Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte bakanlıkların bütçeleri - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Yeni OVP’de dikkat çeken düzenlemelerin başında ekonomik değil sosyal içerikli maddeler oldu. OVP’de devlet sürdürülebilir ekonomik kalkınma için ileri demokratik standartları ve evrensel hukuk normlarına dayalı işleyen adil bir yargı sisteminin hızlı ve tutarlı bir şekilde çalışması için gerekli ortamın oluşturulacağı hedefini açıkça dile getirdi. Bu kapsamda mülkiyet hakkı, girişimci özgürlüğü ve kazanılmış hakların korunacağı ve mevzuatın buna göre öngörülebilir olacağı belirtildi. Vergi politikalarının adilliğine de vurgu yapılan yeni programda ekonomik faaliyetler üzerinde yük oluşturan işlem vergilerinin de gözden geçirileceği ifade edilirken bunların özellikle yabancı yatırımcıların ülkeye çekilmesi için atılması gereken adımlar arasında olduğu kaydedildi. Ayrıca Ar-Ge, tasarım ve inovasyonun desteklenmesi için vergi politikalarının etkin kullanılacağı belirdildi.

        LÜKS VERGİSİ DE PROGRAMDA

        Ayrıca bir süredir gündemde olan lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek ürünlere karşı önlem alınacağı ifade edildi. Böylece hükümet programlarında yer alan lüks vergisi ilk kez OVP’ye de girmiş oldu.

        SPORTİF DEVLET

        ÇALIŞMA BAKANLIĞI BÜTÇESI ‘ASGARİ’ ARTTI

        OVP’de asgari ücrette yapılan artışın işveren üzerinde oluşturacağı ve maliyetin kısmen telafisine yönelik tedbir alınacağı ifade edilirken bu ifadenin izi de Çalışma Bakanlığı bütçesinde görüldü. Bakanlık bütçesi 10 milyar lira artışla 28.4 milyardan 38.3 milyara çıkarıldı.

        TURİZMDE RUSYA ETKİSİ GÖRÜLDÜ

        SORUNSUZ NORMALLEŞMEYE KADAR KORİDORA DEVAM

        OVP’de para politikasına ilişkin önemli bir politika değişikliği de yer aldı. Merkez Bankası’nın faiz koridorundan vazgeçip sadeleşmeye gidileceği açıklamalarına rağmen OVP’de esnek ve etkin likidite yönetimine imkân veren faiz koridoru çerçevesinin önümüzdeki dönemde de sürdürüleceği açıklandı. Ancak küresel para politikalarının sorunsuz şekilde normalleşmeye başlaması ile para politikasında sadeleştirmeye gidilebileceği belirtildi. Bu cümle 2016 yılında koridorun devam edeceği ancak kademeli olarak daraltılacağı şeklinde yorumlandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa