Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Çelik'ten önemli Rusya açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ve Rusya arasında Salı günü Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesiyle gerilen ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

        Faruk Çelik, iki ülke arasında sadece ekonomik değil sosyal ve kültürel alanda da bağlar olduğunu belirterek, uçağın düşürülürken hangi millete ait olduğunun bilinmediğini vurguladı. Çelik, her ülkenin kendi güvenliğini sağlamasının zorunlu olduğunu ve yaşanan olayın neden yaşandığına, başka mecralara uzanmadan, spesifik olarak bakılması gerektiğini belirtti.

        Bakan Faruk Çelik; "Olayın kusur anlamında spesifik çerçevede ele alınması gerekirken ulusal hislerle başka alanlara taşınmasının doğru olmadığı inancı içerisindeyim" dedi.

        "RUS ÇİFTÇİSİ DAHA ÇOK ETKİLENİR"

        Faruk Çelik açıklamalarına şöyle devam etti:

        "Tarım alanında Rusya ile çok ciddi bir alışverişimiz var. Rusya'ya yılda 1 milyar 270 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapılırken Rusya'dan 2 milyar 850 milyon dolarlık ithalat gerçkeleştiriyor. Yaşanan sorun ile ilgili çözüm aramak varken konuyu ekonomik alanlara sıçratmanın doğru olmayacağını ve bu tarz yaklaşaımların iki ülke ilişkilerine fayda sağlamayacağı inancı içerisindeyiz. Burada ithalata ve ihracatımıza baktığımız zaman hem Türk hem Rus üreticisi etkilenecek, hatta Rus üreticisinin daha çok etkilenecektir."

        "RUSYA KONUSUNU BAKANLAR KURULU'NDA GÖRÜŞÜLECEK"

        "Soğukkanlı şekilde olaya yaklaşılması gerektiğinin doğru olacağını düşünüyorum. Konu ile bağlantılı Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları çalışmalarını sürdürüyor. Bugün öğleden sonra yapacağımız ilk bakanlar kurulu toplantısında da konu bakanlıkları ilgilendiren boyutlarıyla ele alınacak ve toplantı sonunda hükümet sözcümüz açıklama yapacak."

        "RESMİ BİR AMBARGO KARARI ULAŞMIŞ DEĞİL"

        Yetkililer arasında çalışma ve diyaloglar sürdürülüyor. İki dost ülke arasındaki ilişkiler gerçekten gereksiz alanlara taşınmaz ve aklıselim hareketlerle sorunun çözümü konusunda çalışılırsa sonuca ulaşırız. Bize resmi bir ambargo kararı ulaşmış değil.

        "NEYE ÖNCELİK VERECEĞİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ"

        "Ayrıntılı şekilde bakanlıkla ilgili birfinglerimizi alıyoruz. Önümüzdeki dönemde kısa orta ve uzun vadeli çalışmalarımızla ilgili detayları paylaşacağız. Kısa zamanda nereden nasıl başlayacağımızı, yürütülen projelerle birlikte hangi alanlara öncelik verilmesi gerektiğini sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle biraraya gelerek planlayıp kamuoyu ile paylaşacağız."

        PARİS'TE GÖRÜŞECEKLER Mİ?

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 30 Kasım Pazartesi günü Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak İklim Konferansı'nda biraraya gelmeleri bekleniyor.

        Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov; "Türk tarafından liderlerseviyesinde bir toplantı yapılması teklifi devlet başkanınailetildi" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa