Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Eşarp artık lüks değil - İş-Yaşam Haberleri

        Dün otomobilde yeni Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) belirlendiği Bakanlar Kurulu kararında ek bir düzenleme daha vardı. Bazı tekstil ürünlerinde Katma Değer Vergisi’nin tespitine ilişkin bu kararda ilginç bir ayrıntı yer aldı. Türkiye’de genel KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyor. Ancak başta buğday, arpa yulaf ve ekmek gibi temel besin maddeleri ve gazete ile dergilerde oran yüzde 1 olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca geri kalan daha lüks sayılacak ağırlıklı olarak da ithal olan bazı gıda maddeleri ile temel tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde de oran yüzde 8’e indirilmiş. Ancak bazı ürünlerde KDV’nin ne olduğu ile ilgili tereddüt yaşandığı için yasada madde madde hangi ürün için hangi oranın geçerli olduğu da sayılıyor. Dünkü Bakanlar Kurulu kararını gerektirecek düzenlemede de benzer bir durum söz konusu oldu. Düzenleme asıl olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın dediği gibi tekstil ve deri sektöründe bitmiş ürünlerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 8 olmasına rağmen imalatta kullanılan girdi malzemelerinin KDV oranının yüzde 18 olması nedeniyle arada oluşan farkı gidermek için yapıldı. Ancak KDV Kanunu’nun 2 sayılı listesinde yer alan ve KDV’si yüzde 8 olarak tespit edilen ürünler sayılırken parantez içine şal ve eşarbın alınması dikkat çekti. Kanunda mensucattan, keçe ve danteladan ve vatkadan yapılan iç ve dış giyim malzemelerinin KDV’sinin yüzde 8 olduğu ifade edilirken parantez içinde şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap ve eldiven de sayılarak giyime aksesuvar veya yardımcı olan bu malzemelerin de KDV’sinin yüzde 8 olduğu belirtiliyor. Böylece pantolon, çeket, etek, kazak gibi temel giyeceklerin yanı sıra bu yan giyim ürünlerde de aynı durumun söz konusu olduğu vurgulanarak tereddüte yer bırakılmıyor.

        PARANTEZİN İÇİNE ALINDI

        Türkiye’de yılda yaklaşık 15 milyon adet satıldığı ve her 100 kadından 63’ünün kullandığı eşarp ve şal bu parantezin içinde olmadığı için uygulamada kimi firmalar yüzde 18 kimileri ise yüzde 8 KDV uyguluyordu. İşte uygulamadaki bu tereddütü dün Bakanlar Kurulu giderdi ve eşarp ve şalı parantez içi hükmün içine alarak hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde eşarp ve şalın KDV’sini yüzde 8 olarak perçinledi. Böylece kravatın, kaşkolün ve kemerin yanında sanki lüks ürünmüş gibi yüzde 18 ile vergilenmesi söz konusu olabilen eşarp da liks olmaktan kesin olarak çıkmış soldu. Bakanlar Kurulu aynı madde ile omuz vatkası, astar, apolet, ilikleme tertibatı, cep, kol, yaka, rozet ve fırfır ile bunların benzerlerinde de KDV’yi yüzde 8 olarak ilan etti. Ayrıca giyim ürünlerinin yan girdileri olan fermuar, çıtçıt, düğme, kopça ve boncukların KDV’sinin yüzde 8 olduğunu yasal taminata aldı.

        YILLIK 850 MİLYON LİRALIK SEKTÖR

        Türkiye’de eşarp ve şalın yıllık satış rakamının ipekli ürünlerde 4 milyonu ve diğer ürünlerde ise 15 milyonu bulduğu tahmin ediliyor. Ortalama 100 liradan satılan ipek eşarplarda toplamda yıllık 400 milyon liralık satış yapılırken ortalama fiyatı 30 lira olan diğer ürünlerde de yaklaşık 450 milyon liralık hasılat sağlandığı tahmin ediliyor. Böylece sektör yıllık yüzde 18 KDV oranından 150 milyon lira yerine yüzde 8 KDV oranından 68 milyon lira KDV ödemiş olacak.

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa