Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gayrimenkuller, uçak ve yatlar e-haciz kapsamına alınıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Maliye Bakanlığı’nın bu yılın başında Türkiye genelinde pilot uygulamasına başladığı vatandaşlara ait motorlu taşıtlara ilişkin e-haciz uygulamasının kapsamı genişletiliyor. Gayrimenkuller, ziraat ve iş makineleri, uçak ve helikopterler ile yat ve gemiler de kapsama alınıyor.

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2015 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre, Emniyet Genel Müdürlüğü ile GİB arasında imzalanan protokol kapsamında motorlu kara taşıtlarına elektronik ortamda haciz uygulanmasına yönelik pilot uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması çalışması büyük ölçüde tamamlandı. Bu kapsamda tüm vergi daireleri ve mal müdürlükleri, vergi ve sosyal güvenlik primi borçları başta olmak üzere kamuya ait alacakların tahsili amacıyla vatandaşların kullandığı kara taşıtlarına elektronik haciz koyabilecek duruma gelecek.

        Kamu alacaklarının süratle tahsili, posta, kırtasiye gibi takip masrafları ile iş yükünün azaltılması ve zaman tasarrufu amacıyla e-haciz uygulamasının kapsamı genişletilecek. Bu amaçla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanarak elektronik ortamda gayrimenkul hacizlerine başlanacak.

        PROTOKOL YAPILACAK

        Milli Gemi Sicili, Türk Uluslararası Gemi Sicili ve Bağlama Kütüğü’nde kayıtlı gemi ve yatlara elektronik haciz uygulanabilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte hareket edilecek.

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tutulan sicile kayıtlı özel jet, uçak, helikopter gibi sivil hava araçlarının elektronik ortamda haczedilebilmesi için bu genel müdürlükle protokol yapılacak.

        Diğer taraftan ziraat odaları, ticaret ve sanayi odalarında tutulan sicillere kayıtlı iş makinesi türünden araçlarla ilgili bilgiler de elektronik ortamda araştırılarak e-haciz kapsamına alınacak.

        19 BİN 842 ŞİRKET E-FATURAYA GEÇTİ, KAMUDA ÇALIŞMA VAR

        Kayıtdışılığı azaltmak amacıyla başlatılan e-fatura sistemine geçen büyük mükellef sayısı 19 bin 842’ye ulaştı. Bu mükelleflerden 6 bin 845’i e-fatura kullanımını doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu amaçla geliştirdiği internet portalı üzerinden gerçekleştirirken, 2 bin 648 mükellef ve 1 kamu kurumu GİB portalıyla entegrasyon halinde çalışıyor. 10 bin 344 mükellef ve 4 kamu kurumu ise bu amaçla kurulmuş özel şirketler üzerinden e-fatura düzenliyor.

        Halen 3 bin 892 firma ve 25 kamu kurumunun e-fatura sistemine entegrasyonuna ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bunların da katılmasıyla e-fatura düzenleyen mükellef sayısı 24 bine yaklaşacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa