Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Evlilik teklifinize galaksiler şahit olabilir - AIRPORT Haberleri

        Astronot değilseniz uzaya gitmeniz bugün mümkün değil ama fotoğrafınızın ya da sesinizin uzaya çıkması mümkün. Endüstriyel tasarımcı Oktay Tınaz, 5 kiloyu geçmeyen her şeyi uzaya çıkartıp fotoğrafını veya videosunu kaydedebileceğini söyledi. Tınaz, var olan uzay teknolojilerini kombine ederek geliştirdiği Orion uzay modülüyle, herhangi bir ürünü 60 kilometre irtifaya kadar çıkartıp geri getireceğini öne sürdü.

        Modül, kişinin isteğine bağlı olarak istenirse fotoğraf, istenirse video görüntüleri kaydediyor. 13 kilo ağırlığında olan Orion uzay modülü, üç tane fren paraşütüne bağlı. Modül paraşütler sayesinde donanımları zarar görmeden yere yumuşak bir inişi yapması için kullanılıyor. Modül bir gün içerisinde uzaya gidip geliyor. Uzaya ürün çıkarmanın maliyeti ise irtifa yüksekliğine ve kullanılacak materyalin özelliklerine göre 10 bin euro ile 100 bin euro arasında değişiyor.

        Uzay irtifasına çıkması yaklaşık 1,5 saat süren modül, saniyede aşağı yukarı 8-10 metre gibi bir irtifa kazanıyor ve uzay bölümünde yaklaşık 1,5-2 saat kalıyor. Daha sonra helyum gazının genleşmesi sonucu modülü çeken balon kendisini patlatıyor. Modülü yerden GPS ünitesiyle takip eden bir mobil ekip, modülün düşme yerini, rotasını “google earth” tarzı haritalardan görüp buluyor.
        Dünyada ilk olacak

        Tınaz ve arkadaşları sistemi geliştirmek için 4 yıl uğraşmışlar. Yurt dışından teknoloji desteği alarak, dünyada ilk olacak bu uygulamayı Türkiye’de başlatmaya karar vermişler. Uzaya çıkarılabilecek ürünler hatıra amaçlı fotoğraflar ya da reklam amaçlı ürünler olabiliyor. Oktay Tınaz, firmaların isterlerse kendileriyle bağlantıya geçip, ürünlerini reklam odaklı olarak uzaya çıkartabileceklerini belirtti. Uzaya çıkıp gelen ve orada fotoğrafı çekilen ve videoya kaydedilen ürün, daha sonra senkronu ve kurgusu yapılarak firmaya sunuluyor. Diğer taraftan, hatıra amaçlı ya da örneğin fanatiği olduğu takımın bayrağını uzaya çıkarmak isteyen kişiye de, aynı hizmet sunulabiliyor.

        Bu sistemle uzayda evlenme teklifi yapmanın bile olası olduğunu iddia eden Oktay Tınaz, teklifin nasıl yapılacağını şu şekilde anlattı: “Bize teklifinizi kaydettiğiniz bir ses dosyanızı veriyorsunuz. Biz bu ses dosyasını modülün içine koyuyoruz, programlıyoruz, şu sürede ses dosyası sürekli tekrar edecek, şu irtifalarda harekete geçecek, diye. Sonra modülü uzaya gönderiyoruz. Modül yeterli irtifaya ulaştığında arkada uzayı çekiyor, önde sizin sevdiğinizle olan fotoğrafınız ve bize verdiğiniz ses dosyası yer alıyor. Modül geri döndükten sonra, bu görüntüleri alıyor, yine size DVD olarak geri veriyoruz.”
        Tınaz, sistemi ilk olarak bu yıl Türkiye’de yapılacak dünya basketbol şampiyonasıyla ilgili bir fikirle gündeme getirmişler. Tınaz ve arkadaşları, şampiyonada final maçının uzaya çıkardıkları basketbol topuyla oynanmasını, maçı kazanan takımın da daha sonra bu topu kendi ülkelerine götürmesini teklif etmişler, fakat bugüne kadar olumlu bir yanıt alamamışlar.
        UFO görmek mümkün

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa