Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa İran'a yapılan altın ihracatı, bu yılın ocak-haziran döneminde arttı - Borsa Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, İran'a yönelik toplam ihracat, bu yılın ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30,4 artışla 1 milyar 894 milyon dolar oldu. Söz konusu artışta özellikle altın takı ihracatının önemli etkisi oldu.

        TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 24'ÜNÜ OLUŞTURDU

        İran'a yılın 6 ayında yapılan altın takı ihracatı 453 milyon dolara çıktı. Söz konusu rakam geçen yılın aynı döneminde 1 milyon 834 bin dolar düzeyinde bulunuyordu. Böylece, bu dönemde gerçekleştirilen altın takı ihracatı İran'a yönelik toplam ihracatın yüzde 24'ünü oluşturdu. Son 10 yıllık döneme bakıldığında da altın takı ihracatında önemli artışlar görüldü. Buna göre, 2005 yılında 1,3 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşen ihracat, 2012 yılına kadar 1 milyon dolar seviyelerinin altında kaldı. 2012 yılında 11,8 milyon dolara ulaşan ihracat, 2013'te 17,7 milyon dolara 2014 sonu itibarıyla da 818,5 milyon dolara çıktı.

        ÇEYREK ALTIN KAÇ LİRA OLDU?

        TOPLAMA MERKEZ AÇTILAR

        İran'a yönelik altın takı ihracatındaki yüksek artışı değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, geçen yıl sonuna kadar bu ülkenin altın ithalatına izin vermediğini belirterek, İranlı müşterilerin mal satın almak için Dubai'yi tercih ettiklerini söyledi. Birlik olarak İranlı müşterileri İstanbul'daki fuarlara davet ederek ağırladıklarını dile getiren Güner, "Bu ziyaretlerin ardından İranlılar, Türkiye'nin mücevher üretim konusunda asıl merkez olduklarını gördüler ve İstanbul'da toplama merkezleri açtılar.

        TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

        Bu gelişmeler de ihracat rakamlarına yansıdı" dedi. Güner, İran'ın Türkiye açısından önemli bir pazar olduğunu ve mevcut rakamların birkaç katı fazlası altın takı satılabileceğini anlattı. Ambargo nedeniyle İran'ın altın ithalatını, bu konuda karne verilen kişiler üzerinden yaptığını belirten Güner, ticaretin daha serbest hale gelmesiyle İran gibi büyük bir pazara 3-4 katı daha fazla ihracat gerçekleştirilebileceğini dile getirdi. Güner, mücevherin Türkiye'nin katma değeri en yüksek ihraç ürünleri arasında bulunduğunu ifade ederek, "İran bizim için çok önemli bir pazar. Hatta 6-7 ülkeye bedel. Bu ülkeye yapacağımız ihracatla diğer ülkelerde yaşadığımız kayıpları telafi edebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa