Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Yerli kömürde yeni yatırım modeli - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömürün elektrik üretimindeki payının artırılması için öngörülen yeni yatırım modelini açıkladı. Albayrak, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yapacağı birim fiyat yarışması usulüyle ihale yapılması yöntemine dayanan yeni bir yatırım modeli oluşturuldu. Bu modelde, tesiste üretilecek enerjinin Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) veya Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ ) tarafından ihale sonucu ortaya çıkan birim fiyattan satın alınması öngörülüyor” dedi.

        ‘AMAÇ YATIRIMLARIN HIZLANDIRILMASI’

        TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda dün Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşülmesine başlandı. Bakan Albayrak, yerli kömürden elektrik yatırımlarının desteklenip hızlanmasını amaçladıklarını belirtti. Albayrak, gelişmiş ülkelerin de elektriklerini kömürden sağladığına dikkat çekerek, “Afşin-Elbistan’dan sonra Konya, Eskişehir, Afyon ve Trakya’daki havzalardaki ciddi rezervleri devreye alıp, bölgesel arz güvenliğinde kullanacağız” diye konuştu. Albayrak, enerji talebinin yüzde 35’inin Marmara, yüzde 20’sinin de Trakya’dan kaynaklandığını, talebin karşılanmasında kömüre yoğunlaşılmasını amaçladıklarını söyledi.

        ‘KESİNTİ İSTANBUL’A ULAŞMAZDI’

        Böylece, bölgesel arz-talep dengesinin sağlanacağını kaydeden Albayrak, salı günü yaşanan 29 ili etkileyen elektrik kesintisini örnek gösterdi. Kesintinin Karadeniz’deki yoğun yağış sonrasında hidroelektrik santrallarının yoğun üretiminden kaynaklandığını belirten Albayrak “Yük artışının etkisi zincirleme olarak İstanbul’a kadar uzandı. Trakya ya da Marmara’da üretim kapasitesi olsaydı, bu kesinti İstanbul’a kadar uzanmazdı” dedi. Albayrak yenilenebilir kapsamına giren yeni yatırımların finansmanı için gerekli birim fiyatın bakanlık tarafından belirlenecek tavan fiyat üzerinden eksiltme sureti ile yapılacak yarışma ile ortaya çıkacağını kaydetti.

        'METZAMOR'A ENERJİ HARCAYIN'

        Bazı örgütlerin nükleer santrala yönelik tepkilerine de yanıt veren Albayrak şöyle konuştu: “Bu örgütler, temsil ettikleri ülkelerde nükleer santral olduğunu unutuyor. Onlara şunu tavsiye ediyorum, madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var, özellikle dünya için çok ciddi bir tehdit unsuru ortaya koyan sınırımıza 10-20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’daki Metzamor Santralı var. Enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcayın” dedi.

        ‘3. KEZ BABA OLDUM, ÇOCUKLARI GÖREMİYORUM’

        Yoğun gündeme dikkat çeken Albayrak, “Üçüncü defa baba olduk ama çocuklarımızı gördüğümüz yok. Sorumluluğumuz gereği bakanlıkta gece geç saatlere kadar, yurtiçi ve dışı mesailerde yoğun çalışıyoruz” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa