Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İlaç fiyatlarını belirleyen yeni Euro kuru ve çarpanı 4 Eylül’de devreye giriyor - İş-Yaşam Haberleri

        İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru ve çarpanı ile ilgili son düzenleme 4 Eylül’dedevreye giriyor. Yeni kuralların, ilaç fiyatlarında yüzde 3 ila 5'likbir artış getirmesi bekleniyor.

        İstanbul, 21.08.2015 14,6 milyar dolarlık ilaç pazarını yakındanetkileyecek yeni fiyatlandırma kuru çarpanı 4 Eylül’den itibarenfiyatlara yansımaya başlayacak. Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun(FDK) 20 Temmuz’da aldığı kararla, yeni fiyatlandırmalar bir öncekiyılda kaydedilen Euro/TL kurunun yüzde 70’i esas alınarakgerçekleştirilecek.

        Yeni düzenlemenin, ilaçların depocuya satış fiyatlarında yüzde 3ila 5'lik bir artış getirmesi bekleniyor.

        Beşeri ve Tıbbi ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ıdeğerlendiren Esin Avukatlık Ortaklığı avukatlarından Av. Ozan HaşmetGüner, değişikliği “İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılanEuro/TL kuru, 2015 sonuna kadar 11 Mayıs-9 Haziran ortalamasıüzerinden hesaplanacak. 2016 yılı başından itibaren ise bir önceki yılortalaması esas alınacak. Bu ortalamalar da 0,7 ile çarpılarak bulunandeğer, ilaçların fiyatlarının belirlenmesine temel alınacak. İlaçşirketleri, kurdaki düzenlemeye rağmen geçmiş dönem ortalamasınınalınması ve bunun da 0,7 ile çarpılması nedeniyle fiyatlandırmadabaskı hissetmeye devam edecek” şeklinde yorumladı. Türkiye’deki ilaçharcamalarının yaklaşık 85 milyar TL civarında olduğunu hatırlatanGüner, yeni kararın genel resmi önemli ölçüde etkileyebileceğininaltını çizdi.

        2009’da Fiyat Değerleme Komisyonu ilaç fiyatlarınınbelirlenmesinde kullanılan Euro döviz kurunu 1,9595’e sabitlemiş ancakbu oran TL karşısında güçlenen Euro nedeniyle fiyatlandırmada baskıhisseden ilaç sektörünü sıkıntıya sokmuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa