Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam IAB Türkiye için 2016 araştırma yılı olacak - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomist'in haberine göre Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura ile önceki hafta bir söyleşi yapmıştık. Pura'nın medya yatırımlarından yüzde 24 pay alan dijitalin bu yıl pastadan aldığı payda düşüş beklediğine yönelik sözleri dikkat çekiciydi. Pura, buna neden olarak, dünya reklamverenlerinin de en büyük sorunu olan reklam engelleme teknolojileri ve reklam dolandırıcılığı gibi unsurları göstermişti.

        Geçen hafta, dijital reklamcılığın gelişmesi için çalışan Interactive Advertising Bureau'nun (IAB) Türkiye'deki temsilcisi IAB Türkiye'nin Başkanı Mahmut Kurşun ile bir araya geldik. Kurşun, IAB Türkiye eski Başkanı Pura'nın beklentilerinin aksine, 2018 yılına kadar dijitalin televizyona daha da yaklaşıp pastadan yüzde 30'ların üzerinde pay almasını beklediğini söylüyor. Pura'nın altını çizdiği sorunlarla tüm dünyanın uğraştığını belirten Kurşun, reklam engelleme teknolojilerine karşı dünyada farklı önlemler alındığına değiniyor. Kurşun, konuşmasına şöyle devam ediyor: "Mecraları finanse eden tek araç reklam. Bunu bloke ederseniz mecralar yaşayamaz. Bu tür engelleme teknolojilerini kullananlara sayfalarını kapatanlar var. Eğer siz Adblock kullanıyorsanız sayfaya giremiyorsunuz. Tabii bir sayfada aşırı reklam gösteriminin de düzene girmesi gerekiyor."

        SEMİNER VE TOPLANTILAR GELİYOR

        Mahmut Kurşun, bu sorunların reklamverenden daha çok mecraları olumsuz etkilediğini söylüyor. Kurşun, buna karşı yapılan çalışmaları reklamverene anlatmak için 'Dijital Teknolojiler' semineri düzenlemeyi planlandıklarına değiniyor. Şubat ayında yapılması planlanan bu seminer dışında reklamverenlerin yöneticilerini konuyla ilgili bilgilendirip bilinçlendirmek için küçük sohbet toplantıları organize edeceklerini de ifade ediyor.

        Mahmut Kurşun, bu yıl ajandalarında olan diğer çalışmaları ise şu sözlerle anlatıyor: "Bu yıl araştırmalara ağırlık verdiğimiz bir yıl olacak. Dijitalin marka değerlerine etkisini araştıracağız. Bu konuda Nielsen ile birlikte çalışacağız. Bir diğer araştırmamız ise dijital reklam takip araştırması olacak. Bu, sektörün ciddi ihtiyaç duyduğu bir araştırma. Yılın ikinci yarısında araştırma çıktılarını sunmayı hedefliyoruz. Dijitalin ekonomiye katkısını belirleyecek bir araştırmayı ise IPSOS ve Boğaziçi Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi ile ortak yapacağız."

        BÜYÜME ŞAMPİYONLARI KİM?

        Mahmut Kurşun, geçen yıl dijitalde büyüme şampiyonlarının mobil display ve video olduğunu söylüyor. Kurşun, programatik (kullanıcıların davranışlarını analiz etme ve bu doğrultuda onları sınıflandırarak belirlenmiş reklamları gösterme imkanı sunan reklamcılık teknolojisi) ve sosyal medyadaki büyümenin dikkat çekici olduğunu da sözlerine ekliyor. Bu yıl da aynı kategorilerde büyüme beklediğini ifade eden Kurşun, Mixx Avrupa ve Amerika'da alınan ödüllerin ise bu alanda gençlerin ne kadar yaratıcı ve dünya standartlarında iş yaptığının bir göstergesi olduğunun altını çiziyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa