Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM'den şoke eden Gazze açıklaması!

        İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ederken,saldırılarda ölü sayısı 600'ü geçti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun,Hamas'ın roket atışlarını kınadığını yineledi.

        Gazze'de ateşkesin sağlanması için bölgede taraflarla müzakerelerini sürdüren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, çok yakın gelecekte ateşkesin sağlanacağına inandığını söyledi.

        BM Güvenlik Konseyi, olağan "Orta Doğu'daki gelişmeler ve Filistin sorunu" konulu toplantısını gerçekleştirdi. Suriye ve Irak'taki gelişmelerin de değerlendirildiği toplantıda en önemli gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye saldırıları oldu.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ramallah'tan video-konferans yöntemiyle BMGK'ya yaptığı sunumda bölgedeki temasları ve ateşkes çalışmaları konusunda bilgi verdi.

        Temaslarının detaylarını paylaşamayacağını kaydeden Ban, "Müzakerelerimizin başarılı olacağı ve çatışmaların çok yakın bir gelecekte sona ereceği inancı ve ümidi içindeyim. Tabiki halen önemli engeller var" dedi.

        Ban Ki-mun, taraflara üç önemli mesaj götürdüğünü kaydederek, "Birincisi çatışmaların durması, ikincisi diyaloğun başlatılması, üçüncüsü de sorunun temellerine inilmesi. Bu sorunun temeline inmeden problemi asla çözemez sadece başka bir zamana erteleriz" diye konuştu.

        Bölgede yaşanan kısır döngünün acıları ve nefreti daha da perçinlediğini vurgulayan Ban, "Eğer insanlar işgal altında tutulur ve umutsuz bırakılırsa problem kaybolmaz sadece daha da büyür" dedi.

        Hamas'ın roket atışlarını kınadığını yineleyen Ban, İsrail'in buna cevabının ise "çok ağır olduğuna" ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğine işaret etti.

        Gazze'nin çocuklarının son 5 yılda üçüncü büyük saldırıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Ban, "Gazze'de dehşet ve kargaşa hayalin ötesinde. Bu eziyet döngüsü artık sona ersin. Taraflar ateşkesi ve ardından Gazze'nin güvenlik ve sosyo ekonomik ilerlemesini desteklemeliler" dedi.

        "BİZ SAYI DEĞİL İNSANIZ"

        BMGK toplantısına katılan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da, konuşmasında İsrail'in insan hayatına hiç değer vermeden sivillerin yaşadığı evlere saldırarak bazı noktalarda bütün bir aileyi öldürdüğünü söyledi.

        Gazze'de hastanelerin bombalandığını ve masum sivillerin hastane koridorlarında hayatını kaybettiğini vurgulayan Mansur, "Uluslararası toplum, sivillerin korunması konusundaki taahhütlerini yerine getirmedi. Uluslararası toplum hukukun uygulanması ve insanlığa karşı sözlerini yerine getirmede başarısız olmuştur" diye konuştu.

        İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybeden çocukların fotoğrafını salonda gösteren ve öldürülen çocukların isim ve yaşlarını okuyan Mansur, "Bu çocuklar işgalci güç tarafından vahşice öldürüldü. Bu çocukların anneleri, babaları ve umutları vardı. Öldürülen çocuklar sayı değil insan, bir isimleri var. Biz sayı değiliz, insanız" diye konuştu.

        "KİMSE ÇOCUĞUNU KALKAN YAPMAZ"

        İsrail'in "terörist" ve "çocukların kalkan olarak kullanıldığı" söylemlerine de tepki gösteren Mansur, hiçbir ailenin en değerli varlığını kalkan olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

        Mansur, BM Güvenlik Konseyi'nden sorumluluklarını yerine getirerek kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in tekrar saldırmasının önüne geçilmesi için gerekeni yapmasını istedi.

        İsrail'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı David Roet de yaptığı konuşmada Hamas'ı suçlayarak, "İsrail radikal İslamla yapılan savaşın ön cephesinde yer alıyor. Bugün bu tehlikeyle karşı karşıya olmayanlar yarın olacak" dedi.

        İsrail saldırılarında öldürülen çocukların "propaganda malzemesi" olarak kullanıldığını da iddia eden Roet, İsrail'in sivil kayıpları önlemek için çalıştığını savundu.

        NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Ban, düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail’in savunma hakkını tamamıyla paylaştığını belirtti. Ban, İsrail'in demokratik ülke olduğu değerlendirmesinde bulunarak, Filistin hükümetinin İsrail’i tanıması gerektiğini ifade etti.

        Ban, "Hamas’ın roket saldırılarını kınıyoruz. Hamas saldırılarına derhal son vermeli. Taraflar çatışmaya son vermeli. Başbakan Netanyahu'ya hayatını kaybedenlerden ötürü başsağlığı dilemek istiyorum. İsrail halkına da başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.

        Yahudi yerleşimciler tarafından yakılarak öldürülen Filistinli genç Muhammed Hudayr'ın yaşadığı acıyı paylaştığını vurgulayan Ban, "Çok fazla Filistinli ve İsrailli hayatını kaybediyor. Çözüm bulmaya çalışılmalı" dedi.

        Ban, ateşkesi sağlamak amacıyla çeşitli görüşmeler yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        "Filistin lideriyle sonra da ABD Dışişleri Bakanıyla görüştüm. Benim iki tarafa da verdiğim mesaj aynı. Savaşı durdurun ve konuşmaya başlayın. Bu sorunun altındaki sebebe bakmalıyız. Şiddete başvurulmamalı. Askeri eylemler durdurulmalı."

        Her iki tarafın da acılar yaşadığını anlatan Ban, "Benim iki tarafa da çağrım var: Bu savaşı durdurun ve konuşmaya başlayın. İsrail'in kendini savunma hakkını doğru buluyorum. Hamas'ın saldırılarını durdurması ve İsrail'i tanımasını istiyorum" şeklinde konuştu.

        İSRAİL KENDİNİ KORUMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAKTIR

        İsrail Başbakanı Netanyahu ise Hamas'ın Filistinliler'i canlı kalkan olarak kullanması ve İsraillileri hedef alması nedeniyle savaş suçu işlediğini iddia ederek, " İsrail kararlı biçimde vatandaşlarına yönelik saldırılarla mücadele edecektir. Hamas, hastanelerin, camilerin ve okulların altından terörist saldırı amaçlı tüneller inşa ediyor. Hamas,İsrail kendilerine cevap vermeden önce sunduğumuz ateşkes anlaşmamızı kabul etmedi. Uluslararası toplum, ateşkesi kabul etmediği için ve ölü sayısının artmasına neden olduğu için Haması sorumlu tutmalı" diye konuştu.

        Öte yandan, her ülkenin kendini koruma hakkı olduğunu anlatan Netanyahu, "İsrail kendini korumak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Bu sadece bizim hakkımız değil, aynı zamanda görevimizdir" ifadelerini kullandı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa