Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tarifeli uçakla gelen hastaya teşvik! - İş-Yaşam Haberleri

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Ekonomi Bakanlığı, döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında yer alan sağlık turizminin desteklenmesine yönelik düzenlemede önemli bir değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar”a göre yabancı hastaların Türkiye’ye getirilmesinde aracı olan havayolu şirketi ve sağlık kuruluşuna verilen ulaşım gideri desteği, charter ve tarifeli uçak seferleri olmak üzere ikiye ayrıldı.

        Hastanın tarifeli uçak seferi ile Türkiye’yegetirilmesi halinde ulaşım giderleri hasta başına yüzde 50 oranında ve en fazla bin dolar tutarında desteklenecek. Hastanın, charter uçak seferleriyle Türkiye’ye getirilmesi halinde hasta başına 200 doları (600 lira) geçmemek kaydıyla ulaşım giderlerine destek verilecek.

        HASTALIĞINI RAHAT ANLATACAK

        Bakanlık, yabancı hastalara verilecek tercüme hizmetlerinden, hastanın seyahatine, yurt dışında hastane tanıtımına kadar pek çok kalemde sektörü destekleme kararı aldı. Hedef, yıllık 10 milyar dolar gelir. Sağlık Bakanlığı’ndan izin almış olan sağlık ya da bakım alanında faaliyet gösteren, özel ya da kamu kurumları ile üniversite kuruluşları da destekten yararlanabilecek. Yurt dışından tedavi ya da bakım için gelecek hastalara rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek ve gerekli organizasyonları yapmak için de sağlık turizmi şirketleri kurulacak. Yurt dışından gelecek yabancı hastalar, Türkiye’de çeviri sorunu yaşamayacak. Bakanlık hastanelere, tercüman desteği de verecek. Sağlık kuruluşu, yurt içinde en az 2 tercüman için destek alabilecek. Destek tutarı, personelin aylık brüt ücretinin yüzde 50’si olacak şekilde, personel başına yıllık en fazla 25 bin dolar olacak. Hastane isterse tercümanlık hizmetinidışarıdan da alacak. Bu durumda da destek tutarı yıllık en fazla 50 bin dolar olabilecek.

        YURTDIŞINDAKI PROGRAM BAŞINA 50 BİN $ DESTEK

        Hastaneler, yurt dışındaki tanıtım ve pazarlama etkinlikleri için de program başına 50 bin doları bulan destek alabilecek. Hastaneler, yurt dışında satış ve tanıtıma yönelik olarak acentelere yapılan komisyon ödemeler için yüzde 50 oranında yıllık en fazla 100 bin dolar tutarında desteklenecek. Hastaneler, yılda en fazla 5 etkinlik için destek alacak.

        ÖNCELİK KÖRFEZ ÜLKELERİ

        Bakanlık, sağlık turizmine destek kapsamında hedef ve öncelikli ülkeleri de belirledi. Bunun için ilk etapta 4 ülke hedefleniyor. Buna göre, sağlık turizmi alanında öncelik verilecek ülkeler, İngiltere, Katar, Kuveyt, Rusya oldu. Bakanlık, Angola, Bahreyn, Cezayir, Gana, Kazakistan, Kenya, Nijerya, Senegal, Tunus ve Ukrayna’yı da bu kapsamda değerlendirdi.

        SAÇ EKİMİYLE ESTETIKTE TÜRKIYE GÖZDE

        Medikal turizm kapsamında gelen hastaların kliniklere göre dağılımına bakıldığında ise göz hastalıkları ilk sırada. Hastalar, saç ekimi ve estetik için deTürkiye’yi tercih ediyor. Türkiye’de, saç ekimi Avrupa’nın yarı fiyatına.

        2018’E İLİŞKİN SAĞLIK TURİZMİ HEDEFLERİ

        * Termal turizmde 100 bin yatak kapasitesine ulaşılması

        * Termal turizmde 1.5 milyon yabancı termal turiste hizmet sunulması

        * Termal turizmde 3 milyar dolar gelir elde edilmesi

        * Medikal turizmde dünyanın ilk 5 ülke arasında olunması

        * 750 bin medikal yabancı hastanın Türkiye’ye getirilerek tedavisi* Medikal turizmde 5.6 milyar dolar gelir elde edilmesi

        * İleri yaş turizminde 150.000 yabancı turistin ülkemizi ziyaret etmesi

        * İleri yaş turizminde 750 milyon dolar gelir elde edilme

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa