Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Memura zam geldi! Toplam zam:% 11.3 - İş-Yaşam Haberleri

        Memurların toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmaya göre, memur ve memur emeklilerine 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 yılında ise yüzde 3+4 oranında zam yapılacak.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:“2016-2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde kamu genelini ilgilendiren 40, hizmet kollarını ilgilendiren 169 konuda mutabakat sağlandı. Toplu sözleşmeyle kamu görevlilerinin aylıklarında 2016’da kümülatif yüzde 11.3, 2017’de kümülatif yüzde 7.1 artış yapıldı. İlave olarak her iki yılda da enflasyon farkı kamu çalışanlarına ayrıca ödenecektir.”

        ÖĞRETMENLERE ZAM

        Bakan Çelik, birçok iyileştirmenin yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:“2005’ten sonra göreve başlayan 1 milyon 200 bin memura ilave bir derece verilecek. 850 bin öğretmene 2016’da aylık brüt 98 liraya kadar, 2017’de aylık brüt 140 lira nöbet ücreti ödenecek. Sınavlarda görevlendirilen öğretmenlerin sınav ücretleri 58 liradan, 132 liraya çıkartıldı. sağlık personeline döner sermayeden yapılan ödemelere ilişkin tavan oranı artırıldı, hemşirelere döner sermayeden 180 liraya varan artış sağlandı. Fiili hizmet zammı talebi için bilim kurulu oluşturulacak.”

        4/C'LİLERE KADRO YOLU

        Memur gibi vazife ifa eden işçilerin sözleşmeli personel pozisyonuna veya kadroya geçirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması yönünde karar alındığını bildiren Çelik, şöyle konuştu:“4/C’li geçici personele 150 lira ek ödeme yapılacak. Yurtdışında görevli sözleşmeli personele aile yardımı verilecek. Eş durumu tayinlerinde sigortalılık şartı 1 yıla indirildi. Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT’lerdeki mühendis ve mimarlar ile koruma ve güvenlik görevlilerinin tazminatlarında ilave artış sağlandı. Tapu, vergi dairesi ve sosyal güvenlik merkezlerindeki personele fazla çalışma ücreti getirildi.”Memur-Sen Genel Başkanı ALİ YALÇIN da, “Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Tüm hizmet kollarında mutabakatın imzalandığı bir toplu sözleşme oldu” dedi.

        EMEKLİ AYLIKLARI 100 LİRA ARTACAK

        Maaş artışına ilave olarak kamu emeklilerine bir müjdeleri daha olacağını bildiren Çelik, “2015’in eylül ayından geçerli olmak üzere memur emeklilerimizin tazminatlarında yapacağımız düzeltmeyle memur emekli aylıklarında ortalama 100 lira artış sağlanacak. Böylece 2016’da yapılan yüzde 11.3 oranındaki artışla birlikte en düşük memur emekli aylığı 2016’da yaklaşık yüzde 19.1 oranında artmış olacak. Bu artışlarla yeni emekli olacak memurlarımızın emekli ikramiyelerinde de 2016 yılı başında ortalama 3 bin 765 lira artış olacaktır” diye konuştu

        CUMA SAATİ İÇİN ÇALIŞMA

        Bakan Çelik, cuma günleri öğle tatiline ilişkin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenleme yapılması yönünde çalışma başlatılmasına karar verildiğiniaçıkladı.

        Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası (EKSEN) üyesi bir grup, toplu sözleşmeyi protesto etti. Nasrettin Hoca’nın, “Şimdi kuşa benzedin” fıkrasından esinlenen grup, Kızılay Güvenpark’ta biraraya geldi. Nasreddin Hoca kılığına giren bir protestocu, memur ücretlerinin yer aldığı çizelgeyi makasla keserek, “Şimdi kuşa benzedin” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa