Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ABD ile ticarette makas daralıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan 2015 yılına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip ve başlıca ihraç pazarlarından biri olan ABD'ye ihracatı 2015 yılında 6,4 milyar dolara yükselirken, ABD'den ithalatı 11,1 milyar dolara geriledi.

        Doların TL karşısında yüzde 25 değer kazanmasının yanı sıra emtia ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle Türkiye'nin ABD'den ithalatı yüzde 12,6 azaldı. Söz konusu dönemde ABD'ye ihracat ise yüzde 0,9 arttı. Böylece, Türkiye'nin geçen yıl ABD ile ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı, yaklaşık yüzde 58'e çıktı. Bu oran 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 düzeyindeydi.

        ABD, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya, İngiltere ve İtalya'nın ardından 4. sırada yer alırken, en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında da Çin, Almanya ve Rusya'nın ardından yine 4. sırada yer aldı.

        "Düşüşte, dünya ekonomisinde yaşanan diğer gelişmelerin de etkisi mevcut"

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2015 yılında dolar kurunda yaşanan ciddi artışın ABD ithalatındaki yüzde 12,6'lık gerilemeyi etkilediğini belirterek, "İthalatımızın TL cinsinden maliyetinin artması, ithalat yapan firmalarımızın alım gücünde ciddi gerilemelere neden oldu. İthalat rakamlarımızdaki düşüşün arkasında dünya ekonomisinde yaşanan diğer gelişmelerin de etkisi mevcut" diye konuştu.

        Bu arada, Türkiye'nin 2015 yılında toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 8,7 azalarak 143 milyar 935 milyon dolara düştü. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 14,4 azalarak 207 milyar 203 milyon dolar olarak hesaplandı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa