Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Esnaflardan "dövizini bozdur" kampanyası, Dolara savaş açan kurumlar - Döviz Haberleri
        • 1

          Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı dolar bozdurma kampanyasına büyük bir katkıda bulundu.

        • 2

          Sabah.com.tr'ye konuşan MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın "Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyduk ve kurumun kamu bankalarındaki hesabında bulunan 40 milyon Doları dün itibarıyla TL'ye çevirdik. Ülkemizin her bir ferdinin adeta seferber olduğu bu kampanyaya biz de MKE olarak desteğimizi vermiş olduk" dedi.

        • 3

          KAPALIÇARŞI, ALIŞVERİŞ VE KİRA KONTRATINDA TL'YE GEÇTİ

          Kapalıçarşı Esnafları Derneği, Kapalıçarşı'da yapılacak alışverişlerin ve kira kontratlarının Türk lirası ile gerçekleştirileceğini duyurdu.

        • 4

          Kapalıçarşı Esnaflar Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

          "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı doğrultusunda, yönetim kurulumuzun aldığı 6 Aralık 2016 tarihli ve 138 sayılı karar gereğince, esnaflarımız ve mal sahipleri ile yaptığımız istişareler neticesinde, bundan böyle Kapalıçarşı'da yapılacak alışverişlerin ve kira kontratlarının Türk lirası ile gerçekleştirileceğini, ülkemizi ekonomik yönden çökertmek isteyen dış güçlere prim vermeyeceğimizi ve bunu büyük bir kararlılıkla sürdüreceğimizi ilan ederiz." AA

        • 5

          İBB'DEN DÖVİZ BOZDURMA KAMPANYASINA DESTEK

          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tüm döviz tasarruflarını Türk lirasına çevirme kararı aldı.

          Konuyla ilgili detayları kamuoyuyla paylaşan mali işlerden sorumlu İBB Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşlar İSKİ ve İETT'nin yanı sıra iştirak şirketlerinin toplam 41 milyon 753 bin 334 dolar, 455 bin 824 euro ve 393 sterlini Türk lirasına çevrilmiş olacak" dedi. IHA

        • 6

          PTT'DEN TL KARARI

          PTT, 172 milyon dolarını TL'ye çevirdi.

        • 7

          THY'DEN TL KARARI

          THY'den yapılan açıklamaya göre, dolar üzerinden uygulanan Türkiye çıkışlı Umre ücretleri, bugün itibarıyla TL olarak uygulanmaya başladı. Türk Hava Yolları'nın bu yönlü girişimiyle, dönem ve kullanılan seferlere göre vergi dâhil Türkiye çıkışlı Umre ücretleri TL cinsinden uygulanacak.

          Açıklamada şöyle denildi:

          "Türk Lirasına çevrilen ücret uygulaması çerçevesinde, biletlemeyle ilgili cezai sürecinde değişiklik/iade ve no-show (yolcunun rezervasyonu yaptırmış olduğu hâlde uçuşa gelmemesi)- TL olarak uygulanabilmesine yönelik gerekli tüm düzenlemeler tamamlandı."

        • 8

          MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDAN TL KARARI

          Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na ait 262.7 milyon dolar ve 31.3 milyon euronun bugün itibarıyla Türk lirasına çevrildiğini duyurdu.

          Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 'dövizden Türk Lirası’na dönüş çağrısı' çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın kullanımında olan Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ait 262.7 milyon ABD doları ile 31.3 milyon euro bugün itibarıyla Türk Lirası'na çevrilmiştir" denildi.

        • 9

          TSE'NİN DÖVİZ BİRİKİMİ LİRAYA ÇEVRİLDİ

          Türk Standardları Enstitüsünce (TSE), kurumun döviz cinsi varlıklarının tamamının Türk lirasına çevrildiği bildirildi.

          TSE'den yapılan yazılı açıklamada, ekonomi ve Türk lirası üzerindeki baskı ve spekülasyonlara karşı vatandaşlar tarafından tepki olarak geliştirilen "doları bozdur" kampanyasının etkili bir şekilde devam ettiği belirtildi.

          Bu çerçevede Kurumun dolar ve avro cinsi yabancı nakit varlıklarının tamamının bozdurularak Türk lirasına çevrildiği ifade edildi. AA

        • 10

          4,5G İHALESİNDE TL KARARI

          4.5G ihalesini kazanan operatörler 2017 Nisan ayındaki 657 milyon euro tutarındaki son taksit ödemesini TL cinsinden yapacak.

          Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "4.5G ihalesini kazanan operatörler önümüzdeki yıl Nisan ayındaki son taksit ödemeleri olan 657 milyon euroyu, Türk Lirası cinsinden ödeyecek" diye konuştu.

        • 11

          DOĞALGAZ DAĞITIM İHALELERİNDE TL DÖNEMİ

          Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz dağıtım ihalelerine dolar yerine Türk Lirası cinsinden çıkma kararı aldı. AA

        • 12

          ÖZELLEŞTİRME İDARESİNDEN "TL" KARARI

          Özelleştirme İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye’nin kendi milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan böyle ihalelerimiz Türk lirası ile gerçekleştirilecektir. Süreci devam eden tüm ihalelerimizde ihale bedeli, teminat bedeli ve diğer tüm ödemelerde Türk lirasına geçiş prosedürü yapılacaktır" denildi. AA

        • 13

          NATA HOLDİNG’DEN ERDOĞAN'IN ÇAĞRISINA DESTEK

          Nata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AVM yatırımcılarına yaptığı çağrıya destek vermek amacıyla dövizle yapılan kira sözleşmelerini Türk lirasına dönüştürme kararı aldıklarını bildirdi.

        • 14

          Alınan kararın Türkiye ekonomisine katkı sağlaması temennisinde bulunan Tanık, şunları kaydetti:

          "Cumhurbaşkanı'mızın yapmış olduğu çağrıya sessiz kalmak istemedik ve kendi bünyemizde bu sürece yapabileceğimiz destek hususunda hızlı ve keskin bir karar aldık. Tüm AVM'lerimizdeki kiracılarımız dolar ya da avro ile yapılmış kira kontratlarını Türk lirası olarak değiştirebilecekler. Bu karar, kiralaması yeni başlamış AVM projelerini de kapsıyor. Birlik ve beraberliğimiz her zamankinden daha önemli."

        • 15

          Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yastık altındaki dövizinizi bozdurun" çağrısına uyarak sadece Türk Lirası kullanacaklarını açıkladı. LASİAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

          "Dünya Piyasalarında yaşanan dalgalanma sonucu, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ciddi zarar görmekte ve değer kaybetmektedir. Hiçbir finansal krizimiz olmamasına rağmen, ABD, AB ve küresel aktörlerin ülkemize yönelik yaptıkları algı operasyonları, siyasi, ekonomik ve finansal operasyonlar neticesinde, paramızın değer kaybetmesine seyirci kalamayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak; LASİAD olarak bundan böyle her türlü finansal işlemimizde Türk Lirasından başka para kullanmayacağız".

        • 16

          İSTANBUL TİCARET ODASI VE İŞTİRAKLERİ YURTİÇİ ALIMLARINI SADECE 'TL' İLE YAPACAK

          İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Türk Lirası tıpkı bayrağımız gibi milli beraberliğimizin sembolü, insanımızın alın terinin karşılığıdır. Bu hassasiyeti dikkate alarak Sayın Cumhurbaşkanımızın TL kullanımı çağrısını sonuna kadar destekliyoruz. Türk Lirası'nın arkasındaki asıl rezerv 78 milyonun alın teridir. O alın terinin bir damlasının bile boşa gitmesine izin vermeyeceğiz. Reel sektörü destekleyecek tedbirleri bir an önce hayata geçirirken, yerli üretimimizi milli paramızla gerçekleştirmek, tüketim ve tasarrufumuzu da TL ile yapmaktan başka yolumuz yok" diye konuştu.

        • 17

          DİYANET

          Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umre ücretlerini Türk lirası üzerinden tahsil edilmesine karar verdi. Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, başkanlığın hac ve umre ücretlerinin Türk lirası olarak tahsil edilmesine yönelik geniş kapsamlı çalışmasını tamamladığı belirtildi.

          Açıklamada, "Buna göre Başkanlığımız 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren hac ve umre ücretlerinin Türk lirası üzerinden tahsil edilmesine karar vermiştir." bilgisi verildi. AA

        • 18

          BORSA İSTANBUL

          Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul'un bugünden itibaren tüm nakdi varlıklarının Türk lirasına (TL) çevrilmesine ve TL hesaplarında tutulması kararına ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın açıklamalarının bir karşılığı olarak ihtiyacımız olmayan TL dışı para birimi varlıklarımızı Türk lirasına çevirerek finans çevrelerine örnek olmak istedik." dedi. AA

        • 19

          TMSF

          TMSF, alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağı, işlemlerin Türk lirası ile yürütüleceği duyurdu.

          Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "TMSF, bankacılık sektörünün sigorta kurumudur ve vatandaşlarımızın bankalardaki bireysel tasarruflarının sigortacısı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak, alacaklarımızın tahsilatında ve bundan sonraki satışlarımızda yabancı para kullanılmayacak, işlemler Türkiye'nin egemenliğinin bir parçası olan Türk lirası ile yürütülecektir". IHA

        • 20

          PTT

          Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT AŞ'nin, dövizlerin Türk lirasına dönüştürülmesi işleminde herhangi bir komisyon almayacağını ve döviz bozduracaklara yüzde 10 kargo indirimi uygulanacağını bildirdi. Ayrıca döviz bozduracak müşterilerin havale işlemlerinde yüzde 10 indirim yapılacak. AA

        • 21

          İHKİB

          İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına destek vermek amacıyla Birlik hesaplarındaki döviz varlıklarını TL'ye çevirdiklerini bildirdi. Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, ön görülemeyen kur hareketlerinin Türkiye ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekerek, yıllardır savundukları gibi TL'nin kullanım alanının artırılması gerektiğini söyledi. IHA

        • 22

          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Lirası kullanılması yönündeki çağrısı, Japon dünya devi Toshiba'da da yankı buldu. Toshiba Turkey CEO'su Hiroshi Tani, "Türkiye'yi ve TL'yi destekliyoruz, özel sektör ihalelerimizde de TL'yi kullanmaya başladık" dedi.

        • 23

          Dolara karşı oluşturulan toplumsal tepki sürerken, elektronik alanda faaliyet gösteren dünya devi Toshiba'dan da Türkiye'ye destek geldi.

        • 24

          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dövizlerinizi bozdurun, Türk Lirası'na çevirin' çağrısı hem vatandaşta hem de iş dünyasında geniş yankı bulurken, TOSHİBA Türkiye CEO'su da kararı desteklediğini söyledi.

        • 25

          Toshiba Turkey Tıbbi Sistemler Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Hiroshi Tani, "Türkiye'yi ve Türk Lirası'nı destekliyoruz. Biz zaten Türkiye'de iç alım ihalelerine TL ile katılıyorduk. Ancak çağrıların ardından özel sektörde de müşteriden talep gelmesi durumunda TL fiyatı veriyoruz. Toshiba olarak Türkiye'yi destekliyoruz" dedi.

        • 26

          RUSYA, ÇİN VE İRAN'LA ALIŞVERİŞTE YERLİ PARA KULLANILACAK

          Rusya, Çin ve İran'la yapılacak alışverişlerde yerli paranın kullanılması için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

          "Başbakan, yarın (Pazartesi) akşam Rusya'ya gidiyor. Bunları konuşacak. Onlardan bir şey alıyorsak onların parasıyla, onlar bizden alırken bizim paramızla alacaklar. Merkez Bankalarına talimatı verdik. Bu oyunlar tutmayacak. Bu oyunların karşısında kendi oyunumuzu oynacağız."

        • 27

          AVM'LERDEN ERDOĞAN'IN ÇAĞRISINA DESTEK

          Armada Alışveriş Merkezi ile Panora Alışveriş Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk lirası kullanılması yönündeki çağrısına destek vermek amacıyla kira sözleşmelerini Türk lirasına dönüştürme kararı aldı.

          Söğütözü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Panora AVM'nin ortaklarından Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın AVM kiralarının döviz yerine Türk lirası ile yapılması çağrısına kayıtsız kalmadıklarını ifade etti. AA

        • 28

          ESNAFLARDAN "DÖVİZİNİ BOZDUR" KAMPANYASI

          100 DOLAR BOZDURANA, 1 KİLO HAMSİ BEDAVA

          Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, doların 3,5 lirayı bulması üzerine, dövizi olan vatandaşların bozdurup, Türk Lirası'na ve altına yatırım yapmaları yönündeki davetine Akyurtlu balıkçı esnafı Doğan Arıkan da destek verdi. Akyurt'ta 5 yıldır esnaflık yapan Arıkan, bu çağrıya sessiz kalmayıp, destek verdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları bozmak için bizim de küçük bir katkımız olsun dedik. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dediği gibi dolarını ve eurosunu bozduran vatandaşımıza bizde hamsi bedava" DHA

        • 29

          ZÜCCACİYECİDEN, 300 DOLAR BOZDURANA HEDİYE KAMPANYASI

          Sandıklı ilçe merkezinde dededen kalma 40 yıllık züccaciye dükkanını işleten Cevat Bulut, dolar bozdurma kampanyasına destek amacıyla 300 dolar bozdurana hediye kampanyası başlattı. Bulut, bankadan 300 dolar bozdurarak makbuzunu kendisine getirenlere dükkanından çeşitli züccaciye eşyaları hediye etme kampanyasını işyerinin camına astığı pankartla duyurdu. Pankarta, "1 dolar için vatanını satanlara dolarını bozdurarak darbeni vur. En az 300 dolar bozdur hediyeni al" yazdıran Bulut, 20 gün sürdüreceği kampanya kapsamında 300 dolar bozduranlara kahve takımı, tencere takımı ve çeşitli hediyeler vereceğini söyledi. DHA

        • 30

          200 DOLAR BOZDURANA YEMEK BEDAVA

          Gaziantep’teki bir lokanta sahibi, 200 dolar bozdurup makbuzunu getirenlere istediği yemeği bedava veriyor. Lokanta işletmecisi Mustafa Çolak, Cumhurbaşkanının çağrısına destek verdiklerini belirterek, “Doların yükselmesinden dolayı çok sıkıntımız var. 200 dolarını bozup makbuzunu bize getirene istediği yemeyi bedava veriyoruz. Bu kampanyamızın tüm ülkede ses getirmesini istiyoruz. Dolar çok yükseliyor, buna bir önlem almamız lazım. Biz bu durumdan çok şikayetçiyiz. Cumhurbaşkanımızın dolar ile ilgili açıklamasına destek veriyoruz. Bir hafta içinde makbuzu ile birlikte 10-15’e yakın vatandaş geldi. Onlara yemeği bedava verdik. Diğer esnafların da bize destek vermesini bekliyoruz" diye konuştu. IHA

        • 31

          300 DOLAR BOZDURANA TIRAŞ BEDAVA

          Elazığ'da 300 dolarını bozana tıraş, 100 dolarını bozana ise balık-ekmek bedava.

        • 32

          DÖVİZ BOZDURANLARA EKMEK VE KAHVALTI BEDAVA

          Bingöl’ün Genç ilçesindeki esnaflar, dolarını bozdurup makbuzunu getiren vatandaşlar için çeşitli kampanyalar başlattı. Bazı esnaflar, makbuz getiren vatandaşlara bedava kahvaltı, bazıları ise bir hafta boyunca ekmek veriyor. IHA

        • 33

          DÖVİZİNİ BOZDURANA YEMEK BEDAVA

          Doların bozdurulması yönündeki çağrılara kayıtsız kalmayan Trabzonlu Yüksel Usta Lokantası İşletme Sahibi Yüksel Yıldırım, Türk parasının değerlenmesi için 500 dolar ve euroyu bozdurup fişini getiren vatandaşlara ücretsiz yemek veriyor. IHA

        • 34

          DOLARINI BOZDURANA TIRAŞ BEDAVA

          Iğdırlı kuaför, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına destek vermek için en az 250 dolarını Türk lirasına çeviren herkese ücretsiz saç sakal tıraşı yapmak için kampanya başlattı. IHA

        • 35

          DOLARINI BOZDURANIN DÜĞÜNÜNDE ÜCRETSİZ SAHNE ALACAKLAR

          Tasavvuf müziği alanında faaliyet gösteren "Anka" ilahi grubu, 5 bin dolar bozdurarak makbuzunu getiren çiftlerin düğününde ücretsiz sahne alacak. AA

        • 36

          ESNAFTAN DÖVİZ BOZDURANA ÇİĞ KÖFYE İLE AYRAN BEDAVA

          Tokat'ın Turhal ilçesinde bir esnaf, döviz bozduranlara ücretsiz olarak çiğ köfte ile ayran veriyor. AA

        • 37

          500 DOLAR BOZDURANA BIÇAK BEDAVA

          Trabzon'daki dükkanında, yüzlerce çeşit Sürmene bıçağı satan Atakan Berk 500 doları bozdurana bıçak hediye ediyor. AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa