Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Almanya ile ABD arasındaki casusluk krizi

        Almanya ile ABD arasındaki casusluk krizinin aşılması için Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough'ın Berlin'de temaslarda bulunduğu, tarafların "yapısal diyalog" ile sorunları çözme kararı aldığı bildirildi.

        Alman Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Angela Merkel ile ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen hafta Salı günü yaptıkları telefon görüşmesinin ardından, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough'ın Berlin'de temaslarda bulunduğunu bildirdi.

        McDonough'ın Başbakanlık Dairesi ve Özel İşlerden Sorumlu Bakan Peter Altmaier ile bir araya geldiğini belirten Wirtz, görüşmede ikili ilişkilerdeki mevcut durumun ve gelecekteki işbirliği konularının ele alındığını aktardı.

        Wirtz, görüşmede, güvenlik ve istihbarat servislerine ilişkin konuların da konuşulduğu bilgisini verirken, "Denis McDonough ve Peter Altmaier, yapısal bir diyaloğun kurulması, karşılıklı beklentilerin burada tartışılması, mevcut iş birliği ve gelecekteki iş birliği olanakları için temel oluşturacak ilkelerin burada birlikte kararlaştırılması konusunda anlaşmaya varmışlardır" ifadesini kullandı.

        Görüşmede, Başkan Obama'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco ile Alman İstihbarat Servisleri Koordinatörü Guenter Heiss'in de hazır bulunduğu bildirildi.

        Temmuz ayı başında, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığında çalışan iki kişinin ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkması, ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst düzey temsilcisi Almanya'nın talebi üzerine 17 Temmuz'da ülkeden ayrılmıştı.

        ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı gizli belgeler de Amerikan istihbaratının Başbakan Merkel'in cep telefonunu da uzun yıllar boyunca dinlediğini ortaya çıkarmıştı.

        Obama, bundan sonra Merkel'in telefonunun dinlenmesinin söz konusu olmayacağına dair güvence vermiş ancak Almanya'nın, iki müttefik ülke arasında karşılıklı casusluğun yasaklanması yönünde anlaşma imzalanması önerisi Washington tarafından kabul edilmemişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa