Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Enerji Bakanı Albayrak: İthal kömüre yatırım makul gelmiyor - Enerji Haberleri

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Yerli kaynaklarım varsa, ithal kömürle yatırım yapmak bana makul gelmiyor” diyerek enerji arz güvenliği açısından yerli kaynaklara yönelmenin önemine dikkat çekti. Albayrak, “Dünyadaki birçok ülkede, kömüre dayalı üretim yapan ülkelerde maden yasası değil, başlı başına kömür yasası var. Biz de çalışmayı başlattık. Bunu da ilk fırsatta gündeme getireceğiz” diye konuştu. Albayrak, Afşin-Elbistan, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin İran doğalgazında indirim kararının tüketiciye ne zaman yansıyacağı, nükleer santral gibi konu başlıklarında önemli değerlendirmeler yaptı. Gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Albayrak, enerji politikaları ve ülke gündemindeki konulara ilişkin şunları söyledi:

        • Albayrak, her yıl denetimle ilgili notlar vererek 21 dağıtım bölgesine performansa dayalı bir sistem getireceklerini söyledi.

        EN AZ 50 BİN MEGAVAT: Kurulu kapasitemizi 13 yılda 33 binden 73 bin megavat’ın üzerine taşıdık. 10 yılda buna, en az 50 bin megavat daha eklememiz gerekiyor. Yasal, yapısal düzenlemeler gelecek. Yeni enerji yatırımlarının yapılmasıyla ilgili özelleştirmeler ve yatırımlar bağlamında projeler gelecek.

        YERLİ YAPALIM: “Gaza dayalı santral yapalım.” Hayır. Benim yerli kaynaklarım varsa, ben bunlara bakmak zorundayım. Yerli kaynaklarım varsa, çeşitlendirilebilir bir kaynak altyapım varsa ithal kömürle yatırım yapmak bana makul gelmiyor. Biz yerli kaynağı ne kadar kullanabilirsek maliyet o kadar düşer.

        Afşin-Elbistan ile ilgili olarak optimum bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Afşin A konusu yargısal bir süreç. Muhataplarla tekrar oturup konuşacağız. Ortak bir menfaatte buluşabilirsek çözeceğiz. İTÜ’den rapor istedik. Kısa sürede çıkacak. Yeraltı suyu ve zemindeki kayma, kesinlikle milyonda bir bile riske atamayacağımız bir konu. C ve D’de ayrı bir süreç yürüteceğiz.

        Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Berat Albayrak ile bir araya geldi.

        'YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİM YERİNE GETİRMEZSE MALİYETİNE KATLANIR'

        AKKUYU NÜKLEER SANTRALI: Rusya ile devletler arası sözleşmemiz ve karşılıklı sorumluluklarımız var. Her iki taraf da sorumluluklarını yerine getiriyor. Yatırımcının gerekli yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Kim yerine getirmezse bedelini öder, maliyetine katlanır.

        ÇEVRECİYE TAVSİYE: Çevreci arkadaşlara tavsiyem, Dünya Atom Enerjisi Kurumu ve diğer örgütlere ciddi baskı kurarlarsa çok yararlı olur. Lobi yapmalarını tavsiye ederim.

        İRAN GAZI: Fiyatların da düşmeye başlamasıyla BOTAŞ’ın bilançosu toparlanmaya başladı. İran tahkimi de yeni bir fırsat doğurdu. İyileştirme ve fiyatlarda indirim olabilir. En kısa sürede diyorum ama bunun için tarih vermiyorum. Vatandaşımıza en kısa sürede nasıl yansıtırız diye çalışıyoruz.

        'TÜRKİYE İÇİN NÜKLEERDEN VAZGEÇMEYİZ'

        Nükleer santral konusunda daha somut bir iletişim stratejisi ve algı yönetimi izleyeceklerini de kaydeden Bakan Albayrak şu mesajları verdi:

        Nükleer olmazsa olmaz bizim için. Enerji arz güvenliği diyoruz. Portföy yönetimi diyoruz. Bütün dünyada 450’den fazla nükleer santral işletiliyor, 100’den fazlasının inşaatı sürüyor. Türkiye’nin nükleeri kullanmamasının ve sözde çevreci söylemlerle yapılmamasının rasyonel tarafı yok. Fukuşima sonrası birçoğu ek güvenlik tedbirleri de ortaya konularak yapıldı. Fukuşima’ya rağmen bu kadar nükleer santral inşa edilir olması göz ardı edilebilir bir nokta değil. Türkiye’yi geleceğe hazırlamamız için nükleerden vazgeçemeyiz.

        ÜÇÜNCÜ SANTRALIN YERİ : Üçüncü santralın yeriyle ilgili seçenekleri 10-15’e indirdik. Su yollarına yakınlık, uçak yolları, deprem kuşağı, kuş göçü yolları gibi 18 kriter ve planlamaya göre karar veriliyor. Önceliğimiz iki santral içerisindeki yolu açarak çevresel, yasal olarak hızlı şekilde tamamlayıp hızlı şekilde ortaya koymak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa