü çok önemliydi ve biz orada Garanti Bankası’na çok şey borçluyuz. BM masasında G20 ülkelerine bu modeli anlattılar. Çin ve Almanya bu model üzerinden yürüyor.

        Kadın ekonomik güçlenirse her alanda güçlenir...

        Kesinlikle ama sadece ekonomik güçlenme değil sosyal güçlenme de önemli. Daha fazla girişimci, daha fazla istihdam anlamına geliyor. Ve sürdürülebilirlik... Önemli bir marka ile bir STK’nın 10 yıl beraber yürümesi az buz değil. Bakın finansı çözdük, bilgiyi çözdük, cesareti çözdük...

        Sırada WWEF var, Nafiz Bey’in bahsettiği...

        Evet. Dünyada 5’incisi Türkiye’de olacak. KAGİDER ve UN kuruluşu ITC beraber çalışıyoruz, Ekonomi Bakanlığı da bir partner. Toplam 450 kadın var katılımcı ve satın almacılar var. 100’ü Türkiye’den, gerisi 36 ülkeden. Gelmeden önce eğitim veriyoruz, malını nasıl satabilir, nasıl akredite sağlayabilir, nasıl ihracat yapabilir diye... Bu tarafta da satın almacılar var; Garanti Bankası, IBM, Marriot Otel vs... Bir araya gelip ticaret yapacaklar.

        Hangi sektörler?

        Tekstil, turizm ve IT. Diyelim bana bin çarşaf siparişi verdiler; nasıl kapasitemi artıracağım? İşte yeri burası, müthiş bir dünya ağı.

        TÜRKIYE’NIN KADIN GIRIŞIMCISI YARIŞMASI 2016 BIRINCILERI

        - Rana Tülin Yazıcı Türkiye’nin Kadın Girişimcisi “Dress Best Uniform”

        - Şule Mene Türkiye’nin Kadın Girişimcisi “Şule Mene Sağlık, Araştırma, Eğitim Danışmanlık”

        - Aslı Elif Tanuğur Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi “SBS Bilimsel Bio Çözümler”

        - Ayten Çöl Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi “Kılçak Çöl Çiftliği”

        - Zeynep Arca Şallıel Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi “Arcadia Bağları”

        - Nardane Kuşçu Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi “Narköy”

        - Ümmiye Koçak Jüri Özel Ödülü “Arslankö y Kadınlar Tiyatro Topluluğu”

        BALÇİÇEK İLTER/GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa