Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Temmuz ayı enflasyon rakamları beklentiye yakın geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Enflasyon verileri açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yüzde 0,09 arttı. Beklenti yüzde 0,10 seviyesindeydi.

        Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,32 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 6,81, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,62 oldu.

        Yıllık TÜFE yüzde 6,81 ile 2013 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Gıda fiyatlarında mevsimsellik etkisi geride kaldı.

        TÜFE Haziran'da aylık bazda yüzde - 0.51, yıllık bazda ise yüzde 7,20 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 6,8'den yüzde 6,9'a çıkarmıştı.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 8,07, yurtiçi üretici fiyatları yüzde 6,43 arttı.

        LİMON YİNE ŞAMPİYON

        En fazla düşüş giyim ve ayakkabıda gerçekleşti.Tüketici fiyatları bazında Temmuz ayında en yüksek fiyat artışı, yüzde 40,5 ile limonda gerçekleşti.

        Aylık en yüksek artış yüzde 1,60 ile ev eşyası grubunda oldu. Bu grubu, lokanta ve oteller, yüzde 1,16 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,51 ile eğitim ve yüzde 0,41 ile ulaştırma izledi.

        Buna karşılık, fiyatlarında aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,97 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bu grubu, eğlence ve kültürde yüzde 0,18 ile ve haberleşme yüzde 0,01 ile izledi.

        YILLIK EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 13,80 İLE LOKANTA VE OTELLERDE GERÇEKLEŞTİ

        TÜFE’de yıllık en fazla artış ise yüzde 13,80 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşirken;bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9,31, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 9,25, ev eşyası yüzde 8,69, konut yüzde 8,15 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

        J.P MORGAN: YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 7,6

        J.P. Morgan, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,6'datutuyor.

        J.P. Morgan'ın raporuna göre, Şirket bugün açıklanan TÜFE verileriyleenflasyon beklentisinde kısmen bir toparlanma olabileceğini belirtti. Bunarağmen, etkinin para politikasında herhangi bir değişiklik yapmak içinyeterli olduğu düşünülmüyor.

        J.P. Morgan, Merkez Bankası'nın likidiyeti sıkı tutmasını bekliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa