Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Niğde’de patates üreticilerini ’Mildiyö’ vurdu - Haberin Var Mı? Haberleri

        Geçen yıl yaşanan sorunlar nedeniyle ekim alanı azalması, buna ek olarak İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde yaşanan don olayı nedeniyle 300 bin ton ürünün tarlada kalması nedeniyle kilosu marketlerde 5 TL’ye kadar çıkan patates yine cep yakacak. Veli Kenar, mildiyö hastalığının geçen Temmuz ayında fark edildiğini belirtirken, teşhiste geç kalındığı için hastalığa karşı başlatılan ilaçlı mücadelenin sonuçsuz kaldığını söyledi.

        ’REKOLTE DÜŞECEK’

        20 bin dekarlık bir alanda ekimi yapılan patatesin eylül ayının ortalarında hasat edileceğini ve hastalıktan önce beklenen rekoltenin yaklaşık 1 milyon ton olduğunu belirten Kenar, şunları söyledi: "Aşırı yağışlar ve gece sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle ortaya çıkan mildiyö hastalığı, yaptığımız tespitlerde ekili alanların yarısına yakın bir alanda etkili olmuş. Geçen sene ekim alanı düşük olmasına rağmen 620 bin tonluk bir hasat yapılan Niğde’de bu sene ekim alanı arttı ve buna bağlı olarak da rekolteyi 1 milyon ton civarında bekliyorduk. Ancak mildiyö hastalığı nedeniyle 600 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz."

        ’FİYATI YÜKSELİR’

        Rekolte düşüklüğünün fiyatlara da yansıyacağını kaydeden Kenar sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda bazı tarlalarda hasat başladı ve kilosu 60 ile 65 kuruşa satılıyor. Eylül ayının ortalarına doğru hasadın tam başlamasıyla birlikte patatesin fiyatının tarlada 1 ile 1.5 liraya kadar çıkması bekleniyor. Bunun anlamı, patatesin pazarlarda ve marketlerdeki fiyatı yine yüksek olacak. Ayrıca bu mildiyö Niğde dışında görülmüş. Bize gelen bilgilere göre mildiyö, Nevşehir ve İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde de etkili olmuş. Bu hastalık nedeniyle patates üreticisi de ektiğinin karşılığını alamayacak ve bırakın kar etmeyi birçok çiftçimiz maalesef zarar edecek."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa