Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mahalleye özel imar - İş-Yaşam Haberleri

        Erdem AKTÜRK -EMLAK PATRONLARI ANLATIYOR / Gazete HABERTÜRK

        Timur, “Hermahalle için ayrıbir plan yapılmasıgerekiyor. Herbölgede şuimarı çıkartalım,evimizin de birebir metrekaresinialalım denirse, 16milyonluk İstanbulnüfusu 32 milyonaçıkar. Nefes

        alamayız” dedi

        İstanbul’da kentselönüşüm çalışmaları hızladevam ederken her geçengün yeni projeler hayatageçirilmeye başlıyor.

        Dönüşümde ise imarhakları, emsal değerleri,şehrin siluetininbozulması konusu ençok tartışılan konularınbaşında geliyor. Nef İcraKurulu Başkanı ErdenTimur, kentsel dönüşümdekiplansız yapılaşmanın, herbölgede imar hakkınınartırılmasının uzun vadedesosyal sıkıntıları beraberindegetireceğini düşünenlerarasında. Müteahhite,

        halka, siyasetçilereİstanbul’a hoyratçadavranmaya devam edilirsebu şehrin bu yoğunluğukaldıramayacağını anlatmak gerektiğini vurgulayanErden Timur, “Kentseldönüşümde her mahalleiçin ayrı bir plan yapılmasıgerekiyor. Her şehir, hersemt için öncelikli kentselkapasiteyi dikkate alanmaster planlar hazırlanmalı. Master plan doğrultusunda,uyumlu bina, yaşayan sokakve mahalle temaları ve ölçeğinde kentseltasarım rehberlerihazırlanmalı. Buiş Avrupa’da daböyle yapılıyor” diye konuştu.Her yerde imarhakkının arttırılmasınınsosyal sıkıntıları daberaberinde getireceğininaltını çizen Erden Timur,“İmar hakkının artmasıylaberaber, o bölgedeki nüfusda artacak. Vatandaşın damüteahhidin de rant peşindekoşmaması gerekiyor.Vatandaş da müteahhit dehakkına razı olacak” dedi.

        ‘VATANDAŞA FİNANSSAĞLANMALI’

        “Her bölgede şu imarıçıkartalım, evimizin de birebir metrekaresini alalım denirse, 16 milyonlukİstanbul nüfusu 32 milyonaçıkar. Çünkü mevcut binaların imarı yükseltilerekbinalara daha fazla kateklenecek, yeni insanlarda buraya taşınacak” diyenTimur, şöyle konuştu: “Bunaevet dersek yoğunluktannefes alamayız, şehiryaşanmaz bir hale gelir.

        İmarın yükselmemesiiçin vatandaşın dametrekareden feragatetmesi gerekiyor. Evineaynı metrekarede ev isteyenhak sahibinin de, fazla imarhakkı isteyen müteahhidinde yarın başkasının canınakastettiğini biliyor olmasılazım. Canına kastederekistediğini biliyorsan isteama toplum da seni öylebilsin.”

        Kentsel dönüşümdeimar hakkının master birplan çerçevesinde sadecebelirli bölgelerde cüzimiktarlarda artırılmasıgerektiğinin altını çizenErden Timur, “Kentseldönüşümün büyük birkısmında yap-sat modelinin,yani developer denilen projegeliştiren markalı firmalarınyer almaması gerekiyor. Çünkü o zaman müteahhitkarı da işin içine girer veemsal değerlerinin artmasıgerekir. Kentsel dönüşümde vatandaşa geri ödeyebileceğifinansman sağlanması,vatandaşın kendi binasınıtaahhüt işleri yapan inşaat firmalarıyla anlaşıpdönüştürmesi gerekiyor.Böylece daha önce yaşadığımetrekare büyüklüğündeki evde, yeni bir binadayaşayabilir”dedi.

        ‘KENTİN SAHİBİ GELECEK NESİLLER’

        Beş yıldır kentseldönüşüm projelerihayata geçirdiklerini belirten Erden Timur,şimdiye kadar 3 bin700’ün üzerinde haksahibiyle sözleşmeyaptıklarını ifade etti. Geçen senelerdebiriktirdikleri tecrübelerden, kentseldönüşümün kesinlikleimar artırılmadanyapılması gerektiğinivurgulayan Timurşöyle konuştu: “Kentsel dönüşümügünlük bazda

        düşünmemek lazım.Bu kent herkesin,en önemlisi dekentin sahibi geleceknesillerdir. Parsel bazda değil de ada bazlı dönüşüm olsundiyoruz da ada bazlıdönüştürdüğümüzdede değişen bir şeyolmuyor, yol, park herşey aynı kalıyor. Masterplanla biz İstanbul’uiki defa yıkıp, tekrar yaptık. Şimdi üçüncüdefa yapıyoruz veher seferinde imar artırarak yapıyoruz,bu kesinlikle sürdürülebilirbir şeydeğil.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa