Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 08:57:29 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hüseyin Aydın: Devletin tasarrufu artırıcı gayretlerini destekliyoruz - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın Bloomberg HT'de darbe kalkışması sonrasında piyasaları ve ekonominin gidişatını değerlendirdi.

        TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın'ın konuşmasından notlar;

        * Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Herkesin bildiği gibi bankalarımızın cuma günü gelişmeleri izledik. Pazar günü bugün itibariyle neler yapabiliriz diye bir değerlendirme yaptık.

        * Sektör ATM'lerde oluşan kuyrukları karşıladı. Bu saat itibariyle de piyasalar bizi haklı çıkardı. Fiyatların stabil olması arzu ettiğimiz bir durum.

        * Cuma akşamı bütün büyük bankalarda hayat devam etti. İlk aşamada bir panik olabiliyor. İyi şeyleri de negatif şeyleri de agresif algılıyoruz.

        "TCMB İLE MUTABIK KALDIĞIMIZ ÖNLEMLERE ŞU ANA KADAR HİÇ BAŞVURMADIK"

        * Bugün en normal duruma geldik. Biz şu anda Merkez Bankası ile yaptığımız toplantıda biz piyasa oyuncusuyuz. Lazım olursa en kötüsü olursa siz ne kadar arkamızda durursunuz dedik, onlar da elimizde ne kadar varsa arkanızda dururuz dedi.

        * TCMB ile mutabık kaldığımız önlemlere şu ana kadar hiç başvurmadık. Şu andaki görüntü bunlara ihtiyacımız olmayacağı yönünde.

        * Şimdilik bildiğimiz normal koşullarda devam ediyoruz. Bunları yapanlar Türkiye'nin büyük bir bölümü, kesimi değil. O gün televizyon başında olmayıp olan biteni bilmeyen de var.

        * Sorunun ne olduğu doğru anlatıldığında sorunun çözülmesidir bu. Aynı insanlar ekonomik davranışları gösteriyor. Türkiye'nin geleceğine dair doğru analiz yaptığımızda normalleştirme noktasına geliriz.

        * Sık karşılaştığımız orta ve uzun vadeyi sık sık görememek. Bu olaylarla siyasi istikrarı kontrol altına aldık, ekonomik istikrarı da almamızda herhangi bir engel yok.

        * Piyasalar korkaktır, tedirgin olur. Onları korkutacak ve ürkütecek şeylerden kaçınmamız lazım. Yanlış bilinmekten kaynaklanan riskler hiç bilinmeyenden daha tehlikelidir.

        * Hakettiğimiz fiyatlanmaya hiçbir zaman itiraz etmiyoruz. Ülkeyi iyi tanıyanlar bunun arızi bir durum olduğunu bilen kesimdi. Türkiye'ye yatırım yapan analizciler zaten Türkiye'yi analiz etmiş durumda.

        "CUMA İLE ÇOK FARKLI PİYASA İLE KARŞILAŞMAYACAĞIZ"

        * Bu bir piyasa arz ve taleple ilgili, ihtiyaçlarla ilişkin bir durum. Katılımcı ülkeler, katılımcı ülkelerin bankaları, birkaç gün sonra başladıkları işleri tamamlarlar.

        * Bugünden yarından itibaren cuma ile çok farklı piyasa ile karşılaşmayacağız. Kaynak önemli bir kaynaktır. Başvurduğumuz kaynak yurtdışı kaynağıdır.

        * Bankaların yurtdışı borçlanmalarında ciddi bir maliyet artışı söz konusu değil. Hane halkı basiretli bir tacir gibi olması bile piyasayı koşulları da doğru okumaktadır. Türkiye halkı kendi coğrafyasına da güveniyordur.

        * Bizim sektör olarak ekonomik kalkınmayı destekleyici tavrımızla Türk halkı normal hayatına devam edecektir. Biz kendi sektörümüzde yani gerek ekonomi yönetiminde gerek siyasette oldukça iyi ilişkilerimiz var.

        "DEVLETİN TASARRUFU ARTIRICI GAYRETLERİNİ DESTEKLİYORUZ"

        * Biz gri alanların olmasını istemiyoruz. Ciddi gayretler içinde bunları destekliyoruz. Ülke iyi olmadığı zaman bankalar iyi olmaz.

        * Devletin tasarrufu artırıcı gayretlerini destekliyoruz. Daha çok kredi verebilmek tasarrufun arttırılması konusu da birinci arzumuzdur.

        * Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi iyi tanıyor. Ben Merkez Bankası'nın yapacağı işlerle ilgili bir yorum yapmayayım.

        * Merkez Bankası faiz koridorunu daraltarak söylediğini yerine getiriyor. Faizlerin aşağı yönlü hareketinin sürmesini bekliyorum. Merkez Bankası'nın piyasadaki fonlama miktarı ile bankacıların farklı. Merkez Bankası'nın politikası ile bankacılık sektörü uyum içindedir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa