Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gümrük Kanunu'nun uygulanmasında değişiklik - İş-Yaşam Haberleri

        Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Gümrük Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin bazı maddelerde değişikliğe gidildi.

        Buna göre, Türkiye'ye ev eşyasını getirmek isteyen yurt dışında yerleşik gerçek kişilerin muafiyetten yararlanabilmesi için öngörülen 2 yıllık kira kontrat süresi 1 yıla düşürüldü.Kara hudut kapısından çıkış yapan yolcuların muafiyet haklarını kullanabilmelerine ilişkin 3 günlük seyahat süresi sınırlaması kaldırıldı. Yapılan değişiklik ile muafiyet hakkının bu yolcular için ayda 10 defa kullanılmasına izin verilecek.

        Türkiye'ye belirli bir süre ile görevli gelenler ile öğrenim görmek isteyen kişilerin adlarına kayıtlı taşıtlarını görev veya öğrenim süresi içerisinde olmak koşuluyla yerleşim yeri şartı aranmaksızın getirebilmelerine imkan sağlanacak.

        Halen Türkiye'de veya yurt dışında olup 185 gün Türkiye dışında bulunma koşulunu sağlayamayan emeklilerden ilk defa taşıt getirecekler, bu şart aranmadan taşıt getirebilecek. Ayrıca, geçici ithalat izin süresinin tamamını kullanmadan Türkiye dışına çıkan emeklilerin izin süresi içinde, kalan sürelerini tamamlamak üzere yeniden Türkiye'ye girmek istemeleri durumunda söz konusu süre şartı aranmayacak.Geçiçi ithalat izni verilen hak sahipleri, kişisel kara taşıtlarını verilen izin süresince Türkiye Gümrük Bölgesinde kullanabilecek.

        Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin, gerekli bazı koşulları sağlayamaması durumunda Türkiye'ye girmesine ve yılda bir kez olmak üzere 1 ay süre ile kalmasına izin verilebilecek.Kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlar Kurulunca belirlenen insani yardım ve hayır kurumlarının getirecekleri ambulans, cenaze araçları, yangın söndürme araçları ile kurtarma araçlarına serbest dolaşımda muafiyet tanınacak.

        Hızlı kargo taşımacılığında yolcu eşyasının beyanı, hızlı kargo firmalarınca yapılacak. Ayrıca, posta idaresi ve hızlı kargo operatörlerinin dolaylı temsilcilik kapsamındaki sorumluluk alanları, gönderinin beyanına ilişkin yurt dışından gönderilen belgelerde yer alan bilgiler doğrultusunda bildiği veya bilmesi gerektiği haller ile sınırlı tutulacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa