Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz ukrayna ile rusya arasında doğalgaz gerginliği - Enerji Haberleri

        Ekonomi Servisi / HABERTURK.COM

        Ukrayna'nın doğusunda devam eden kriz yeni bir boyuta taşındı. Ukrayna Ordusu, ayrılıkçı gruplara karşı operasyonlarını sürdürürken Donestsk ve Luganks bölgesinde yapılan referandum sonrası "Yeni Rusya" adı altında Ukrayna'dan ayrılma kararı aldı. Bölgede tansiyon hızla yükselirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yazılı açıklaması gündemi sarstı. Putin, Rusya'dan en çok gaz alan konumunda olan Ukrayna'yı Avrupa Birliği'ne şikayet etti.

        1 HAZİRAN'DAN İTİBAEN GEÇERLİ OLACAK

        Ukrayna'nın uzun süredir Rus şirketi Gazprom'a ödeme yapmadığını belirten Putin, Ukrayna'nın borcunun 3,5 milyar doları aştığını ifade etti. Ukrayna'ya gaz ödemeleri için yapılan yardımların kendilerine ulaşmadığını vurgulayan Putin, bu durum karşısında artık Ukrayna'ya ödeme yaptığı kadar gaz vereceklerini açıkladı. Putin, bu kararı vermek zorunda kaldıklarının altını çizdi. Yeni karar 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak ve Rusya, Ukrayna'ya peşin para karşılığı gaz verecek.

        İşte Putin'in o mektubu:

        "Sayın Meslektaşlarım,

        Nisan ayı başında, Ukrayna ekonomisinin düzelmesi ve anlaşma kuralları çerçevesinde Rusya doğalgaz geçişinin düzenliliğini sağlamak adına ivedi istişare talebinde bulunduk.Bir ay geçti. Moskova'da AB üyesi olmayan ülkelerin temsilcileriyle görüşüldü. Ortaklarımız, Ukrayna'nın Rusya Federasyonu'na yaptığı gaz ödemeleri ve Ukrayna'da bulunan yetersiz gaz stoğu hakkında endişelerimizi paylaştıklarını beyan etti.

        AB ülkelerine gelince, Varşova'da yalnızca bir toplantı yapıldı. Toplantı, Avrupa Enerji Komisyoneri Günther Oettinger tarafından seçilen bir heyet ve Ukrayna'yı temsilen Yuri Prodan ile gerçekleşi. Maalesef, katılımcılardan Ukrayna'daki durumu çözecek ve güvenli gaz geçişini sağlayacak spesifik bir teklif gelmedi.

        Hatta, bu dönem içinde Rusya'ya yapılan gaz ödemeleri daha da kötü bir hal aldı. Ukrayna'ya doğalgaz sağlayan Gazprom firmasına hiç ödeme yapılmadı ve 2 milyar 237 milyon dolarlık borç toplamda 3 milyar 508 milyon dolara çıktı. Buna rağmen Ukrayna, IMF'ten 3.2 milyar dolarlık ilk borcu aldı.Bu şartlar altında, anlaşma doğrultusunda Rus firması Ukrayna'ya yapılan gaz teslimi için yeni bir fatura düzenledi, ve 1 Haziran'dan itibaren gaz teslimatının yapılan ödemelerle sınırlandırılması kararı alındı.

        Bu kararı vermek zorunda bırakıldığımızı yinelemek isterim. Rusya Federasyonu, durumun düzelmesi için Avrupa ülkeleriyle istişare yapmaya halen hazırdır. Bununla beraber Avrupa Komisyonu'nun, Ukrayna ekonomisinin düzelmesi için daha aktif olarak işbirliği yapmasını ümit ediyoruz."

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa