Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak TOKİ, İstanbul’da 13 ilçede 15 bin konut dönüştürecek - Emlak Haberleri

        Erdem AKTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 54 ilde yerel yönetimlerle birlikte 70 bin konutun inşaatını tamamlayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 2017 yılında da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. 2017 yılında toplam 65 bin konut inşa etmeyi hedeflediklerini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu konutların yaklaşık yüzde 40’ının kentsel dönüşüm kapsamında yapılacağını açıkladı. Turan, “Bu yıl İstanbul’da kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz. 13 ilçede sahaya iniyoruz. Bu bölgelerde belirlenen mahallelerde yapılacak dönüşümle yaklaşık 15 bin konut, deprem riskine karşı yenilenmiş olacak. Türkiye genelinde ise 54 ilde toplam 25 bin konutluk kentsel dönüşüm projelerimiz var” dedi. İdarenin başlayacağı kentsel dönüşüm projeleri Avcılar, Beyoğlu, Üsküdar, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Başakşehir, Ataşehir, Bağcılar, Kağıthane ve Zeytinburnu olarak sıralanıyor. Turan dönüşüm projelerinde İstanbul’un siluetinin bozmayacak projeler hayata geçireceklerini belirterek “Kentlerin yaşaması ve nefes alabilmesi için kime ne fedakârlık düşüyorsa bunu üstlenmek durumunda” dedi.

        ALTERNATİF 5 BİN KONUT SUNULACAK

        Turan, İstanbul’da satışa sunmadıkları ve kentsel dönüşümde vatandaşa alternatif olarak sunacakları 5 bin konut olduğunu kaydederek “İmar hakkı olmayan bölgelerde yer alan gecekondulardaki vatandaşlarımıza satışa sunmadığımız konutları avantajlı fiyatlarla önereceğiz. Hak sahibi dönüşümde yerini değiştirdiğinde bizden çok daha uygun fiyata konut sahibi olacak. İmar hakkı olmayan o bölgelerde ise herkesin faydalanacağı sosyal alanlar yapacağız” dedi.

        ‘SANAYİ BÖLGELERİ DAHA MODERN YERLERE TAŞINIYOR’

        İstanbul’da yer alan sanayi bölgelerinin esnafın talebine göre şehrin dışında inşa edilecek çok daha modern bölgelere taşınacağını kaydeden Turan, “Sanayi bölgelerinin artık şehir dışına doğru taşınması gerekir. İstanbul’da birkaç noktada, Türkiye’nin başka yerlerinde de şehir içindeki sanayi tesislerinin, ufak esnafın taşınacağı, şehrin dışında modern sanayi tesisleri inşa etme çalışmalarımız devam ediyor. Örneğin Rami Kuru Gıdacılar Toptancılar Hali’ni Kayabaşı bölgesine taşıyoruz. Yılbaşından sonra inşaatlara başlayacağız. 320 bin metrekare alana yaklaşık 990 tane iş yeri, 120 tane de dükkân inşaatını 2 yıl içerisinde tamamlayacağız“ dedi. Turan, Rami’den taşınacak halin yerine konut projesi yapılmayacağının altını çizerek Büyükşehir Belediyesi’nin ve Kültür Bakanlığı’nın buraya kütüphane ve kültür merkezi yapacağını ifade etti. Ataşehir’de yer alan Gümrük Binası’nın taşınmasıyla ilgili protokollerin yapıldığını belirten Turan, “Bu alanı şehrin dışına taşıyacağız. Burada yaklaşık 100 dönümlük, bütün vatandaşların yararlanacağı sosyal donatı alanı yapacağız. Kalan imarlı bölüme ise yaklaşık 1000 konutluk bir proje yapmayı planlıyoruz” dedi.

        ‘KALİTEDE REFERANS OLACAĞIZ’

        Turan, müşterilerin taleplerinin değiştiğini belirterek “Artık kalitede referans olacağız. Fakat milli gelirin 9 bin dolar olduğunu unutmadan da proje yapıyoruz. Kiradan ucuz ev sahibi yapıyoruz” dedi.

        SÜTLÜCE İHALESİ 12 OCAK’TA YAPILACAK

        İstanbul Beyoğlu Sütlüce’de yapılacak dönüşümün ihalesinin 12 Ocak’ta yapılacağını belirten Turan, “TOKİ ve Beyoğlu belediyesi işbirliği ile geliştirilen SütlüceÖrnektepe Mahallesi kentsel dönüşüm projesi iki etap halinde tamamlanacak. İlk etapta 400 konut ve vatandaşların ihtiyacının karşılanması için 16 dükkânın inşası yapılacak. Yerinde dönüşümde vatandaş konutuna konut alıp üstüne para ödemeyecek” dedi. Halid Bin Velid Camii’nin de dönüşüm kapsamında yenileneceğini açıklayan Turan, mahalle sakinlerinin alışkanlıklarının kesintiye uğratılmaması için caminin aynı konumda planlandığını belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa