Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Aksaray'daki halılar yurtdışında ilgi görüyor - İş-Yaşam Haberleri

        Aksaray'da yaşayan halı dokuma ve restorasyon ustası Ömer Ali Dölek (50), 2011'de Fransa'dan restorasyon için gönderilen halıyı onarmasının ardından Avrupa'dan gelen yoğun taleplere yetişemiyor. Dölek, yaptığı açıklamada, halı tamiri işine 12 yaşında başladığını söyledi.

        Kendi kurduğu atölyesinde halı tamiri ve dokumasını yaptığını belirten Dölek, tamirini yapacağı halının ait olduğu yöneye uygun olan ipi temin ederek onarımını yaptığını dile getirdi.

        Dölek, halı restorasyonunda işçilik ve halının aslına uygunluğunun önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

        "Örneğin İran'dan gelen bir halıyı İran ipinden yaparız. Çünkü başka iple yaparsak ne kadar ince işçilik bile olsa yünü tutturamazsınız. Osmanlı veya çok eski bir halı geldiği zaman, dedemizin, ninemizin ördüğü eski çorapları bulup satın alırız. Onları söküp iplerini yeniden boyarız. Ya da köylerde eski un çuvalları vardır. Onların incesini toplayıp, alır, boyarız. Tamirini yapacağımız halı hangi yöreye uygunsa ipini ona uygun temin ederek onarımını yaparız."

        "EN FAZLA SİPARİŞİ ABD, BELÇİKA VE FRANSA'DAN ALIYORUZ"

        Dölek, yurt dışından birçok yerden halı talebi aldıklarını ifade ederek, ayda ortalama 60-70 halı siparişi geldiğini dile getirdi.

        Yılda ortalama 10-12 halı tamirini gerçekleştirdiğini anlatan Dölek, "Restorasyonun yanı sıra dokuma işi de yapıyorum. En fazla siparişi ABD, Belçika ve Fransa'dan alıyoruz. Belçika ve Fransa daha çok hayvan resimli, haç işaretli ve Hz. İsa figürlü halı dokuma siparişleri veriyor. Rusya'dan gelen talepler de var. Onlar da tarihlerindeki önemli kişilerin resimlerini istiyor. Fotoğrafı gönderiyorlar. Biz de aynısını halıya elle işleyip gönderiyoruz." diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa