Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Enerji Bakanı Yıldız, Rus doğalgazında indirimin yakın olduğunu söyledi - İş-Yaşam Haberleri

        Enerji Bakanı Taner Yıldız,Rusya ile sürdürülen görüşmeler kapsamında daha önce mutabakatavarılmasına rağmen, henüz resmen sonuçlandırılmayan doğalgazdakiyüzde 10.25'lik indirime dair imzanın geciktirilmeyeceğineinandığını söyledi.

        Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'ninhazırladığı Türkiye Enerji Raporu tanıtım toplantısındagazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Rusya, İran, AzerbaycanIrak ve farklı ülkelerle yaptığımız müzakerelerde, o müzakereninçok iyi gittiği dönemler olur, durağan gittiği dönemler olur. Bubizim için çok sürpriz değil. Türkiye ve Rusya müzakerelerdedoğalgazda 10.25'lik indirimi aldığını her iki ülke de beyanediyor. Bu bilgi yeni bir bilgi değil ama yeni olacak konu bumutabakat sağladığımız evrakların imzalanması işidir. BizRusya'nın bu imza konusunu çok daha geciktirmeyeceğineinanıyoruz" dedi.

        İNDİRİM 1 OCAK 2015'DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

        Reuters'te geçen hafta yer alan haberde, Rusya'nınUkrayna'yı by pass ederek Avrupa'ya Türkiye üzerinden doğalgaztaşımak için planladığı Türk Akımı hakkındaki görüşmelerin 1Ocak 2015'ten itibaren geçerli olacak yüzde 10.25'lik doğalgazindirimi anlaşmasının Rusya tarafından imzalanmaması nedeniyle dondurulduğu yer almıştı.

        "Zannediyorum önümüzdeki süreçte bunun imzalanmasınıinşallah gerçekleştirmiş oluruz" diyen Yıldız, "Niçinsöylüyorum? 1 Ocak'tan itibaren fiyatların geriye dönük çalışıpbu indirimlerin sağlanması Türkiye'nin bir yıllık önemli birrakamına karşı geliyor. Yani 1 milyar dolarlık bir rakamdanbahsediyoruz. Bunun geriye dönük çalışması 1 Ocak 2015'tenitibaren yapılacaktır. BOTAŞ'ın nakit akışını etkileyecek birkonudur, pozitif manada. Maliyetlerin bir kısmını karşılayacakbir konudur; o yüzden bunun imzalanması her iki ülkenin deyaptığı müzakere sürecine olumlu manada katkı koyacaktır" dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl sonundakiAnkara ziyareti sırasında AB ile sürdürülen Güney Akım projesineson verildiğini buna alternatif olarak Rus gazını taşıyacak"Türk Akımı" projesi konusunda mutabakat sağlandığınıaçıklamıştı.

        "Türk Akımı projesinin talebi Rusya'dan gelmiştir. Bir boruhattı ile alakalı herhangi bir problem yok. Her zamanbaşlanabilir" diyen Yıldız, "Biz ilişkilerimize, müzakeresürecine son derece nezaket gösteriyoruz, nerelerde ne yapılmasıgerekiyorsa bunları da yapıyoruz. Aynı şekilde Rusya'nın dabenzer hareketleri yapacağına tabii ki inanıyoruz" dedi.

        PKK'NIN ENERJİ HATLARINA SALDIRILARI

        Basın toplantısında Yıldız'a PKK'nın geçen hafta İran'dangelen doğalgaz boru hattına ve Kerkük-Yumurtalık petrol boruhattına düzenlediği saldırılar hatırlatılarak son durum soruldu.

        Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına saldırıdabulunuldu. Barzani'nin çıkışı üzerine 'O hattı biz bombalamadık'dediler. Tespitlerimiz var, PKK yaptı bunu. İran'dan gelendoğalgaz hattını patlattılar, tamiratı tamamlandı ve İran'dangaz akışı başladı. Azerbaycan'dan gelecek doğalgaz iletim hattıbir bakımdan dolayı yarından itibaren oradan akış sağlanmayacak"dedi.

        Reuters'de yer alan habere göre Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Kerkük-Yumurtalık hattındasabotajın ardından petrol akışının neredeyse tamamen durduğunuve zararlarının 250 milyon dolar civarında olduğunu açıklamıştı.

        Son dönemdeki gelişmeleri hatırlatan Bakan Yıldız; "Çukurca'da elektrik direği devrildi, iş makineleri yakıldı.Mardin'deki trafo merkezimize roketatarla saldırıldı. Silopi'deki üretim hattının kömür besleme sistemine saldırıldı.Dün gece Fransız Perenco firması ile TPAO'nun ortaklığındakiSiverek'teki petrol üretim sahasına saldırıldı" dedi.

        Taner Yıldız; "Kerkük-Yumurtalık boru hattında patlatılan boru hattından henüzakış sağlanmamıştır. Gerekli tamiratlar yapılmaktadır. Bir kısımkaçak kullananlarla alakalı konuya da müdahale edilmektedir. İkiboru hattı var biliyorsunuz, patlatılan boru hattından akışyoktur, diğerinden akış vardır ama bu tam kapasitemizi tabii kiengelliyor. Burada Kuzey Irak'ın mağdur olduğunu ve orada gelireksikliğine ulaştığını söylemek isterim" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa