Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu )

        İlgili Şirketler []

        İlgili Fonlar []

        Uyum Durumu Açıklama Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)

        Evet Kısmen Hayır İlgisiz

        Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

        A. GENEL İLKELER

        A1. Strateji, Politika ve Hedefler

        A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.

        X Şirket'in ÇSY konularındaki risk ve fırsatların oluşumu ve yönetimi faaliyet raporunda açıklanmıştır. Entegre Faaliyet Raporu "Risk Yönetimi", "Öncelikli Sürdürülebilirlik Konularımız" ve "Değer Odaklı Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız ve Entegre İş Modelimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket'in ÇSY alanındaki strateji ve yaklaşımı belirlenmiş ve ÇSY alanındaki politikası websitesinde (https://www.aksa.com) paylaşılmaktadır. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız altında yer almaktadır.

        A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.

        X 2023 yılı entegre faaliyet raporu ile ilgili hedefler kamu ile paylaşılmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        A2. Uygulama/İzleme

        A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.

        X Sürdürülebilirlik Komitesi Şirket bünyesinde bulunmakta ve görev yapmaktadır. Şirketin sürdürülebilirlik kapsamındaki aktiviteleri faaliyet raporu / entegre rapor ve sürdürülebilirlik raporları aracılığı ile kamuya açıklanmaktadır. Bunun yanısıra Kurumsal Yönetim Komitesi'ne Sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmalar düzenli olarak raporlanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Yönetim Yapısı" bölümünde açıklanmaktadır.

        A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.

        X Sürdürülebilirlik Komitesi Şirket bünyesinde bulunmakta ve görev yapmaktadır. Şirketin sürdürülebilirlik kapsamındaki aktiviteleri faaliyet raporu / entegre rapor ve sürdürülebilirlik raporları aracılığı ile kamuya açıklanmaktadır. Bunun yanısıra Kurumsal Yönetim Komitesi'ne Sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmalar düzenli olarak raporlanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Yönetim Yapısı" bölümünde açıklanmaktadır.

        A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.

        X 2023 yılı entegre faaliyet raporu ile ilgili hedefler kamu ile paylaşılmaktadır, eylem planlarının detaylandırılması çalışmaları devam etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.

        X ÇSY performans göstergeleri geçmişe dönük 3 yılı kapsayacak şekilde Sürdürülebilirlik Raporları ve/veya internet sitemizde (https://www.aksa.com) açıklanmaktadır. Hedeflere uygun olarak KPG belirleme çalışmaları devam etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz" ve "Çevresel Performans Göstergeleri" ve ''Sosyal Performans Göstergeleri'' bölümlerinde açıklanmaktadır.

        A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.

        X İnternet sitemizde (www.aksa.com) açıklanmaktadır. Hedeflere uygun olarak KPG belirleme çalışmaları devam etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilir Ürünler" ve "Ar-Ge ve İnovasyon" bölümlerinde açıklanmaktadır.

        A3. Raporlama

        A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.

        X Şirket sürdürülebilirlik performansını ve eylemlerini yılda bir kez Entegre Faaliyet Raporu aracılığı ile kamuya açıklar. 2023 yılı entegre faaliyet raporu ile ÇSY alanındaki hedefler kamu ile paylaşılmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket Entegre Raporu'nda faaliyetlerini ve değer yaratma modelini 2030 Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirmiştir. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Katkılarımız" bölümünde açıklanmaktadır.

        A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.

        X Faaliyet Raporunda açılan önemli davalar ve sonuçları hakkında açıklama yapılmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Diğer Açıklamalar" bölümünde açıklanmaktadır.

        A4. Doğrulama

        A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.

        X Sürdürülebilirlik performans ölçümleri kamuya açıklanmaktadır, Şirket'in su ve karbon ayakizini ISO 14064 ve 14046 kapsamında denetime tabidir. Entegre Faaliyet Raporu "Rapor Hakkında" bölümünde açıklanmaktadır.

        B. ÇEVRESEL İLKELER

        B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.

        X Entegre Faaliyet Raporu "Kalite ve Ürün Güvenliği" ve "Doğal Kaynak Yönetimi" bölümünde açıklanmaktadır.

        B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.

        X Entegre Faaliyet Raporu "Rapor Hakkında" bölümünde açıklanmaktadır.

        B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.

        X Çalışanlarımız, her yılın başında, Şirket hedef ve stratejileri ile uyumlu bireysel hedefler almaktadırlar. Sürdürülebilirlik altyapısına hitap eden proje ve aksiyonlar üst yönetim dahil ilgili departmanların bireysel hedeflerine dahil edilmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Yetenek ve Performans Yönetimi" bölümünde açıklanmaktadır.

        B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket 2023 yılına ait Entegre Faaliyet Raporu hazırlamış, bu süreçte entegre iş modeli ve stratejisini belirlemiştir. Değer yaratma modeli ile birlikte, çevresel ve sürdürülebilirlik sorunlarını iş sonuçlarına entegre etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Değer Odaklı Sürdürebilirlik Yaklaşımımız ve Entegre İş Modelimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket sürdürülebilirlik yaklaşımını tedarikçileri arasında yaygınlaştırmaya çalışmaktadır, tedarikçilerin gelişimine, dolayısıyla ekosistemin güçlenmesine destek olunmaktadır. Bu süreçte gerçekleştirilen çift taraflı iletişim, denetim ve performans değerlendirme ile tedarikçilerin performansını yakından takip etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürebilir Tedarik Zinciri" ve "Sürdürülebilirlik Hedefleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket çevresel öncelikleri doğrultusunda henüz çevresel konularda kamu politikalarının oluşturulması sürecinde yer almamaktadır. Bununla birlikte gelişmeleri üyesi olduğu sektörel birlik ve dernekler aracılığıyla izlemekte ve takip etmektedir. Kurumsal üyelikleri Şirket'in Entegre Raporu aracılığı ile halka açıklanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Kurumsal Üyelikler" ve "İşbirliklerimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.

        X Çevresel göstergeler (Kapsam 1 ve 2) karşılaştırılabilir olarak Sürdürülebilirlik / Entegre Rapolar ve kurumsal internet sitesi aracılığı ile açıklanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Çevresel Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket çevresel verilerinin açıklanmasında GRI Standards?ın önerdiği metodoloji ile birlikte yerel yasa ve yönetmeliklerin raporlamalarını kullanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu Sürdürülebilirlik bölümlerinde ve "Rapor Hakkında" bölümünde açıklanmaktadır.

        B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket çevresel verileri Sürdürülebilirlik / Entegre Rapor ve kurumsal internet sitesi aracılığı ile açıklanmaktadır. 2023 yılı ve önceki yılları içeren veriler Entegre Faaliyet Raporu içeriğinde yer almaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Çevresel Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.

        X 2023 yılı entegre faaliyet raporu ile ilgili hedefler kamu ile paylaşılmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket iklim krizi ile ilgili olarak stratejisini ve faaliyetlerini Sürdürülebilirlik / Entegre Raporları aracılığı ile açıklamaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Değer Odaklı Sürdürebilirlik Yaklaşımımız ve Entegre İş Modelimiz" ve "Sürdürebilirlik Hedeflerimiz" bölümünde açıklanmaktadır.

        B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket sürdürülebilirliğe yönelik ürün/hizmetlerini arttırmakta ve faaliyetlerini faaliyet raporu / entegre rapor ve sürdürülebilirlik raporları aracılığı ile açıklamaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilir Ürünler" ve "Kalite ve Ürün Güvenliği" bölümünde açıklanmaktadır.

        B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket "Değer zinciri yönetimi" başlığı altında üçüncü taraflara ilişkin hedeflerini belirlemiş ve bu kapsamda aksiyonlar almaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Hedefleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket sürdürülebilirliğe yönelik ürün/hizmetlerini arttırmakta ve faaliyetlerini Entegre Faaliyet Raporu ve sürdürülebilirlik raporları aracılığı ile açıklamaktadır, bunun yanısıra sürdürülebilirliğe ilişkin gerçekleştirdiği yatırım projeleri ve bunların etkilerine de raporlarında yer vermektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Doğal Kaynak Yönetimi" bölümünde açıklanmaktadır.

        B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.

        X Enerji tüketim verileri (Kapsam 1 ve 2) karşılaştırılabilir olarak Sürdürülebilirlik / Entegre Rapolar ve kurumsal internet sitesi aracılığı ile açıklanmaktadır. 2023 yılı ve önceki yılları içeren veriler Entegre Faaliyet Rapor aracılığı ile halka açıklanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Çevresel Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.

        X Üretilen ve tüketilen enerji verileri Sürdürülebilirlik / Entegre Rapor ve kurumsal internet sitesi aracılığı ile açıklanmaktadır. 2023 yılı ve önceki yılları içeren veriler Entegre Faaliyet Rapor aracılığı ile halka açıklanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "2023 Yılı Faaliyetleri" ve "Çevresel Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.

        X Yenilenebilir enerji kaynakları ve düşük karbonlu üretim teknolojilerine yatırım olanaklarını araştırıyoruz. Kapsam 1 sera gazı emisyonlarımızı %40 azaltma hedefimiz doğrultusunda, biyoyakıt santrali fizibilite çalışması devam etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Emisyon Yönetimi" bölümünde açıklanmaktadır.

        B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.

        X Yenilenebilir enerji kullanımı yoktur. -

        B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.

        X Enerji verimliliği projeleri düzenli olarak Şirket bünyesinde yapılmaktadır ve Sürdürülebilirlik / Entegre Raporları ile açıklanmaktadır, bu projelerin emisyon katkılarına dair değerlendirmeler raporda yer almaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Enerji Yönetimi" ve "Değer Odaklı Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız ve Entegre İş Modelimiz" bölümlerinde açıklanmaktadır.

        B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.

        X Su kullanımları (kaynak bazında), geri kazanılan su ve atık suya ilişkin karşılaştırmalı veriler Şirket'in Sürdürülebilirlik / Entegre Faaliyet Raporları ve kurumsal internet sitesi aracılığı ile açıklanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Su ve Atık Su Yönetimi", "Çevresel Performans Göstergeleri" ve "Değer Odaklı Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız ve Entegre İş Modelimiz" bölümlerinde açıklanmaktadır.

        B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap - Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine dahil değildir. Entegre Faaliyet Raporu "Sürdürülebilirlik Gündemi" bölümünde açıklanmaktadır.

        B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine dahil değildir. -

        B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine dahil değildir. -

        B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.

        X Çevresel bilgiler faaliyet raporu, sürdürülebilirlik / entegre raporları, kurumsal internet sitesi, CDP raporlamasında paylaşılmaktadır. Ayrıca resmi kurumların olası taleplerinde bilgi paylaşılmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Çevresel Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        C. SOSYAL İLKELER

        C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları

        C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye?nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.

        X İlgili politika şirketin kurumsal internet sitesinde kamu ile paylaşılmaktadır. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / İnsan Hakları Politikamız altında yer almaktadır.

        C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.

        X Fırsat eşitliğine dair Şirket'in yaklaşımı insan kaynakları politikalarında ve Sürdürülebilir Sorumlu Tedarik Zinciri Yönetimi politikasında yer almaktadır. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / İnsan Hakları Politikamız ve Sürdürülebilir Sorumlu Tedarik Zinciri Yönetimi Politikası altında yer almaktadır.

        C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket fırsat eşitliğine dair uygulamalarına Sürdürülebilirlik / Entegre ve/veya Faaliyet Raporları' nda yer vermektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Çalışan ve İnsan Hakları" ve "Sürdürülebilir Tedarik Zinciri" bölümünde açıklanmaktadır.

        C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket insan haklarına yönelik politikasına kurumsal internet sitesinde yer vermektedir. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / İnsan Hakları Politikamız altında yer almaktadır.

        C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.

        X Şirket çalışanların haklarına ve yetenek gelişimlerine yönelik uygulamalarına kurumsal internet sitesinde yer vermektedir. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / İnsan Hakları Politikamız ve "İnsan Kaynakları / Çalışanlara Katılan Değer"" bölümlerinde açıklanmaktadır.

        C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.

        X Şirket çalışanların şikayet ve uyuşmazlıklarına dair çözüm mekanizmalarına Sürdürülebilirlik / Entegre ve/veya Faaliyet Raporları' nda yer vermektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Çalışan Bağlılığı" ve "İş Etiği" bölümünde açıklanmaktadır.

        C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket çalışanların memnuniyetine yönelik uygulamalarına Sürdürülebilirlik / Entegre ve/veya Faaliyet Raporları' nda yer vermektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Çalışan Bağlılığı" bölümünde açıklanmaktadır.

        C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket is sağlığı ve güvenliğine yönelik politikalarına kurumsal internet sitesinde yer vermektedir. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / Kimyasal Yönetim Politikası ve Yönetim Sistemleri Politikası altında yer almaktadır.

        C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket is sağlığı ve güvenliğine yönelik uygulamalarını, alınan önlemler ve kaza istatistiklerine Sürdürülebilirlik / Entegre ve/veya Faaliyet Raporları' nda yer vermektedir. Entegre Faaliyet Raporu "İş Sağlığı ve Güvenliği" ve "Sosyal Performans Verileri" bölümünde açıklanmaktadır.

        C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik Politikası'nı kurumsal internet sitesinde açıklamaktadır. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / Kişisel Verilerin Korunması altında yer almaktadır.

        C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket Etik kurallarını kurumsal internet sitesinde tüm paydaşlarına açıklamaktadır. Kurumsal İnternet Sitemizde Kurumsal / Politikalarımız / İş Etiği İlkelerimiz altında yer almaktadır.

        C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.

        X Şirket bu konulardaki faaliyetlerine Sürdürülebilirlik / Entegre ve/veya Faaliyet Raporları'nda yer vermektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Toplumsal Yatırımlar" bölümünde açıklanmaktadır.

        C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.

        X Şirket çalışanlarına ÇSY kapsamında, İSG, Çevre, Etik, Müşteri Memnuniyeti gibi konularda eğitimler vermektedir. Eğitimlere ilişkin genel bilgilendirme Faaliyet Raporu, Sürdürülebilirlik ve Entegre Raporları aracılığı ile yapılmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Sosyal Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler

        C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.

        X Müşteri memnuniyetine dair Şirket'in aksiyonları, istatistiki veriler ve iş modeli Sürdürülebilirlik / Entegre Raporları aracılığı ile açıklanmaktadır. Müşteri memnuniyet ve müşteri odaklı yönetim anlayışımızı içeren Yönetim Sistemleri Politikası ve Menfaat Sahipleri Politikası şirketin kurumsal internet sitesinde yayınlanmıştır. Entegre Faaliyet Raporu "Müşteri Memnuniyeti" bölümünde açıklanmaktadır.

        C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.

        X Sürdürülebilirlik çalışmalarında Şirket, sektörünü ve faaliyetlerini etkileyen temel öncelikleri, AA1000 Paydaş Katılım Standardı çerçevesinde paydaşlarının görüşlerini alarak ve küresel trendleri analiz ederek belirlemiştir. Paydaşlar ile olan iletişimin detaylarına Sürdürülebilirlik / Entegre Raporlarında değinilmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Öncelikli Sürdürülebilirlik Konumuz" bölümünde açıklanmaktadır.

        C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.

        X Şirket CDP raporlaması yapmakta, Sürdürülebilirlik ve Entegre Raporlarında ise GRI ve IIRC standartlarına uygun hareket etmektedir. Entegre Faaliyet Raporu "Rapor Hakkında" ve "GRI İçerik Endeksi" bölümünde açıklanmaktadır.

        C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.

        X Şirket kurumsal üyeliklerini Entegre Raporu aracılığı ile açıklamakta olup, Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında taahhütleri bulunmakta ve National Fire Protection Association üyeliği bulunmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Kurumsal Üyelikler" bölümünde açıklanmaktadır.

        C2.5. Borsa İstanbul?un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.

        X Borsa İstanbul dahil olmak üzere ülkemizde veya uluslararası ölçekte önde gelen endekslerde yer almak veya buradaki performansını yürütmek üzere çalışmalar yürütmekte, hangi endekslerde yer aldığını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Yatırımcı İlişkileri Birim Faaliyetleri" bölümünde dahil olunan endeksler açıklanmaktadır.

        D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ

        D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.

        X Sürdürülebilirlik çalışmalarında Şirket, sektörünü ve faaliyetlerini etkileyen temel öncelikleri, AA1000 Paydaş Katılım Standardı çerçevesinde paydaşlarının görüşlerini alarak ve küresel trendleri analiz ederek belirlemiştir. Entegre Faaliyet Raporu "Öncelikli Sürdürülebilirlik Konularımız" bölümünde açıklanmaktadır.

        D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.

        X Şirket'in sosyal sorumluluk projeleri, eğitimler ve sürdürülebilirlik konusundaki faaliyetler Faaliyet Raporu, Sürdürülebilirlik / Entegre Raporları aracılığı ile açıklanmaktadır. Entegre Faaliyet Raporu "Toplumsal Yatırımlar" ve "Sosyal Performans Göstergeleri" bölümünde açıklanmaktadır.

        http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1254498

        BIST

        Yazı Boyutu