Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlaması ilgili kritik uyarı! - İş-Yaşam Haberleri

        BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında gündeme geldiğini, konu üzerinde çalışıldığını belirterek, "Acaba bunu biraz esnetebiliriz miyiz diye konuştuk" açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu, "Yanlış hesap Bağdat’tan döner, BDDK’nın sorunun taraflarını dinlemeden tepeden inme mantıkla yapmış olduğu düzenlemenin yazboz tahtasına dönmesi bizi şaşırtmadı" dedi.

        TÜKETİCİ MAĞDURİYETLERLE KARŞI KARŞIYA

        Geçen yıl kuyumculuk sektörünün durma noktasına gelmesi ile kuyum harcamalarına getirilen 4 taksit olyanağı ile sınırlamada esnemenin ilk sinyalini verdiğinin altını çizen Ağaoğlu, "Piyasa araştırması yapılmadan ve tüketici eğilimleri gözetilmeden Kredi kartı alışverişlerine getirilen taksit sınırı ile tüketiciler yeni mağduriyetlerle karşı karşıya kaldı" dedi ve ekledi:

        SENETLİ SATIŞLAR RİSK OLUŞTURUYOR

        "Taksitli satışlarda senetle ve yüksek faizle alışveriş yapmak zorunda kalan tüketiciler de esnaf da taksit sınırlamasından olumsuz etkilendiler. Kredi kartlı satışlarda banka güvencesi olmasına karşılık, senetli satışlarda risk gören satıcılar, bu riski ürün fiyatlarına ekleyerek tüketiciye yansıtmış, tüketiciler bu fiyat farkını ödemek zorunda bırakıldılar. Ayrıca yürürlükteki 6502 sayılı Tüketici Kanunu uyarınca taksitli alışverişlerde nama düzenlenmesi gereken senetlerin taksitli satış yapan bazı firmalarca emre düzenlenmesi tüketicilerin senetlerinin başkalarının eline geçme riskini de doğurdu. BDDK, kontrolsüz borçlanmayı engellemek isterken, piyasadaki borçlanma miktarı kontrolsüz kalmış ve vatandaşları başka tehlikelerin kucağına attı."

        FAHİŞ FAZİLER ORTAYA ÇIKTI

        Vatandaşın ekonomik sıkıntılarla boğuştuğuna da dikkat çeken Ağaoğlu, "Yüksek enflasyon rakamları ve artan pahalılık vatandaşların bütçelerini zorlamakta, borcu borçla ödemesine neden olmaktadır" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

        "Kuyum sektörüne getirilen kredi kartıyla taksit yasağı 8 ay sonra değiştirildi ve 4 taksit imkanı sağlandı. Tüm sektör ve ürünlerde ise kredi kartıyla yapılan alışverişlerde azami 9 taksite izin verilmesi, yeni evlenecek ve ev kuracak çiftlerin kabusu olmuş, evin tüm mobilyası yanında beyaz eşya, televizyon gibi ihtiyaçlarını kredi kartına taksit uygulatarak satın alma imkanı bulamayan tüketicileri taksitle satış yapan firmalar mecbur bıraktı. Senetle taksitli yapan birçok firma ise açık yasa hükmüne aykırı olarak taksitlerin gecikmesi halinde fahiş faiz tahakkuk ettiriyor."

        BDDK’nın kredi kartıyla cep telefonu satışlarında da taksit yasağı bulunduğuna işaret eden Ağaoğlu, bu düzenlemenin de değişmesi gerektiğini savunarak, "Getirilen taksit yasağı cep telefonu operatörlerine yaramış, 24 aya varan taahhütler alarak abonelerine cep telefonu satışı yapmışlardır. Daha önce kredi kartıyla taksitli cep telefonu satın almış kart sahiplerinin bu taksitleri tamamen ödeninceye kadar yeniden taksitle cep telefonu alması engellenmeli, bu borç kapandıktan sonra kredi kartıyla yeni bir cep telefonunu taksitli alabilmelerine imkan tanınmalıdır" diye ekledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa