Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda tavuğun organiği kilosundan belli olur - Alışveriş Haberleri

        Ebru ERDOĞAN / HT GAZETE

        Organik piliç ve yumurta markasıyla bilinen Orvital'in Genel Müdürü Muharrem Doğan, bazı üreticilerin 'yaşı geçmiş yumurta tavuklarının (çıkma) organik diye satıldığı' eleştirilerine açıklık getirdi.

        Organik tavukların kesildiğinde 1.5 kilogram civarında geldiğini ifade eden Doğan, “Çıkma tavuğun ağırlığı 2.5-3 kilogram olur. Tüketici, aradaki farkı kolaylıkla anlayabilir” dedi. Samsun'da 360 dönümlük alanda organik tavuk üretimi yaptıklarını anlatan Doğan, kümeslerin biner metrekare olduğunu, her kümesin önünde de 20 dönümlük alanın yer aldığını anlattı.

        Kümeslerin her birinde en fazla 4 bin 800 tavuğun bulunduğunu dile getiren Doğan, “Bu tavuklar sanayi tipi et tavukları olsaydı, her kümese 25-30 bin tane koyabilirdik. Ancak biz organik üretim yapıyoruz; civcivleri doğduklarının ikinci günü alıp organik yemle beslemeye başlıyoruz” diye konuştu.

        FİYAT FARKI YÜKSEK

        Türkiye'de organik yemin fiyatının normal yeme göre yüzde 50-80 daha pahalı olduğunu kaydeden Doğan, bunun da doğal olarak sattıkları tavuğun fiyatını etkilediğini söyledi. Kilosu 7-8 lira olan konvansiyonel tavuğa karşılık, kendi ürünlerinin 22 lira olduğunu belirten Doğan, “Dünyada organik ve konvansiyonel fiyat farkı yüzde 25-30 civarında. Biz de fiyatları buraya çekmek istiyoruz ama biraz zaman alacak” dedi.

        KIRMIZI ET DE ÜRETECEK

        Çanakkale Ayvacık'ta 12-13 bin dönümlük arazide sözleşmeli çiftçilikle kırmızı et üretimine de başlayacaklarını anlatan Doğan, 2 bin 800 hayvanın, yerli boz ırktan oluştuğunu söyledi. Doğan yavruların 6-9 ay boyunca annelerini emdikten sonra organik yemlerle besiye çekildiğini dile getirdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa