Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji "Türk Akımı TANAP'a rakip değil" - Enerji Haberleri

        Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı'nın TANAP için kısa vadede rekabet yaratmasının söz konusu olmadığını söyledi.

        Düzyol, yaptığı açıklamada, hızla büyüyen Türkiye ekonomisinin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını belirterek, ülkeden geçecek her türlü doğalgaz boru hattının enerji arz güvenliğine katkıda bulunacağını ifade etti.

        Türk Akımı projesinin Karadeniz geçişli bir boru hattı olması dolayısıyla diğer transit ülkelere bağımlılığı ortadan kaldıracağını vurgulayan Düzyol, şöyle konuştu:

        "Türk Akımı, güzergah çeşitliliği yaratarak, Türkiye'nin arz güvenliğine katkı sağlayacaktır. TANAP kapsamında yatırım kararı alınırken, 15 yıllık gaz taşıma anlaşmaları da imzalanmış ve bu çerçevede söz konusu sürede boru hattından akacak gazın miktarı ve taşıma tarifesi garanti altına alınmıştı. Dolayısıyla Türk Akımı'nın TANAP için kısa vadede rekabet yaratması söz konusu değil."

        "NİHAİ TÜKETİCİ KAZANÇLI"

        Düzyol, bu iki boru hattı üzerinden gazlarını taşıtacak ve gazın ticaretini yapacak şirketler açısından bir rekabetin söz konusunu olacağını dile getirerek, "Özellikle TANAP için kapasite artırımı gündeme geldiğinde, Türkiye'nin doğusunda yer alan kaynak ülkelerde ihracata yönelik üretim kararlarının alınmasında, Rus gazının Türkiye-Yunanistan sınırındaki fiyatı belirleyici olacak." değerlendirmesinde bulundu.

        Gaz alım satım anlaşmalarında tarafların belirli dönemlerde karşılıklı fiyat revizyon hakları bulunduğunu anımsatan Düzyol, "Alternatif kaynaklardan gelen gazın fiyatı alıcı ülkeler açısından yapılan fiyat pazarlıklarında her zaman referans olarak alınır. Dolayısıyla eş zamanlı iki boru hattının varlığı Rus ve Azeri gazı arasında fiyat rekabeti oluşmasına neden olacak. Gazın gazla rekabetinden ise hem Türkiye'deki hem de Avrupa Birliği'ndeki nihai tüketiciler kazançlı çıkacak." ifadelerini kullandı.

        "HER ŞEY YOLUNDA"

        Düzyol, Haziran 2018'de Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'ne (BOTAŞ) TANAP'tan ilk gazı vermeyi planladıklarını hatırlatarak, toplam bin 850 kilometre uzunluğuna sahip olacak boru hattının bin 373 kilometresinde pist açıldığı bilgisini verdi.

        Projede oldukça hızlı ilerlediklerini ifade eden Düzyol, şunları kaydetti:

        "Bin 128 kilometre boru dizgisi ve bin 10 kilometre ana hat borusu kaynağı tamamlandı. 662 kilometre boru indirmesi de tamamlanmış durumda. 2020 başında ise Avrupa'ya gaz vermeyi planlıyoruz. Boru hattı ile birlikte, 4 adet ölçüm istasyonu ve 2 adet kompresör istasyonumuzun da inşaat faaliyetleri devam ediyor. Her şey yolunda, kış için hazırlık yapıyoruz. Özellikle boru hattının yüksek noktalarında kışın da çalışabilmek için bazı önlemler alıyoruz. Önümüzdeki yıl inşaat faaliyetlerimiz açısından oldukça yoğun geçecek. Boru hattımız tamamlandığında ilk etapta yıllık 16 milyar metreküp taşıma kapasitesine ulaşmış olacağız."

        İlk etabı için tahmini yatırım bedeli 9,2 milyar dolar olan TANAP'ta Azeri enerji şirketi Socar'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30, İngiliz BP'nin de yüzde 12 ortaklığı bulunuyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa