Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Asgari ücretin 5'te 1'i doğalgaz faturasına gidiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Kış mevsiminin sürdüğü şu günlerde, Honeywell tarafından ısınma alışkanlıkları ile ilgili olarak gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki kombi kullanıcılarının tasarruflu ve konforlu ısınma için doğru teknolojileri kullanmadığını ortaya koyuyor.

        Honeywell tarafından Ipsos’a yaptırılan ve İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilen araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 53’ü ısınma maliyetini azaltmak için hiçbir adım atmıyor. Yüzde 25’lik bir kesim, kış aylarında evini konforlu bir sıcaklığa kadar ısıtmazken çoğunluk (yüzde 63) bu durumun ısınma giderleri konusundaki endişelerinden kaynaklandığını belirtiyor.

        Yüksek enerji maliyeti temel endişe kaynağı olmasına rağmen, araştırmaya katılanların sadece yüzde 15’i evinde termostat kullanıyor ve evini konforlu bir sıcaklıkta tutabiliyor. Diğer yandan termostat kullanıcılarının yüzde 70’i termostatın enerji giderlerini ortalama yüzde 19 azalttığını belirtiyor.

        Araştırma sonuçları hane halkının evlerini sıcak tutmak için aslında maliyetleri daha da artıran stratejilere de başvurduğunu ortaya koydu. Bunlar arasında yüzde 35’lik bir oranla kombiyi sürekli olarak düşük sıcaklıkta çalıştırmak önde geliyor.

        “Birçok insan için, evindeki konforu korumak ve enerji faturalarını makul seviyede tutmak birbiri ile çakışan öncelikler ve özellikle kış aylarında, bu rekabette kaybeden kişisel konfor oluyor” diyen Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Orhan Geniş’e göre, kombi kullanıcıları bir yandan yüksek gelen doğalgaz faturalarından endişe duyarken, diğer yandan tasarruf yapmalarına olanak sağlayarak, doğalgaz faturalarını düşürecek teknolojileri yeteri kadar kullanmıyorlar.

        Akıllı Termostatlar ile Daha Akıllı Evler

        Orhan Geniş şunları söylüyor: “Kombi kullanıcıları termostat kullanarak evlerindeki ısınmayı hem konforlu hem de ekonomik olacak şekilde çok daha iyi yönetebilir. Termostat kullanmayarak bundan mahrum kalıyorlar.” Bir uygulama ile mobil cihaz üzerinden yönetilebilen akıllı termostatlar, daha yüksek esneklik sağlayarak kullanıcıların konutlarının ısınma sistemini uzaktan yönetebilmesine imkan veriyor. Ancak Türkiye’deki termostat kullanıcılarının sadece yüzde 4’ü tablet veya akıllı telefonundan kontrol edebildiği bir akıllı termostata sahip”.

        “Termostatlar, ev sahiplerine daha yüksek kontrol ve konfor sağlamak üzere giderek daha akıllı ve ağa daha bağlı hale gelen birçok teknolojiden sadece biri” diyen Geniş sözlerini şöyle sürdürdü: “Honeywell olarak, yüzyılı aşkın bir süredir konut ısınması ve havalandırmasında lider bir kuruluşuz ve internet bağlantılı termostatlarımız enerji verimliliğinin iyileştirilmesi, faturaların düşürülmesi ve kullanıcıların enerji tüketimlerini yoğun günlük yaşamlarına göre programlamasına yardımcı oluyor.”

        Honeywell’in araştırmasına göre;

        • Türkiye’de, ısınma toplam ev giderlerinin yüzde 16’sını oluşturuyor.

        • Katılımcıların kış boyunca ısınma giderleri ayda ortalama 268 TL ile Türkiye’deki 1.300 TL’lik asgari ücretin beşte birinden fazlasına denk geliyor.

        • Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası (yüzde 52) kış aylarında doğal gaz faturalarını “yüksek” veya “çok yüksek” olarak değerlendiriyor.

        • Termostat kullanıcılarının sadece yüzde 15’i, programlanabilir termostat kullanarak, evdeki kombinin açılıp kapanacağı zamanı otomatik olarak ayarlıyor.

        Honeywell, dünyanın ilk programlanabilir termostatı ‘Jewell’ı 1906 yılında icat etti. Günümüz standartlarının temelini oluşturan bu cihaz, ısınmanın kullanıcı tarafından belirtilen zamanlarda ayarlanmasını sağlayan bir dahili saate sahipti. 100 yıl sonra, Honeywell bugün de kullanıcının ısınmayı dünyanın herhangi bir yerinden yönetip programlayabilmesine imkan veren Wi-Fi özellikli termostatların da aralarında bulunduğu, ev için geniş bir ısınma kontrol sistemleri yelpazesi sunuyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa