Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Nurettin Canikli: Yatırım bankacılığı çalışmalarımız çok yakında - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Habertürk TV Özel Röportaj programında Ali Can Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı. Canikli darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşadıklarından, iktidar ve muhalefetin darbe girişimi sonrası dostluğuna, ekonomiyle ilgili açıklanacak yeni paketler ve Cumhurbaşkanı'nın yarın açıklayacakları hakkında ipuçlarına kadar birçok konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin açıklamasından notlar;

        * Yeni bir teşvik için EKK toplanacaktı. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti'ni tehdit eden en büyük hadiselerden bir tanesidir.

        * Doğrudan bu ülkenin egemenliğini bağımsızlığını ortadan kaldırmak amacıyla ve çok büyük bir ihtimalle hatta kesin küresel ölçekli projelerin bir ayağı olarak düşünmek lazım.

        * Çok inanılmaz esnek bir ağı var. İçerdeki bu ağı tespit etmek için çalışmalar devam ediyor. Daha önceki darbeler için de geçerli. Hatta bazı ayrıntılar daha sonra Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı şekilde paylaşılmıştı.

        "BU ELEMANLAR UYUŞTURULMUŞ, HİPTONİZE EDİLMİŞ DURUMDA"

        * 15-20 yıldan beri yoğun olarak Türkiye'nin kendi dışında başka olaylarla ilgilenmesi için çok ciddi olaylarla karşı karşıya kaldı.

        * Tamamen defedildi. Her şey kontrol altında. Doğrulmaması için, tekrar yeşermemesi için bütün kaynakların kontrol edilmesi gerekiyor.

        * FETÖ tarafından yapıldığı için bu elemanlar uyuşturulmuş, hipnotize edilmiş durumda. Çok farklı bir yapı var. En kılcal damarlardan temizlenmesi gerekiyor.

        * Sisteminin bozulması gerekiyor. Yapı gerçekten çok tehlikeli. En başarılı olduğu alanlardan bir tanesi takiye. Şu anda darbe teşebbüsünü FETÖ'nün yaptığını bilmemize rağmen ele başı çıkıyor, bizimle alakamız yok diye demeç veriyor. Ülke ismi söylenemez ama dışarıdan da yönetildiği ortada.

        "İYOT GİBİ AÇIĞA ÇIKTI, TEK TEK TOPLANIYOR"

        * 17-25 Aralık'ta da deşifre edilmişti. Bu özelliği nedeniyle tamamının deşifre edilmesi kolay değildi. Son olan hadise maskelerinin düşmesini sağladı. Toplumda ciddi bir tramva yarattı.

        * Bütün elemanlarının açığa çıkması için fırsat oldu. İyot gibi açığa çıktı, tek tek toplanıyor. Tüm belge ve bilgiler dosyanın içinde var. Yeni bilgiler açığa çıkıyor.

        * Bu darbe teşebbüsü ve buna benzer hareketlerin ele başı olarak görülüyor. Süreç devam ediyor, artık belge delil eksik diyemezler.

        * Bu dosyalardan sonra terör örgütü başının Türkiye'ye iade edileceğini tahmin ediyoruz, bekliyoruz. İade edilmezse ne olur seçeneğini düşünmüyoruz.

        * Bizim sitemizin karşısında alışveriş merkezi var. Helikopterle oraya 8-9 tane maskeli eli silahlı askerleri indiriyor. Ben evi terketmiştim. Kimseyi de almamıştık yanımıza. Vatandaş sitenin önünü kapattı. Cumhurbaşkanımızı katletmek amacıyla gelmişti sanırım. Başbakanımız sanırım paylaşmıyor, çok ciddi bir planlama yapılmış.

        * İstanbul'da, Ankara'da her yerde bütün bizim için, bütün kabine üyeleri için çalışmalar planlamalar yapmışlardı. Tabii birçok farklı şekilde darbe teşebbüsleri durdurulabilir ancak vatandaşımızın silahın üzerine yürümesi çok önemli.

        "YERLİ VE YABANCI YATIRIMCILAR AÇISINDAN OLUMLU YÖNDEN ETKİLENECEK"

        * Aslında bu darbe ihtimalinin bundan sonra Türkiye gündemine gelmemek üzere gerekli tedbirlerinin alınması son derece önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

        * Türkiye'de ciddi çalışmalar yapıldı ama milletin iradesiyle bir olay da yaşanmamıştı. Bu risk devam edebilirdi. Yabancı yatırımcılar bu riski öngörüyordu.

        * İstikrarsızlık anlamında her zaman soru işaretlerini beraberinde getiren bir algıydı bu. Türkiye için söylüyorum millet iradesiyle ortadan kaldırılmamış bir darbe ihtimali sıfırlanmıştır, gelecek için söylüyorum.

        "EKK'YA EN KISA ZAMANDA DEVAM EDECEK"

        * Yerli yabancı yatırımcılar açısından olumlu yönden etkileyecektir. Cumartesi günü biz EKK toplantısı için biz önemli kararlar belli bir noktaya geldi. En kısa zamanda devam edeceğiz. Hükümetimiz 2 ayı bile doldurmadı. Hem açıkladığı hem uygulamaya koyduğu paketler açısından bakıldığında inanılmaz hızlı şekilde hareket etmiştir.

        * Çok daha uzun vadeli çok daha üst perdeden yatırımları ortaya geçirebileceğimiz bir mekanizmayı ortaya sokmamız lazım. Bizim yüksek teknoloji içeren ürünler üretmemiz gerekir. Onun için her yatırımcı için esnek ona uyumlu teşvik mekanizmasını devreye sokacağız.

        * Her yatırımcı için teşvik türü farklıdır. Biri vergiden, biri enerji, başkası için sigorta primleri önceliklidir. Herkese aynı gömleği giydiremezsiniz. Çok kısa sürede hayata geçireceğiz.

        * Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğundan beri ihmal ettiğimiz yatırım bankacılığı var. Yatırım bankacılığı dünyada kuruluş ve gelişmeleriyle birçok ülkeyle eş zamanlı. Bizde malesef etkin olarak kullanamadı. 80 yıl sonra ilk kez hayata geçiriyoruz.

        "YENİ BİR PAKET GELECEK YAKINDA"

        * Belli bir noktada sermaye sağlanacak. Çalışmalarına yakında başlayacak. Yeni bir paket gelecek yakında. Bizim 10 bin dolar kişi başı milli gelir seviyesinden başka şekilde sağlayamayız.

        * Merkez Bankası mesela 25 baz puanlık indirim risklerin kalmadığı, hadiseyle ilgili risk oluşturmadığının ilanıdır. Son derece doğru bir karardır.

        * Merkez Bankaları gündeme getirmiş, yanlış refleksleri hayata geçirmişlerdi. Ama piyasalar normal seyrinde gittiğini ispatlamıştır. Başka bir ülkede olsa borsa 10-15 gün kapalı kalır, her şey allak bullak olurdu. Ancak maliye politikasından hiç taviz verilmemesi sağlam temel noktaları var.

        * Kısmen ya da tamamen başarılı olsaydı Türkiye 30 yıl geriye giderdi, ortaçağa giderdi. Türkiye sınıf atlamıştır. Türkiye böyle bir testten geçmemişti. Darbe geleneğini sonlandırması için bir fiziki fırsat çıkmamıştı.

        CUMHURBAŞKANI NE AÇIKLAYACAK?

        * Türkiye bu darbeyi savuşturarak seviye atlamıştır, belirsizlik ve istikrarsızlık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Sıkı yönetim değil, İstiklal Mahkemesi değil. Tamamen anayasal, yasal yetkilerin kullanılacağı ortaya çıkacak. İstikrarsızlık kaynağının defedilmesi kolaylaştırılacak bir adım olacak.

        * Yeni teşvik mekanizmasına koyacağız. Çoğunda büyük yatırımların çoğunda teşvik mekanizmasına koyacağız.

        * Bu görüntüler hepimizin istediği, özlediğimiz görüntüler. Ülkede güler yüz sayısının artması iktidarın istediği şeydir. Bu olay talihsiz bir olay ama dediğiniz gibi olumlu sonuçlarından biri de bu.

        * Bu çok önemli bir millet olmanın en önemli vasıflarından bir tanesi, tehdit olaylarında birlik olmayı gördük. Siyasetteki gergin ortamın yumuşamasında artarak devam edecek. Hükümet olarak bu ilişkinin sürdürülmesinde kararlıyız. Her türlü gayreti göstereceğiz. Özveri gerekirse o özveriyi göstereceğiz. Muhalefetin de bu çizgide olduğunu görüyoruz.

        * Bu ifade tarzı bile ciddi bir mecraya gittiğimizi gösterir. Ortak noktaları ön plana çıkaracağız. İşaretlerini ortaya koymaya başladık. Bunu başarabilmemiz gerekir. Alacağımız aldığımız her kararda olgunlaştırma süreci eksik kalıyor. Muhalefetin eleştiren bir tavrı yok. Muhalefetten bize gelen ya da bizden muhalefete giden her şey havadayken reddediliyor.

        * Böyle bir ortam yakalandı. Güzel bir durum ortaya çıktı. Ülkenin menfaati için ülkenin geleceği için gördüğünüz çatışmalar kavgalar birbirini besliyor. Hem tabanda böyle bir birliktelik var. Herkes kimliğini, siyasi düşüncesini bir kenarı bıraktı. Bunu korumamız gerekir.

        * Birbirimize de kesinlikle önyargısız bakmalıyız.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa