Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Milli yatırımcı Türk Lirası'na sahip çıktı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Fethullahçı Terör Örgütü’ne bağlı bir grup askerin darbe girişiminin ardından dolar yüzde 5 yükselerek 2.89 seviyesinden 3.04’e kadar çıktıktan sonra dün milli yatırımcıya çarptı. Önceki gün Twitter’de (TLyesahipçık) etiketiyle vatandaşların dolar satıp Türk Lirası almasına yönelik kampanyanın da etkisiyle yerli yatırımcılar yaklaşık 2 milyar dolar sattı. Böylece dolar 2.9225’e kadar geriledi. Ancak akşam saatlerinde ABD piyasalarının açılışı ile birlikte borsada satışlar hız kazanınca dolar da yeniden tırmanışa geçti ve 2.97’yi geçti. Darbeden korkan yabancı yatırımcılar genellikle satış tarafında yer aldı.

        FAİZİ TUTAMADILAR

        Dün Türk Lirası kayıplarının bir kısmını geri alsa da cuma gününe göre değer kayıpları yüzde 2 civarında kaldı. Cuma günü 3.20 liradan işlem gören Euro ise 3.3677 seviyesine kadar yükseldikten sonra dün 3.28 düzeyine indi.

        Doları tutan yerli yatırımcı faizde ise başarılı olamadı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi 12 günün zirvesine yükseldi. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faizin yaklaşık 0.6 puan tırmanmasına da engel olunamadı. Türkiye’nin 2024 vadeli Eurobond’larının getirisi ise 0.15 puan yükselişle 2 haftanın zirvesi olan yüzde 4.314’e çıktı. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 9.02’den 9.69’a kadar yükseldi. Yeni iki yıllık gösterge olan tahvilde ise ortalama bileşik faiz yüzde 8.57’den 8.90’a çıktı. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından ekonomi yetkilileri görevlerinin başında olduğuna ilişkin mesajlar verirken piyasalara ilişkin en net adım ise Merkez Bankası’ndan geldi. Banka finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla 7 tedbir açıkladı. Bu önlemlerden en önemlisi bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağını gerekli olursa finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını açıklaması oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa