Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Yeni çalışanlara da banka promosyonu ödensin' - İş-Yaşam Haberleri

        Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kamu kurumlarının bankalarla yapacağı protokollerin imzalandığı tarihten sonra yeni göreve başlayan personele de banka promosyonu ödenmesi konusunda tavsiyede bulundu.

        Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir il müdürlüğündeki 55 personele maaş aldıkları banka tarafından eşit miktarda "promosyon ödemesi" yapıldı. Banka ile yapılan sözleşmeden sonra göreve başlaması nedeniyle banka promosyonu ödenmeyen memur, KDK'ya başvuruda bulundu.

        Ödeme yapılmamasının eşitlik ve hakkaniyete uygun olmadığına hükmeden KDK, ilgili kuruma bankalarla yapacakları sözleşmelerde daha sonra göreve başlayacak personelin de dikkate alınması konusunda tavsiyede bulundu.

        Kurum, promosyon ödemesinden söz konusu personelin faydalandırılması konusunun ilgili genelgelerde düzenlenmesi önerisiyle kararı Başbakanlığa da gönderdi.

        İdare ile banka arasında yapılan protokolle 55 personele promosyon ödemesinin yapıldığı, sonradan personel sayısında artış olması halinde bankadan ilave bir promosyon ödemesi yapılması talebinde bulunulmayacağına dair karşılıklı taahhüt anlaşması yapıldığının kaydedildiği kararda, şikayetçiye bu nedenle ödeme yapılmadığı belirtildi.

        İradesini ortaya koyarak imzaladığı protokolden kaynaklanan uyuşmazlıklarda idarenin hiçbir sorumluluğunun bulunmadığının kabul edilemeyeceğinin vurgulandığı karada, "İdare, protokolü imzaladığı tarihte basiretli davranmalı ve kurumunda daha sonra yeni çalışanlar istihdam edeceğini hesaplamalı, öngörülebilirlik ilkesine uygun hareket edip sözleşme hükümlerini tartışarak imza altına almalıdır." denildi.

        İşlemin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğuna hükmedilen kararda, şikayetçinin yaklaşık 3 yıl süresince maaşını protokol yapılan bankadan alacağı, promosyon ödenmesinin hakkaniyet gereği olduğu belirtildi.

        "ÇALIŞMA BARIŞINA ZARAR VERİR"

        Protokol tarihinden sonra göreve başlayan personele promosyon ödemesi yapılmamasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun bildirildiği kararda, şu tespitlere yer verildi:

        "Özlük haklarını aynı banka aracılığıyla almakta olan tüm kurum çalışanının, bu bankanın sağlayacağı ek mali imkanlardan yararlanabilmesi eşitlik ilkesinin bir gereğidir. Protokolün imzalandığı tarihte görev yapmakta olan personele promosyon ödemesi yapılarak, protokol tarihinden sonra göreve başlayan personele söz konusu ödemenin yapılmaması suretiyle kurumundaki eşitlik ilkesinin ihlali neticesinde ortaya çıkacak durumun ise personel arasındaki çalışma barışına zarar vereceği açıktır."

        Benzer şikayet başvurularında, promosyon ödemelerinde idarelerin benzer nitelikte protokol hükümlerini kabul ederek hatalı davranmaya devam ettiği, böylece de mağduriyetlerin yaşanmasının sürdüğüne dikkat çekilen kararda, "Protokol hükümleri uygulamalarının ve bu konuda oluşacak mağduriyetlerin giderilmesi hususlarının, Başbakanlık Genelgeleriyle düzenleme altına alınması yerinde olacaktır." değerlendirilmesinde bulundu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa