Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Konya Karapınar güneş sahası ihalesini Kolin-Hanwha ortaklığı kazandı - Enerji Haberleri
        • 1

          Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi, 4 konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleşmişti. arapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı GES ihalesinde en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile Kalyon - Hanwha Grubu verdi.

        • 2

          Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalesine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

        • 3

          Bugün itibariyle güneş enerjisinin 'çılgın projesi' diyeceğimiz dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz, bin megavatlık bir yatırımdan da bahsediyoruz. Çünkü bu noktada bakıldığında bu tarz büyük bir yatırım dünyaya da Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor.

        • 4

          Albayrak sözlerine şöyle devam etti:

          Dünyada dört tane konsorsiyumdan birçok farklı ülkeden gelen yatırımcıların kıyasıya yarışına şahitlik ettik. Bu ihalenin sonunda Kalyon-Hanwha grubu 6.99 centlik fiyatla hem Türkiye'nin yenilebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdüyle kazanan grup oldu.

        • 5

          Açıkçası bu devrim niteliğindeki ihale sonunda çıkan resmin hem Türkiye için hem piyasalarımız için hem de yatırımcı grup için hayırlı olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. Hakikaten burada 1.3 milyar doları aşacak olan bir yatırımın ötesinde çok daha farklı bir resim var.

        • 6

          Bu resim neticesinde Türkiye'de artık biz güneş enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak hem iç piyasaya hem de bölgeye ihraç edilecek olan bir sürecin de başlangıcına şahitlik etmiş olduk.

        • 7

          Bu alanda Türkiye'nin dünyayla rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki aylarda benzer ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız.

        • 8

          Türkiye'ye bu ve benzeri yatırımların teknolojiyle birlikte gelişmesi, büyüyen ve büyük Türkiye idealine çok önemli hizmetler edecek. Çünkü bugün itibariyle güneş enerjisinin 'çılgın projesi' diyeceğimiz dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz bin megavatlık bir yatırımdan da bahsediyoruz.

        • 9

          Çünkü bu noktadan bakıldığında bu tarz büyük bir yatırım dünyaya da Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor. Bu yatırımları yaparken bu ihaleleri gerçekleştirirken, Türkiye'yi bu yola taşımaya çalışırken, çıkan sonucun ekonomik değeri nedir diye baktığımızda burası da çok ama çok tarihi bir önemi resmi ortaya koyuyor.

        • 10

          Bugün bu resmin, bu kadar büyük bir yatırımın Türkiye'nin geleceğine olan güveni dünyadaki küresel platform çerçevesi içerisinde ortaya koyulmuş olmasından dolayı da ayrı bir memnuniyet duyuyoruz.

        • 11

          Birileri ne derse desin biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bu milleti büyütmeye devam edeceğiz. Hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Kriz tellallarına, herhangi bir konvansiyonel enerjiye muhalefete, Türkiye'yi dar kalıplara sokmaya çalışanlara rağmen sadece kömür mü?

        • 12

          Ne dedik, yerli kömürü de yapacağız, güneşi de yapacağız hem de en büyüğünü, en güzelini, en ucuzunu da yapacağız. Bugün kömürden sonra güneşte de dünyada sayılı bir yatırımı da Türkiye'ye kazandırmış olmaktan büyük bir onur gurur duyuyorum milletim adına.

        • 13

          İnşallah birkaç yıl içerisinde rüzgarı da hayata geçirerek, yine kurulu güç noktasında sayılı yatırımlardan biri olacak bir kaleyle birlikte bunu da Türkiye'ye sadece enerji yatırımı açısından değil, bu enerji yatırımının içerisinde yerli üretim, yerli üretimin yanında araştırma ve geliştirme dediğimiz Ar-Ge yatırımları noktasında da asgari yüzde 80 yerli mühendislerimizle yetişmiş iş gücümüzle bu teknolojilerde iç piyasaya ve bölgeye ihraç edeceğiz.

        • 14

          Teknoloji transfer edecek, kendini geliştirecek bir pazar oluşturmaya hızla devam edeceğiz. Bu çerçevede Konya Karapınar'da gerçekleşecek olan bu yatırım, ciddi anlamda istihdam oluşturmasının dışında, mavi yakalı, beyaz yakalı bin 500'e yakın insan istihdam etmesinin ötesinde, yerli mühendislerle birlikte Türkiye'yi artık bu teknolojilerde gelişen sanayide önemli yere taşıyacaktır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa