Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Madalyonun öteki yüzü Doğu’da değerli - İş-Yaşam Haberleri

        MAHMUT SANCAK- GAZETE HABERTÜRK EKONOMİ

        1896’da Yunanistan’da düzenlenen modern zamanların ilk olimpiyatlarında Yunan Spiridon Louis maratonda altın madalya alarak tarihe geçti. Kazanılan ilk madalyaya çok sevinen Yunan yetkililer Spiridon Louis’e ‘dile bizden ne dilersen’ şeklinde bir teklifte bulundu.

        Louis’in talebi günümüz şartlarıyla değerlendirildiğinde oldukça mütevazı oldu: Küçük bir katır arabası. Asıl mesleği çobanlık olan Louis aynı zamanda da taşıma su satıyordu. İsteği hemen yerine getirilen olimpiyat şampiyonu Louis uzun yıllar Atina sokaklarında katır arabasıyla su sattı. 120 yıl sonra günümüzde hem olimpiyatlar hem de ödüllendirme elbette daha farklı bir hale geldi.

        Bazı ülkeler oyunlarda dereceye giren atletlerine sadece teşekkür ederek geçiştiriyor. Bazı ülkelerin verdiği ödülleri taşımak için ise aynı Spiridon Louis’inki gibi küçük bir katır arabasına ihtiyaç duyuluyor.

        MADALYANIN YÜZDE 1.3’Ü ALTIN

        Diğer yandan halen oyunlarda dağıtılan altın madalyalar da aslında sadece kaplama. Sadece 1904, 1908 ve 1912’de düzenlenen oyunlarda verilen altın madalyalar gerçekten som altındandı. Daha sonra altının maliyetinin artmasıyla altın kaplamaya geçildi. Günümüz altın madalyalarının yüzde 92.5 gümüş, yüzde 6.12 bakır ve yalnızca yüzde 1.34’ü altın. Ancak ödülün manevi değeri elbette paha biçilmez seviyede.

        ATLETLERİMİZ ALTINA BOĞULACAK

        Olimpiyatlara katılan atletlerimiz henüz altın madalya kazanamadı. Ancak kazanacak olurlarsa altına 2000, gümüşe 1500, bronza ise 1000 cumhuriyet altını karşılığı Türk Lirası ödül verilecek. Ayrıca ‘şeref aylığı’ adı altında 1.350- 950 lira arasında değişen aylık bağlanacak.

        ALTIN KAZANAN KÖŞEYİ DÖNÜYOR

        İran altın madalya kazanan atletlerine karşı en cömert olan ülkelerin başında geliyor. Atletlere 300 altın para, 1 adet 40 bin dolar değerinde altın ayakkabı, Çin yapımı arazi aracı ve atletin memleketinde ev yapabilmesi için büyük arazi veriliyor.

        ASKERLİĞİNİ YAPMIŞ SAYILIYOR

        Güney Kore’de farklı branşlarda yarışan sporculara puanlama sistemine göre ödüllendirme yapılıyor. Altın madalya alanlara ülkedeki ortalama maaş üzerinden emeklilik maaşı bağlanıyor. Ayrıca erkek atletlere askerlikten muafiyet hakkı geliyor.

        520 EURO EMEKLİ MAAŞI ÖDÜYOR

        Macaristan’da olimpiyatlardaki ödül sistemi sık sık değişiyor. Halen yürürlükte olan uygulamada altın madalya kazananlara ortalama 520 Euro emekli maaşı bağlanıyor. Maaşların ödenmesine ise atletlerin 35’inci yaşlarını doldurmasıyla başlanıyor.

        MADALYA İÇİN TEŞEKKÜRLER

        İsveç ödüllendirme konusunda en cimri ülkelerin başında geliyor. Devlet atletlere hangi madalyayı alırsa alsın oyunların maskotu olan ‘Vinicius’u hediye ediyor.

        FOTOĞRAFLARI PUL OLUYOR

        İngiltere’de olimpiyatlarda altın madalya kazananlara maddi bir ödül verilmiyor. Ancak buna karşılık 2012 Londra Olimpiyatları’nda altın alan atletlerin fotoğrafları posta puluna basıldı.

        KADIN HENTBOLCÜLER TORPİLLİ

        Norveç ödüllendirmeyi farklı spor dallarına göre yapıyor. En yüksek ödül ise altın alınması halinde 9500 Euro ile kadınlar hentbol takımı oyuncularına verilecek. Atletizmin hangi dalında olursa olsun altın alınsa bile herhangi bir ödül verilmiyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa