Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji ABD'nin Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi John Koenig, Rumların Türkiye'ye daha fazla güvenmesi gerektiğini söyledi - Enerji Haberleri

        ABD'nin Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi John Koenig, Rumların Türkiye'ye bugüne kadar olduğundan fazla güvenmek zorunda olduklarını söyledi.

        Koenig, Ukrayna'daki gelişmelere ve Rusya'nın natürel gazı bir kez politik tabanca olarak kullanmaya çalıştığını belirterek, "Avrupa'nın enerji kaynaklarının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu enerji kaynaklarının değiştirilmesi yollarından biri de Kıbrıs'tan, Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattıdır. Böylelikle enerji kaynaklarında Rusya'ya bağımlılık azalabilir." dedi.

        Koenig, Rum basınına özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'ye artık güvenmelerine dair Rumlara tavsiyelerde bulunan büyükelçi, Rum Ekonomik Münhasır Bölgesi'nde (MEB) bulunan doğalgazın Türkiye üzerinden aktarılabileceğini kaydetti. Rusya'nın Ukrayna geriliminde doğalgazı bir silah olarak kullandığını savunan Koenig, Rumları işaret ederek, "Jeopolitik perspektifleriniz ve adanın gelecekteki istikrarı açısından size yardımcı olacak." diye konuştu.

        "TÜRKİYE İLE RUMLARIN GÖRÜŞME ETMESİNİN TAM ZAMANI"

        Söz konusu doğalgaz transferinin Kıbrıs meselesinin çözümünden önce uygulanamayacağını aktaran Amerikalı Büyükelçi, Türkiye'yle işbirliği çerçevesinde böyle bir perspektif açık bırakılmak isteniyorsa Türkiye ile görüşmenin tam vakti olduğuna vurgu yaptı. Bu durumun yanlış anlaşılmaması gerektiğini belirten Koenig, bunun bugünkü politik şartlar altında olmayacağını, derinlemesine bir değişikliğe gidilmesini, bu değişikliğin de bir çözüm çerçevesinde geleceğini umduklarını ifade etti.

        "BÖLGEDE KENDİ ÇIKARLARIMIZI DA GÜÇLENDİRİYORUZ"

        ABD'nin Kıbrıs meselenine olan alakasının arttığı hatırlatılan Koenig'e bu ilginin Kıbrıs meselesinin çözülmesi isteğinden mi yoksa ABD'nin bölgedeki menfaatlerinden mi kaynaklandığı soruldu. Sözlerine, "Kıbrıs meselesinin çözümüne yardımcı olarak, bölgedeki kendi çıkarlarımızı da güçlendiriyoruz." diyerek başlayan John Koenig, "Kıbrıs sorunu senelerdir alaka gösterdiğimiz bir sorundur. Fiili durumun kabul edilmez olduğu siyasetimiz değişmezdir . Zaman, Kıbrıslı Rumların olduğu kadar Kıbrıslı Türklerin de aleyhine işlediği için Kıbrıs meselesinin çözülmesi gereken bir sorun olduğunu defaatle söyledik." diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa