Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kişisel denizaltı / Fatih Altaylı yazdı - İş-Yaşam Haberleri

        Gazetenin farklı sayfalarına sızarak yazdığım yazılardan da anlayacağınız üzere gazeteye pek uğradığım yok. Zaten eski yayın yönetmeninin ayak altında dolaşanı pek makbul değildir. O yüzden gazeteye gittiğim zaman da yazı işlerine pek uğramıyorum. Ama her nedense geçenlerde yolum düştü. Konuştukları mevzu da dikkatimi çekince biraz dinledim.

        “Bodrum’da birisi küçük bir denizaltıyla saati bin dolara dalış yaptırıyormuş” diye anlatıyorlardı. Ben de bu sohbetten esinlenerek size bu hafta “minik denizaltıları” yazayım dedim. Bu dünyada son 10 yılda moda olan bir şey. “Personal submarine” yani “kişisel denizaltı” diyorlar. Bazıları özel yapım ve gerçekten limitleri zorlayan şeyler. Bazıları ise nispeten “seri üretim” sayılabilecek ürünler. Bunlardan birini ilk kez yakından Tom Perkins, meşhur Maltese Falcon’u gezdirirken görmüştüm. Bana göre bu seri üretim, kişisel denizaltıların şahı Amerikalı Deep Flight’ın ürettiği iki model.

        Şirket önce Deep Flight Falcon ve Super Falcon’u üretti. Ardından da Deep Flight Dragon’u. Hava ile suyun benzer “aero” veya “hidrodinamik” özellikleri gösterdiğini bilen Deep Flight şirketi, bu denizaltıların su içinde uçtuğunu söylüyor. Deep Flight Super Falcon 5.9 metre uzunluğunda, 2.7 metre genişliğinde ve 1.6 metre yüksekliğinde. “Carbon epoksi”den yapılan 1800 kilogramlık denizaltı 250 kg yükle 120 metreye dalabiliyor. İki yolcusu lityum fosfat pillerin ürettiği enerjiyle 5 saat su altında kalıp 4 mil hızla üzerlerindeki F-16 uçakları benzeri pleksiglas kokpitten dışarıyı gözlemleyebiliyor. Deep Flight Dragon ise 5 metre boyunda, 19 metre genişliğinde. Falcon’a göre biraz daha farklı hareket kapasitesine sahip. Geri kalan tüm özellikleri hemen hemen aynı. Deep Flight isteğe göre bu denizaltıları 3 kişilik de imal edebiliyor. Fiyatları 1.5 milyon dolardan başlıyor gözükse de 2 milyondan aşağıya almak mümkün değil. Fiyata ekleyeceği ciddi bir para ile dalış derinliğini 300 metreye kadar çıkarabiliyor. Deep Flight’lar arıza halinde kendi kendine yüzeye çıkma kapasitesine de sahip.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa