Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeni nesil teknolojinin havacılıktaki 7 yansıması - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        Havayollarının, yolcuların her şeyi bilmesini istemedikleri günler gerilerde kalıyor. Hatta bundan 5 yıl önce uçuş güvenliği sebebiyle sır gibi saklanan bilgileri artık akıllı cihazlarla anında öğrenmek mümkün. Teknolojinin giderek daha fazla hayatımıza girmesiyle dijital para da kullanıma girmek için gün saymaya başladı. Şimdi hazırsanız, yolculuğunuz esnasında oluşan meraklarınızı giderecek, teknolojinin havacılığa dokunan önemli gelişmelerine bir göz atalım. İşte yeni nesil teknolojinin havacılıktaki 7 yansıması...

        DİGİTAL PARA UÇUŞTA

        Polonya’nın bayrak taşıyıcı havayolu LOT, 4 Ağustos’ta dijital para kullanımını kabul edeceğini duyurdu. Yakın gelecekte dijital paranın, bugün kredi kartıyla ödeme yapmak kadar popüler olacağı belirtiliyor. Kısa süre önce Türk Hava Yolları ile işbirliği anlaşması imzalayan LOT, bu konuda yalnız değil. Letonya’dan Air Baltic ve Meksika’dan TAR Havayolları da Bitcoin kullanıyor. Şubat ayında UATP (Universal Air Travel Plan) da büyük havayolları tarafından kullanılan ödeme ağı Bitnet ile müşterilerin üçüncü şahıs aracılığıyla Bitcoin kullanımına izin vereceğini açıkladı. Şu anda hiçbir havayolu doğrudan Bitcoin geliri elde edemiyor. Ancak yakın gelecekte yaygınlaşınca işler değişecek. Bilmenizde fayda var.

        İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜRBÜLANSI ARTIRACAK

        Rahat bir şekilde yolculuğunuza devam ederken, ansızın şiddetli bir şekilde sarsılmaya başlamanın verdiği tedirginlik, bazen tarif bile edilemez. Özellikle bazı zamanlarda bu çok korkutucu olabilir ve pilotun ya da kabin ekibinin söylediği hiç bir şey bunu hafifletmez. Fakat günümüzün modern uçakları, türbülansla başa çıkacak şekilde üretiliyor. Uçakların kanatları, çok ciddi bir esneme payı ve yüksek gerilim testleri yapılarak tasarlanıyor. Ama türbülansa henüz çare yok. Pilotlar genellikle türbülansı önceden bilir ve tehlike öngörmedikleri müddetçe türbülansın içine girmekten çekinmezler. Fakat gerçekten ciddi bir tehlike oluşturabileceğini öngörürlerse kaçınmaya çalışırlar. Bunu yapmak istememeleri ise genellikle rotadan çıkmayı gerektirmesi ve bunun sonucunda gideceğiniz destinasyona daha geç varmak, daha fazla yakıt sarfiyatıdır. Kötü haber şu ki türbülanslar ilerde daha yaygın bir hale gelecek. Bilim insanları, özellikle iklim değişiklikleri sebepli havadaki karbondioksit oranında sürekli meydana gelen artışın, türbülansları artıracağını söylüyor. Özetle, uçaklar daha sağlam, ama türbülansalar da daha fazla olacak.

        YEMEK KÖTÜYSE KULAKLIK TAKIN!

        Uçuştaki yemeğiniz lezzetli mi? Uçaktaki yemeklerin lezzetli olmadığı algısı kimse için şaşırtıcı değil. İsterseniz üst sınıf yiyeceklerden ve gurme tatlardan birer parça tadın. Değişen bir şey olmayacaktır. Bu havayolu şirketinin değil, vücudumuzun bir hatası. Yüksek rakımlarda damağımızın tatlı ve tuzlu duyarlılığını kaybederiz. İsterseniz bunu yanınızda taşıyacağınız baharat paketleriyle geçiştirmeniz mümkün. Bir başka önleyici yöntem ise yolcular için gürültü önleyici kulaklıklar. Çünkü yüksek motor gürültüsü de damak tadınızı negatif yönde etkiliyor. Çok yüksek gürültülü ortamlarda tatlı ve tuzlu gıdalara hassasiyetimiz de azaldığı için teknolojik ürün olan gürültü kesen kulaklıklar kısmen de olsa imdadınıza yetişebilir.

        TEKNOLOJİ HİJYENE DOKUNMUYOR

        Uçağın kabinindeki havanın temiz olmadığına yönelik yanlış bir kanı var. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki uçak içerisinde dolaşan hava herhangi bir kapalı ortam kadar temiz. Bu havayı daha da temiz hale getirebilmek için yeni teknolojiler geliştirilmeye devam ediliyor. Fakat yolcuların ortak kullanımına açık olan nesnelerin sebep olduğu hastalıklar önemli. Uçağın pek çok bölgesi, ortak kullanım alanları, koltuklar, servis masaları, lavabolar, koltuk arkası masa ve ekranlar yüksek oranda mikrop içeriyor. Bu sebeple uçakta ellerinizi temiz tutun. Eğer dişinizi fırçalamak isterseniz de lavabodan akan su yerine şişe suyunu tercih edin. Koltuğunuzun üstündeki havalandırmayı ise mutlaka açık tutun ki havanın dolaşımı sağlansın.

        MOBİL CİHAZLAR DİKKATİNİZİ DAĞITMASIN

        Mobil cihazların kullanılmasının, uçağın sistemlerine zarar vermesiyle ilgili çok yaygın bir yanlış anlaşılma var. Henüz herhangi bir bilimsel kanıt bu yargıyı desteklemiyor. Üstelik bir başka ironik durum ise havayollarının mobil cihazları uçuş moduna alarak wifi hizmetini kullanmanıza izin vermeleri. FAA, 2013 itibariyle bu düzenlemeyi nihayet değiştirdi, fakat hâlâ net bir karar vermekten kaçınarak, “Uçuş modunda olmasını tavsiye ediyoruz” ibaresini de eklemeyi ihmal etmedi. Ancak özellikle inişlerde ve kalkışlarda mobil cihazınızı kapalı tutmak kendi güvenliğiniz açısından önemli. Çünkü herhangi bir acil durumda her ne kadar müdahale edemeyecek olsanız da eğer o sırada Candy Crash oynuyorsanız, neler olup bittiğine de dikkatinizi veremeyebilirsiniz.

        UÇAKLAR MODERN, TRAFİK KONTROLÜ ANTİKA

        Günümüzde üretilen en son uçaklarda, mesela Boeing 787 ve Airbus A350 gibi modellerde verimli motorlar ve kompozit malzemeler yani en ileri teknolojiler kullanılıyor. Uçaklar ne kadar teknolojik gelişmelerle donatılsa da pilotlar hâlâ 1930’lardan bu yana değişmeyen antika hava trafik kontrol sistemlerine göre görevlerini yürütüyorlar. Esasında uçak bir hava trafik kontrolünden diğerine radar, GPS ve hava-yer bağlantısı sayesinde geçirilir. İşte bu uygulamalar da nihayet gelişen teknolojiler sayesinde değişiyor. Yeni bir uydu tabanlı sistem olan NextGen, pilotlar ve kontrolörler için gerçek zamanlı bilgi sağlayacak. 2016’da kullanıma başlanması planlanan sistemle havada yaşanan pek çok sorun, daha hızlı çözülecek. Daha otomatikleştirilmiş bilgilerle daha verimli iniş ve kalkışlar gerçekleşecek.

        SİRİ’ HAVACILIĞIN HİZMETİNDE

        Hiç durup dururken üzerinizden geçen uçağın nereden gelip nereye gittiğini merak ettiniz mi? Ya da üzerinizden geçen uçak 777 mi yoksa A330 muydu? Siri, Wolfram Alpha’dan aldığı bilgiler sayesinde üzerinizden geçen uçağa dair bilgileri size söyleyebiliyor, haberiniz olsun. Havayolu, uçak tipi, size olan mesafesi, uçuş numarası, uçuş yüksekliği ve açısı kısacası tüm bilgiler... Yalnızca Siri’ye “Üzerimde uçan uçak ne?” diye sormanız yeterli. İngilizce Siri kullananlar için soruyu: “What planes are overhead?” şeklinde sormanız yeterli.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa