Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz En fazla dolar hesaplarında satış oldu - Döviz Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Lirası'na dönüş çağrısı yapmasının ardından ilk hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki değişim ortaya çıktı.

        Merkez Bankası verilerine göre, bankalarda tutulan döviz hesapları 2-9 Aralık haftasında toplamda 343 milyon dolar azalarak 136 milyar 676 milyon dolardan 136 milyar 333 milyon dolara geriledi. Bu hareketin alt kırılımlarına bakıldığında en büyük satışın "dolar cinsi" hesaplarda olduğu görülüyor. Bankalarda dolar olarak tutulan döviz tevdiat hesaplarında 1 haftada yaşanan erime 1 milyar 139 milyon dolar oldu. Dolar hesapları bu düşüşle 84 milyar 529 milyon dolardan 83 milyar 390 milyon dolara geriledi.

        EURO HESAPLARDA ARTIŞ YAŞANDI

        Bankalarda euro olarak tutulan döviz tevdiat hesaplarında ise 2-9 Aralık haftası artış yaşandı. 2 Aralık ile biten haftada 43 milyar 443 milyon euro olan sözkonusu hesaplar 1 haftada 402 milyon euro artarak 43 milyar 845 milyon euroya çıktı.

        Erdoğan'ın "Dövizi satın, altın-TL alın" çağrısının ardından bankalarda tutulan altın hesaplarının da hacmi büyüdü. Verilere göre aynı hafta, kıymetli maden depo hesaplarında 519 milyon dolarlık artış yaşandı.

        BİREYSEL MÜŞTERİ DAHA FAZLA SATTI

        Gerçek kişilerin bankalardaki döviz hesapları 2-9 Aralık haftasında 50 milyar 471 milyon dolardan 50 milyar 29 milyon dolara indi. Yani bireysel yatırımcılar 442 milyon dolarlık satış yaptı. Bu kişilerin euro cinsi hesaplarında ise sadece 21 milyon euroluk artış yaşandı ve 26 milyar 110 milyon euroya çıktı. Gerçek kişilerin kıymetli maden hesaplarında yaşanan 1 haftalık artış 503 milyon dolar olarak gerçekleşti.

        Kurumlar ise aynı hafta net 293 milyon dolarlık döviz satışı yaptı. Tüzel kişiler 1 haftada 697 milyon dolarlık satış, 381 milyon euroluk da alış işlemine imza attı.

        TL MEVDUATLAR ARTTI

        Döviz tevdiat hesaplarında azalışa paralel olarak yurtiçi yerleşiklerin Türk Lirası cinsi mevduat hesaplarında 2-7 Aralık haftasında artış yaşandı. 2 Aralık'ta 757 milyar 601 milyon TL olan yurtiçi yerleşiklerin mevduat hesaplarının büyüklüğü 9 Aralık itibarıyla 3.1 milyar liralık artışla 760 milyar 713 milyon TL'ye yükseldi. Dolayısıyla dolar hesaplarında gerçekleştirilen döviz satışlarının bir bölümü altına bir bölümü TL mevduatlara bir bölümü de euroya dönmüş durumda.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa