Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak OHAL'de krediyle ev alınır mı? - Emlak Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 20 Temmuz itibariyle 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

        Hangikredi.com Genel Müdürü Yılmaz Sonışık, “Bankacılık sektörü, Türkiye'nin ekonomik yapı taşları arasında en sağlamlarından biri. Yaşanan olaylara rağmen para piyasalarında yaşanan ufak dalgalanmalar haricinde, bankacılığa kalıcı bir etkisinin olmadığını gözlemliyoruz. Olaylardan bağımsız olarak bankaların 2.çeyrek karlılık açıklamaları da beklentinin üzerinde gerçekleşiyor olması da önemli bir pozitif gösterge”dedi.

        EN DÜŞÜK KONUT KREDİSİ TABELA FAİZ ORANI YÜZDE 1,10

        Emlak sektöründe yaşanan durgunluğu ‘piyasanın belirli bir doyuma ulaşılması olarak değerlendirebiliriz’ şeklinde açıklayan Sonışık, “Alım gücü yüksek olan tüketici kitlesi tarafından yaşamak için alınan evler ve yatırım için alınan ikincil konutlar belirli bir seviyeye geldi, bir müddet bu alımların borçlanmaları devam ediyor olacak. Henüz konut alamamış büyük bir tüketici kitlesi daha var elbette ama buradaki ödeme gücü daha az, düşük taksitle uzun vadeli olarak yani tam anlamıyla kira öder gibi mortgage ihtiyacı var burada. 2013 yılındaki yüzde 0,70’lere kadar düşen konut kredisi faiz oranları yerine bugün bankaların tabelalarda açıkladığı en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1,10” şeklinde konuşuyor.

        "10 MİLYAR TL'LİK 1.6 MİLYON METREKARELİK KONUTUN SATILMASI BEKLENİYOR"

        “Emlak Konut GYO'nun açıklamış olduğu kampanya ile 10 milyar TL'lik, 1.6 milyon metrekarelik konutun satılması bekleniyor” tahminini yapan Sonışık, “Faiz oranı tüketicinin tercihine göre TÜFE oranı veya sabit yüzde 0,70 olarak belirleyeceği kredi 10 yıl vade ile geri ödeniyor olacak. Bu değerler mevcut konut kredileri ile karşılaştırılamayacak kadar iyi. Ancak genel olarak baktığımızda Emlak GYO'nun projelerinin lüks kategorisinde değerlendirilebilecek konut projeleri olduğunu unutmamakta fayda var” ifadesinde bulundu. Sonışık, “kredinin fonlanması için bankalardan destek bulabilirlerse daha birçok emlak firması benzer hamleler yapabilir. Nitekim GYODER’ de 56 bin konutluk 50 milyar TL büyüklüğündeki kampanyasını açıkladı” dedi.

        "KREDİ FAİZLERİ DÜŞMEZ"

        “Bankaların kredileri fonlama maliyetlerinde somut bir iyileşme olmadıkça kredi faizleri düşmez” şeklinde bir tespitte bulunan Sonışık sözlerini şöyle tamamlıyor: “Yani Emlak konutun bu kampanyası bankaların iştahını kabartsa da faiz oranlarını hemen etkilemez. Bununla birlikte Merkez Bankası ve BDDK'nın son günlerde dile getirdikleri karşılık fonlarını azaltmak gibi konularda reel adımlar atılırsa bankalar kredi faiz oranlarını düşürme konusunda olumlu adımlar atacaklardır. Bu dönemde tam bana göre dediğiniz bir ev için fırsat varsa kaçırmamak lazım, uzun vadeli bir borçlanma olacağı için kredi faizlerinde bir düşüş olduğunda yeniden yapılandırma ile kredinizdeki şartları iyileştirme imkanı bulabilirsiniz. Dolayısıyla bu günlerde öncelikle gayrimenkul fırsatlarını sonrada faiz oranlarında ki değişiklikleri tüketicilerin yakından takip etmesinde fayda görüyorum.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa